Restaurantul Pilvax din Brașov a devenit un reper în domeniul HoRecA atât pentru turiști, cât și pentru localnici, tocmai datorită bucătăriei ardelenești care se îmbină armonios cu cea austro-ungară. Un mare plus este tocmai faptul că oaspeții au posibilitatea de a degusta vinurile atent selecționate înainte de a comanda.
Pilvax este visul devenit realitate al familiei brașovene Gábor, care de peste 9 ani oferă locuitorilor de la poalele Tâmpei preparate inedite. „Aici a fost inițial o optică medicală până în 1991 inițial fondată de bunicii mei în 1961, însă aceasta s-a mutat pe Strada Mureșenilor când circulația a fost oprită pe Strada Republicii. A rămas clădirea aceasta cu bulină roșie pe care tatăl nostru a renovat-o. A vrut să deschidă o vinotecă, dar am ajuns să avem un restaurant unguresc transilvănean”, povestește Emese.
Denumirea restaurantului a fost inspirată de numele unei cafenele din Budapesta, deschisă la începutul secolului al XIX-lea. „Cafeneaua Pilwax a fost fondată în anul 1832 în Budapesta de către un evreu. De altfel, de acolo a și pornit revoluția din 1848-1849. Aceste este în continuare deschisă, primindu-și oaspeții și astăzi cu aceeași prietenie dezinvoltă. Ne-a plăcut ideea de cafenea culturală și din acest motiv am numit locația Pilvax”, spune Emese.
Naday Egon, bucătarul șef al restaurantului Pilvax
Mâncărurile acestora au fost inspirate din renumita bucătărie ungurească și ardelenească, iar din meniu nu lipsește gulașul, preparate din rață, mușchiul preparat în diferite feluri și mult îndrăgiții gomboți cu prune. „Din 2014 colaborăm cu domnul bucătar Naday Egon, iar bucătăria Pilvax este practic o fuziune între cea ardelenească și cea austro-ungară. Noi gătim corect, folosim cele mai atent alese ingrediente, iar totul este făcut aici, de la sosurile, pasta de ardei iute și gemuri, până la castraveții murați în saramură. Majoritatea ingredientele noastre sunt locale și provin de la peste 20 de producători mici”, afirmă Emese.
Gulașul, cel mai îndrăgit produs
Cel mai îndrăgit produs este tocmai gulyas, care poate fi servit ca supă sau tocană. „Se crede că există o singură rețetă de gulaș, însă împreună cu bucătarul nostru șef am reușit să adunăm aproximativ 400 de rețete diferite. Nu doar că acest fel de mâncare este unic de la o regiune la alta, ci și de la o casă la alta. Gulașul înseamnă de fapt mâncare gătită lent, iar în rețeta originală preparatul este făcut cu carne de vită. Cea pe care o folosim noi chiar este românească. Supa fierbe până la 7 ore și tocana până la 5 ore”, susține Emese.
Pe lângă bucătăria ungurească, nici vinurile nu pot fi mai prejos, cele aproape 100 de tipuri provenind din renumite zone viticole ale Ungariei, precum Szekszárd, Eger, Villány sau Balatonlelle. „La noi vinurile se deschid și se gustă. Cum altfel ai putea cumpăra un vin pe care nu l-ai mai degustat până acum? La început, 10% dintre oaspeți achiziționau vinuri, iar 90% optau pentru bere. După foarte mulți ani de muncă și dedicare, acest procentaj s-a inversat”, spune Emese.
Vânzările au scăzut cu 75% din cauza pandemiei
În contextul pandemiei de COVID-19, vânzările acestora au scăzut cu până la 75%, procent care însă nu a putut fi stabilizat nici de livrările pe care le-au onorat la domiciliu. „Vara trecută întreaga echipă a plecat în complet alte domenii, lucru care ne-a pus capac. La Pilvax barul și bucătăria nu sunt separate, pentru că am vrut că avem o echipă unitară, iar cei care fac parte din ea să se susțină unul pe celalălt. Este important ca noi să ne înțelegem, astfel încât să putem oferi oaspeților servicii irepoșabile, dar și un ambient plăcut și amical. Am potențiale persoane care doresc să se alăture nouă și care mi-au redat încrederea în oameni. Noi mergem înainte”, spune Emese.
Doritorii pot găsi gustoasele preparate ale celor de la Pilvax și pe Tazz, Foodpanda sau Takeaway, iar, în cazul în care numărul comenzilor este mai mare, restaurantul se va ocupa de livrarea acestora. „Ceea ce ne bucură este tocmai faptul că oamenii revin cu fiecare ocazie. Suntem o locație pet friendly, așa că oaspeții pot veni fără griji la noi cu animalul de companie pentru a mânca din preparate noastre. Ne-am dorit să creăm o atmosferă unică, familială, primitoare în locație, tocmai pentru ca oaspeții să revină cu plăcere”, încheie Emese.