
Românii au fost cei mai hotărâți și mai rapizi din Europa în ceea ce privește găsirea unei locuințe în anul 2020, chiar dacă jumătate dintre aceștia au susținut că le-a fost greu să găsească una care să bifeze toate criteriile de selecție.
Se pare că trei din cinci români au reușit să-și găsească locuință în cel mult trei luni, țara noastră situându-se pe primul loc în rândul țărilor europene participante la studiu. În plus, peste 60,9% dintre români și-au găsit locuință după ce au vizionat cel mult cinci proprietăți, iar 22,8% și-au achiziționat casa după ce au vizitat între șase și zece proprietătați, conform unui comunicat de presă ING.
România se află în top trei în clasamentul proprietarilor care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depășită doar de Italia (49,3%) și Polonia (54,1%). Totodată, țara noastră se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe prin credit ipotecar (14,9%).
Totodată, doar 11,5% dintre români închiriază, comparativ cu 53,5% dintre germani sau 48,4% dintre austrieci. Totodată, unul din patru români declară că locuiește împreună cu prietenii sau familia, procentul fiind mult este media europeană. La polul opus se află germanii cu 4,1% și francezii cu 5,9%.
În ciuda faptului că trei din cinci români sunt de părere că prețurile vor crește și că, din 2015 și până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să-și cumpere o locuință, 47% iau în considerare să se mute sau să achiziționeze o locuință în următorii doi ani.
În același timp, 44% dintre români susțin că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, acest procentaj clasându-ne în fruntea țărilor europene intervievate, comparativ cu 17,2% dintre olanezi sau 17,3% dintre luxemburghezi. În acest sens, 65,9% dintre român spun că și-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esențiale.
Sonajul internațional ING a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfășurat în perioada septembrie 2020 în 14 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.