Ioan Stoica, fondatorul jocului de întrajutorare Caritas, care a creat isterie după revoluție și care promitea o îmbogățire rapidă după o schemă de tip piramidal, a murit în urmă cu doi ani, în Brașov, într-unul din hotelurile lui Constantin Codreanu, proprietarul Transbus Codreanu.
„L-am primit de suflet, nici nu îl cunoșteam, era un fel de om al străzii. Mai plătea din când în când, dar l-am lăsat să stea la noi, că îmi era milă de el”, povestește Codreanu.
În urmă cu doi ani, Stoica a murit în hotelul îl care îl cazase Codreanu. „Au venit niște rude și l-au luat ca să îl îngroape. Nu știu unde este îngropat”, a mai spus Codreanu. care acum este și preot, ridicând o biserică în zona Oituzului.
Ieri, însă, mai multe ziare cu „ștaif” din țară, cum sunt Libertatea, Evenimentul Zilei sau site-urile unor televiziuni respectabile, au preluat informația că acesta a fost evacuat din locuința în care locuia cu chirie după ce nu și-a mai plătit utilitățile.
Doar că informația era veche de trei ani, fiind acum „procesată” și rearuncată în online de cotidianul online Foaia Transilvană, după care, prin metoda neverificării informației, aceasta s-a rostogolit fiind preluată de toată presa națională. .
Contabilul din Brașov pe care Funar voia să îl pună ministru de Finanțe
Circuitul a început în 1992. Schema era simplă. Depuneai o sumă, iar după trei luni primeai de opt ori suma depusă. Pe 14 august 1994, era declarat falimentul „circuitului financiar” Caritas care începuse în aprilie ’92. De fapt, plățile fuseseră sistate încă din octombrie 1993.
În jocul piramidal au fost atrași milioane de români iar datoria a fost estimată la 450 de milioane de dolari, în condițiile în care în jocul piramidal oamenii investiseră aproximativ un miliard de dolari. S-a estimat că circa o treime din gospodăriile românești au participat la uriașa înșelătorie. Însuși Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, aprecia că în joc se rulase cam o treime din masa monetară a țării.
Greu de crezut astăzi, dar creierul întregii afaceri a fost un banal contabil din Brașov, stabilit la Cluj, pe nume Ioan Stoica. În 1995 a fost condamnat la șapte ani de închisoare. A făcut apel și pedeapsa i s-a redus la doi ani, iar după recurs a mai rămas cu un an și jumătate de pușcărie. În iunie 1996 a fost eliberat. Nu se mai știe mare lucru despre el. A refuzat, constant, orice apariție publică și a trăit la limita sărăciei.
Se știe că fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, i-a pus la dispoziție lui Stoica un spațiu chiar în incinta primăriei. Acolo a funcționat Caritasul la început. Jurnalistul clujean Bogdan Eduard a povestit în urmă cu câțiva ani că pe vremea aceea Funar voia să ajungă președintele României și se lăuda că dacă-și împlinește visul îl pune pe Stoica ministru de Finanțe. De altfel, cînd jocul a început să aibă surtcircuituri, Stoica a organizat un miting pe stadionul lui «U» Cluj, cu 25.000 de oameni, la care a venit și Funar.
Un comentariu
Dacă ne reamintim de Caritas riscam sa tragem concluzia ca suntem un popor ciudat. Specia umana este ciudata, prin comportamentul ei. Ideea cu jocul piramidal nu a fost invenția lui Stoica. Caritas a funcționat în Italia, sub umbrela bisericii catolice iar după România a urmat unjoc piramidal în…. Elveția.