La mai bine de 3 ani de la izbucnirea scandalului privind lucrările ilegale făcute în Șchei, pe lângă Drumul Poienii, pentru un nou ansamblu rezidențial, cunoscut drept „American Dream”, firma din spatele proiectului a făcut o nouă „încercare”. Astfel, a solicitat un certificat de urbanism în vederea derulării unui proiect imobiliar pe strada Colțul Putinarilor. Potrivit documentației transmise de către Direcția Arhitect Șef din cadrul Primăriei în această lună, cererea a fost respinsă solicitantul fiind rugat să revină cu o nouă solicitare după ce va fi aprobat noul Plan Urbanisitc Zonal aferent cartierului Șchei și Centrului Istoric.
Reprezentanții Primăriei au precizat că, în conformitate cu actualizarea studiului de trafic aferent Municipiului Brașo, nu este asigurată o circulaţie continuă cu reţea stradală majoră şi dezvoltarea infrastructurii edilitare este subdimensionată. „Având în vedere cele de mai sus şi faptul că terenul pentru care aţi solicitat certificat de urbanism este situat într-o zona puţin dezvoltată a municipiului Braşov în ceea ce priveste evoluţia fondului construit, dar poziţionată într-un cadru natural cu totul deosebit: Coasta Vacilor şi Warthe II, aspectul arhitectural urbanistic nu este conturat în totalitate, existând zone neconstruite cu locuinţe răzleţe sau aflate în curs de execuţie şi zone cu un fond valoros de arhitectură, toate prezentând disfuncţionalităţi majore prin lipsa/insuficienţa reţelelor edilitare şi arterelor de circulaţie, prezentul certificat este de informare”, se precizează în documentul transmis firmei Premium Interfinance SRL, care este în spatele „American Dream”.
Potrivit unor informații publicate în 2017 de BizBrașov, pe strada Colțul Putinarilor ar if urmat să fie implementat proiectul American Dream 5, ce se întindea pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați și pe care urmau să se construiască 250 de apartamente „de lux”.
Noile reguli urbanistice, în curs de elaborare
Primăria Brașov a lansat în septembrie o licitație publică în vederea întocmirii planurilor urbanistice zonale pentru zona Centrului Istoric și Brașovul Vechi. Aceste planuri urbanistice ar urma să fie adaptate și corelate prevederilor din noul Plan Urbanistic General al Brașovului. Acesta este în curs de realizare, în acest caz contractul fiind semnat în aprilie 2020 cu asocierea dintre Synergetics Coroporations SRL (lider) și Quattro Design SRL, ambele din București. Actualul PUG fost actualizat acum aproape zece ani și este depășit, având în vedere realitățile actuale. Toate documentele de urbanism, care au fost eliberate cu ani în urmă și pentru care au fost solicitate prelungiri, vor trebui corelate cu noul PUG, după cum au precizat reprezentanții Primăriei.