Angajații români declară într-un procentaj de 54% că sunt mulțumiți de locul de muncă din prezent, 30% afirmă că sunt mereu deschiși la noi oportunități, iar peste 10% dintre persoanele active pe piața muncii declară că nu sunt mulțumite sau sunt interesate de un nou loc de muncă, conform studiului EY.
În perioada pandemiei de COVID-19, dinamica dintre angajați și angajatori a suferit modificări atât prin prisma unui nou mod de lucru, instituit pentru a preveni răspândirea viruslui, cât și printr-o criză economică inevitabilă care și-a lăsat amprenta asupra pieței muncii din România.
Angajații români au fost atenți la modul în care angajatorii lor s-au pregătit pentru gestionarea unei crize majore, precum și la transparența și comunicarea cu angajații lor. Se pare că 73% dintre respondenți au declarat că protocoalele de sănătate instituite și siguranța la muncă au fost aspecte care au crescut nivelul de încredere în angajatori.
Resursele suplimentare (financiare, instrumentele de lucru, programele de gestionare a stresului) oferite de companii au generat un nivel scăzut de încredere pentru 40% din respondenți, deoarece au fost gestionate cu mai puțin succes de către angajatorii români. 44% consideră că gestionarea aspectelor financiare și a strategiilor de orientare profesională nu a fost adaptată contextului actual.
Românii sunt interesați de posibilitățile de training, avansare și dezvoltare, precum și de beneficiile financiare, criterii ce ocupă locul 2 și 3 în clasamentul general al respondenților. osibilitatea de a lucra de acasă și relevanța pentru parcursul profesional dorit se află pe următoarele poziții. În acest context atipic, cultura organizațională, cât și managerul direct au ajuns să aibă o importanță mai mică pentru respondenți, ele ocupând locurile 6 și 7 în clasamentul general, conform revistabiz.ro.
„Managementul adaptat la criză, incluzând programul flexibil de muncă și comunicarea transparentă, e un aspect important pe care angajatorii ar trebui să-l ia în considerare în această perioadă, în principal pentru că persoanele aflate pe piața muncii caută acum stabilitate. În funcție de cât de durată vor fi efectele economice ale crizei sanitare, vom putea observa revenirea dinamismului pieței muncii la nivelurile pre-criză”, a declarat Horațiu Cocheci, Director People Advisory Services, EY România.