Primăria Brașov a demarat în primăvara lui 2019 primul proiect în parteneriat cu locatarii în vederea reabiitării fațadelor clădirilor din centrul istoric, însă programul a tot bătut pasul pe loc, după ce au fost definitivate lucrări la patru clădiri din zona centrală. Acest program fusese conceput în concordanță cu prevederile Legii privind creșterea claității arhitectural-ambientale a clădirilor prin care municipalitatea putea cofinanța astfel de lucrări, iar proprietarii suportau doar puțin peste jumătate din costuri.
Acum, primarul Allen Coliban a precizat că ghidul de finanțare pentru astfel de lucrări de renovare va fi regândit, urmând să se preia exemplele pozitive din Oradea și Timișoara, care au reușit să își reabiliteze centrele istorice.
„Vorbim de un program gândit să ofere instrumente financiare locatarilor pentru a realiza lucrările de reabilitare, dar prin care să fie mărite cu 500% și impozitele pentru locatarii care nu doresc să deruleze astfel de lucrări. Am creat un grup de lucru, din care fac parte și arhitecți, pentru ca să vedem ce au făcut bine alte municipii. Trebuie să facem o adaptare la nevoile Brașovului a acestor ghiduri care au dat rezultate în cadrul altor administrații locale. Dacă vrem un centru de care să fim mândri, trebuie să oferim acele mecanisem financiare legale, iar cei care nu se conformează să surporte consecințele supraimpozitării. Am găsit voluntari inclusiv cetățeni străini care vor să ajute ca Brașovul să fie orașul pe care ni-l dorim”, a explicat primarul Brașovului.