
Partea de mobilitate a municipiului Brașov agită spiritele edililor și pune la lucru imaginația brașovenilor. La finele săptămânii trecute, primarul Allen Coliban s-a întâlnit cu șeful Agenției Metropolitane pentru a discuta posibilitatea de a atrage la Brașov fonduri pentru dezvoltarea transportului feroviar metropolitan, precum și pentru crearea unor linii de tramvai.
În ceea ce privește tramvaiul, se pleacă de la un studiu realizat de arhitectul Gabriel Buhuș. După o serie de dezbateri, s-a ajuns la concluzia că se va lua în discuție realizarea a două tronsoane de tramvai. O linie ar urma să facă legătura între cartierul Rulmentul și Centrul vechi, cea de-a doua urmând să facă legătura între cartierele Bartolomeu și Noua. Cele două tronsoane ar urma să se intersecteze în Centrul istoric al Brașovului.
Potrivit realizatorului studiului, pentru realizarea acestor tronsoane, Brașovul ar avea nevoie de 200 de milioane de euro, bani care pot fi obținuți fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene. Dar pentru atragerea acestor sume este necesară realizarea unui studiu de fezabilitate din care să reiasă necesitatea orașului de a avea aceste linii de tramvai și dacă ele sunt fezabile.
Primarul Allen Coliban ne-a declarat că ar fi păcat ca Brașovul să nu realizeze măcar studiul de fezabilitate, având în vedere că ideea tramvaiului este privită divers de brașoveni, după experiența tronsonului de tramvai 101, care făcea legătura între cartierele Steagu Roșu și Rulmentul.
Despre transportul feroviar metropolitan, discuțiile au început din vara lui 2020, fiind o idee abordată de fosta administrație pe final de mandat și care spera că va obține fonduri europene pentru realizarea acestei rețele.
Mai multe despre acest proiect, puteți citi în articolul de mai jos:
7 comentarii
Nu-i mai simplu să se-nceapă cu refacerea liniei Rulmentu-Steagu Roșu? Măcar ca să se evite tămbălăul puriștilor…
În primul rând ce-i lipsește chelului? căciulă de mărgăritar. A face linii de tramvai acum este pur și simplu un moft. Chiar primarul recunoaște ca vrea sa facă măcar SF-ul. Realizarea unui SF costa foarte mult și cum se practica în România de 30 de ani cu reactualizare SF-uri se duc foarte mulți bani total aiurea. Chiar îi prisosec banii la primarie? Este un proiect inutil și născut mort.
În al doilea rand, tren metropolitan este cu totul altceva decât tramvai local. Este multă brambureala în capul unora.
La strazile pe care le avem,numai tramvaiele mai lipseau! Abia am scapat de firele suspendate,ca sa punem altele?!
tara arde, baba se piaptana. la cat mai multe studii si analize, ca stam bine aici. de executat, las ca fac altii destul
200 de milioane de euro! Asta vine cam cat sa mearga toata populatia Brasovului vreo 3-5 ani gratis cu transportul in comun. Si asta numai pentru 2 linii! De ce oare vreti sa se intalneasca in centrul vechi? E spatiu prea liber pe acolo? De ce sa nu se intalneasca la gara sau in centrul civic? Bani aruncati pe fereastra. In orice caz UE n-o sa aprobe in veci asa ceva. Oricum Brasovul are alte probleme mult mai mari de rezolvat inainte, nu inteleg de ce ne ocupam de exotisme din astea.
O prostie pe bani multi. Nu, Tramvaiul nu este solutie pentru un oras cu traficul Brasovului. Cel mai simplu studiu de fezabilitate e sa includa pentru o luna de vara troleibuse pe rutele considerate si o sa vada ca nu au nici un efect. Trebuie scos trafic nu adaugat. Daca se vrea descongestionare includeti solutii moderne trenuri subterane sau zone cu trafic auto subteran, parcari supraetajate. Nimeni nu va folosi transportul in comun in detrimentul confortului propriei masini daca nu exista siguranta confort durate mici de asteptare si asta va fi foarte scump si complicat cand te gandesti la infrastructura existenta si nevoia de a transporta oamenii din dezvtarile imobiliare (aprobate cu infrastructura inexistenta si incopatibila)catre zonele industriale si cele de aprovizionare. Ce tot indsesati trafic in centru? Centrul trebuie sa fie pietonal cu spatii largi fara haosul rutier si dughene si terase de care nu mai vezi cladirile. A devenit centrul o mare cantina insalubra. Orasul are nevoie de spatii de recreere, zone pietonale, spatii verzi, bulevarde largi si aerisite. Centru civic cand il amenajati? ca acum e o maghernita fara nici un sens. E spatiu, doar cat sa il faceti functional. Sunt atatea de facut si voi va intoarceti la tramvai, bine ca nu la birja.
Frumos gand daca ar gandii si scoaterea garii si liniilor de tren din oras. Multe orase au fos capabile sa ridice infrastructura feroviara sau sa o bage in subteran. La Brasov cand ogara moderna si nu o latrina nerestaurata de la inaugurarea din ani 50?