Astăzi a fost deschis primul centru de vaccinare pentru etapa a II-a din județul Brașov. Acesta are 5 puncte (cabinete) care lucrează simultan și este primul dintre cele 4 centre care se vor deschide în aceste zile în municipiul Brașov, cu un total de 16 puncte de vaccinare.
Costurile pentru amenajare celor 4 centre au fost acoperite din bugetul local și, în funcție de actul normativ pe care Guvernul îl va adopta astăzi, aceste sume vor putea fi decontate din bugetul de stat.
Potrivit primarului Allen Coliban, pregătirea acestei campanii, până acum, a însemnat o cheltuială de 51.000 de lei și un contract de utilități pentru 11 luni, de aproximativ 45.000 de lei. „Cu 96.000 de lei, Primăria Brașov a pregătit, din punct de vedere logistic, această campanie. La acestea se adaugă costurile cu resursa umană și celelalte cheltuieli, care din estimările noastre pot ajunge la 1.300.000 de lei pe lună“, a spus primarul.
Program de 12 ore pe zi în aceste centre
Despre structura organizatorică necesară funcționării centrelor a vorbit directorul DSP, Andrea Neculau. ,,Numărul de angajați pentru aceste centre este de aproximativ 400 de persoane, medici, asistenți, registratori medicali, cunoscută fiind structura unui punct de vaccinare care are nevoie de un medic, doi asistenți medicali și un registrator. Această structură de personal trebuie să fie prezentă într-un centru 12 ore pe zi, de la ora 8.00 la ora 8.00 seara. Aici, la CATTIA, sunt deja în jur de 30 de medici de familie și asistenți medicali care sunt doritori să participe, o parte dintre ei sunt aici prezenți. Sunt foarte bucuroasă de acest lucru, există centre în județ centre care sunt operaționalizate în întregime de medicii de familie, cum este, de exemplu, Feldioara. Mă bucur că există această emulație, sunt medici de multe specialități, sunt asistenți de toate specialitățile care își doresc să vină și cadrul legal care se va aproba astăzi va lămuri și formula contractuală a acestor persoane”, a precizat directorul DSP, accentuând asupra faptului că în special medicii de familie vor asigura, pe termen lung, funcționarea zilnică a centrelor.
Viceprimarul Flavia Boghiu, coordonatorul programului de vaccinare în municipiul Brașov, a prezentat în această dimineață reprezentanților mass-media centrul de la CATTIA, precum și modul de derulare a campaniei de vaccinare.
„Mai sunt probleme care sper că se vor reglementa astăzi”
,,Este un centru care întrunește toate condițiile pe care autoritățile centrale și Direcția de Sănătate Publică le-au solicitat. Din acest punct de vedere nu avem absolut nicio problemă și cu siguranță acest centru este gata să-i primească pe toți cei care doresc să se vaccineze. Vreau să le mulțumesc atât autorităților și administrației publice locale din municipiul Brașov, cât și celor din județ, care au fost parte și au contribuit la operaționalizarea și amenajarea acestor centre de vaccinare. Bineînțeles că nu au avut un buget aprobat, bineînțeles că au avut probleme de finanțare, dar niciun moment nu au renunțat, și-au dat seama de importanța acestei campanii și de impactul asupra sănătății populației. Vreau să le mulțumesc public pentru modul în care au acționat. Mai sunt probleme care sper că se vor reglementa astăzi (printr-o hotărâre de guvern, n.n.), dar tot ce a însemnat amenajarea acestor spații, încă de la solicitarea noastră, toate autoritățile de la nivelul municipiului Brașov și al județului Brașov care au fost implicate și au fost selecționate pentru a deține aceste centre de vaccinare au răspuns prompt “ – prefectul județului, Mihai Cătălin Văsii.
Respectați orele de programare!
Viceprimarul Flavia Boghiu a făcut un apel la brașoveni să vină la aceste centre doar în baza programării și să respecte această programare. „Programarea se face pe platforma online disponibilă la nivel național, fie de către persoanele doritoare, fie de către medicii de familie, fie de către copiii beneficiarilor -dacă vorbim de persoane în vârstă – sau de Direcția de Asistență Socială, pentru cei care au nevoie de asistență în acest sens. Important de știut este că odată ce facem programarea în platformă, se face automat și programarea la rapel, adică venirea la cea de-a doua doză de vaccin, la 21 de zile. Dacă ne programăm și nu onorăm programarea, rămâne valabilă cea de peste 21 de zile (și, practic, programarea va ocupa timpul inutil, n.n). De aceea, este foarte important să ne programăm începând de pe 15 ianuarie, și să venim în ziua și la ora stabilite“, a explicat viceprimarul.
De astăzi, începând cu ora 15.00, beneficiarii din etapa a II-a de vaccinare se pot programa pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro. Mai multe informații despre campania de vaccinare puteți găsi pe site-ul special creat de Municipalitate: covid19.brașovcity.ro.