
Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din România, grup din care face parte și compania Avicola Brașov, controlat de familia Popa din judeţul Alba, cu o producţie de 90.000 de tone de carne anual, plănuieşte în acest an creşterea volumului de producţie cu 15%, astfel trecând pragul de 100.000 de tone de carne, potrivit reprezentanţilor companiei.
„Continuăm să investim pentru a susţine businessul dezvoltat integral pe verticală. Avem un plan de investiţii de 15-20 milioane de euro pe care îl vom implementa în dezvoltarea capacităţii de producţie şi atingerea bornei de peste 100.000 tone carne anual. O cifră istorică şi pentru industrie, nu doar pentru Transavia“, a spus pentru ZF Ioan Popa, preşedintele grupului Transavia.
Transavia are 4 ferme de producţie vegetală, o fabrică de nutreţuri combinate cu o capacitate de producţie de 250.000 tone/an, 3 abatoare şi o fabrică de procesare a cărnii.
„Cu o creştere anuală de 15% a volumului de producţie previzionăm o creştere de buget şi pentru acest an. Dacă vânzările nu ţin ritmul, ţinând cont că în acest moment înregistrăm la nivel de categorie cel mai slab preţ din ultimii zece ani, probabil că şi bugetul va cunoaşte o corecţie“, explică Ioan Popa.
Compania cu peste 2.000 de angajaţi are în portofoliu brandurile Fragedo, unul dintre cele mai cumpărate, şi Papane, care ajung atât în marile reţele de comerţ modern, cât şi în 17 ţări europene, precum Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Italia, Spania şi Croaţia, dar şi pe continentul african. „Peste 25% din producţia anuală a companiei merge pe piaţa de export.“
Ioan Popa spune că în 2021 îşi propune să recupereze pierderile din anul 2020 şi speră să nu aibă scăderi mari. Totuşi, afirmă că anul curent nu a debutat prea bine.
„Anul 2021 se anunţă a fi un an slab pentru business, iar pentru industrie va fi un an aproape catastrofal. Ne confruntăm deja cu o scădere anuală de 10% producţie totală de carne de pasăre în România, iar în acest an mai mult ca probabil această scădere se va accentua. Suntem pregătiţi însă pentru a înfrunta provocările acestui nou an şi ne urmărim cu flexibilitate obiectivele“, a adăugat preşedintele Transavia.
În acest an Transavia împlineşte 30 de ani de activitate pe piaţa românească, din care jumătate ca lider de piaţă. „Ne străduim ca şi în cele mai nefavorabile condiţii economice, să avem creştere, o cifră de afaceri anuală pe trend ascendent şi să ne păstrăm calitatea de lider absolut al pieţei din România.“
La nivelul anului 2019, grupul Transavia a avut o cifră de afaceri cumulată de 165 de milioane de euro, conform reprezentanţilor companiei. Aceasta are ca principal concurent pe piaţă grupul Agricola din Bacău.