
În 21 ianuarie, au fost selectat dosarele de intenție depuse de către persoanele interesate pentru postul de reprezentant volunatar al societății civile în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Potrivit unui anunț postat pe site-ul Primăriei, toți cei 5 candidați au fost admiși în această primă etapă. De altfel, edilii au anunțat că până pe 8 februarie mai pot fi depuse CV-urile și scrisorile de intenție ale celor care vor să devină membri ai comunității în această comisie care are o răspundere majoră: avizarea tuturor proiectelor imobiliare, precum și stabilirea rigorile urbanistice pentru dezvoltarea Brașovului.
Cei interesați să activeze în această comisie trebuie să aibă studii de specialitate sau experiență relevantă în arhitectură, urbanism, construcții, sociologie, patrimoniu, antropologie sau mobilitate urbană, să fi fost implicați în proiecte de voluntariat, activități civice sau organizații non-guvernamentale, în domenii conexe activității comisiei, și să aibă disponibilitate pentru participarea la ședințele comisiei, care aloc de aproximativ 2 ori/ lună.
Totodată, având în vedere calitatea de reprezentant al societății civile, în procesul de selecție, prioritate o au candidații apolitici, care nu sunt membri ai vreunui partid dintre cele care sunt reprezentate în componența Consiliului Local Brașov.
Conform Regulamentului, CTATU are următoarele atribuţii:
- analizează şi fundamentează din punct de vedere tehnic şi al respectării legislaţiei, al respectării Planului Urbanistic General (P.U.G.) şi Planurilor Urbanistice Zonale (P.U.Z.), documentaţiile de amenajare a teritoriului sau documentaţiile de urbanism (P.U.Z. şi P.U.D.), precum şi studiile de fundamentare sau cercetare, emiterea avizului arhitectului şef;
- analizează studiile şi documentaţiile de urbanism întocmite din lista de proiecte aprobată de Consiliului local în etapele prevăzute prin contractele de proiectare (aviz preliminar, aviz de consultare, aviz de principiu, după caz);
- poate semnala disfuncţionalităţile apărute în structura urbană (incompatibilităţi funcţionale, agresarea cadrului natural, alterarea esteticii urbane, a morfologiei spaţiale, afectarea patrimoniului construit etc.) şi face propuneri de întocmire a unor documentaţii care să conducă la diminuarea sau înlăturarea acestora.
- analizează la solicitarea altor compartimente din Primăria Municipiului Braşov documentaţii specifice atribuţiei pe care o are.
Comisia este compusă din 12 membri, dintre care 5 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita 2 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita și membri ai Registrului Urbaniștilor din România, Arhitectul Șef al Municipiului Brașov, șefii Serviciului Autorizări în Construcții, Amenajarea Teritoriului și Gestiune Date Urbane și Administrarea Patrimoniu și Urbanism Comercial din cadrul Primăriei, precum și reprezentantul societății civile.
Rezultatele finale privind desemnarea reprezentantului societății civile din cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism” se vor publica pe pagina oficială a Primăriei Muncipiului Brașov https://www.brasovcity.ro/ și se vor afișa la avizierul Primăriei Muncipiului Brașov.
Un comentariu