Un nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD) scoate la iveală faptul că salariile persoanelor cu studii superioare care lucrează în învățământ și asistență medicală sunt mult inferioare altor profesii ce presupun studii universitare, cu toate că angajații din ambele domenii și-au confirmat rolul vital pentru societate în ansamblu în timpul pandemiei de COVID-19, conform edupedu.ro.
Documentul nu face referiri directe la România, însă alte rapoarte oferă referințe ce arată că situația este mai problematică în această țară decât în alte state din regiune și din Europa. De exemplu, ultimul Raport Bologna arată că România are cele mai mici procente de adulți cu studii superioare din populația totală, înregistrând în 2018 sub 25% pe toate categoriile de vârstă.
OECD compară principalele domenii de activitate din punct de vedere al veniturilor adulților cu studii superioare, educația și asistența medicală ocupând penultimele locuri, depășind doar domeniul artelor. Pe primele locuri s-au situat sectoarele medical, inginerie, IT&C, afaceri, administrație și drept, științe naturale, statistică și matematică, dar și de științele sociale și jurnalism.
Se pare că angajații cu studii superioare din educație și asistență medicală câștigă în medie cu 35% mai puțin decât cei din domenii precum inginerie, producție industrială sau construcții.