Administrația Bazinală Olt va demara un proiect de anvergură ce vizează regularizare Pârâului Turcu pe sectorul dintre Bran și Zărnești, până la confluența cu Pârâul Bârsa, după ce a atribuit contractul de lucrări la finele anului trecut. Potrivt datelor publicate pe protalul de achiziții publice, la licitația lansată în octombrie 2020 s-au înscris 7 firme și asocieri de firme, iar contractul a fost adjudecat de către Laurențiu H SRL din Negrești-Oaș, județul Satu Mare. Astfel, față de valoarea estimată de peste 12 milioane de lei, cu tot cu TVA, firma ce îi aparține omului de afaceri Grigore Huja a oferit un preț de numai 8,98 milioane de lei cu tot cu TVA, respectiv 7,55 milioane de lei fără TVA.
Cine este în spatele firmei de construcții
Potrivit ultimei raportări înregistrată la Ministerul Finanțelor, firma Laurențiu H a avut în 2019 afaceri de 46,73 milioane de lei și un profit net de 401.381 lei, cu 187 de angajați.
Pe Grigore Huja presa naţională l-a descris ca fiind unul din „băieţii deştepţi” din Negreşti Oaş şi un apropiat de-al lui Laszlo Borbely pe vremea când acesta era ministru al Mediului, astfel că a derulat o serie de contracte pe bani publici în valoare de zeci de milioane de euro. Unele contracte pe care firma lui Huja le-a obţinut se pare că nu au fost duse la bun sfârşit, dacă este să ne luăm după ce a scris BZI.ro în 2012. În acel an firma lui Huja a obţinut de la Administraţia Bazinală Siret un contract de 20 de milioane de lei (200 miliarde lei vechi), prin încredinţare directă, pentru regularizarea cursului râului Siret, în judeţul Iaşi. „Banii s-au cheltuit, lucrările nu s-au finalizat, iar casele comunei Alexandru Ioan Cuza se prăbuşesc în râul Siret, din cauza eroziunii malurilor”, scria în 2012 sursa citată.
Ce lucrări ar urma să fie derulate în Brașov
Proiectul câștigat de firma din Negrești-Oaș în județul Brașov presupune realizarea unor lucrări de recalibrare a albiei pârâului Turcu pe o lungime de 8 km și consolidări de maluri pe o lungime de 3, 465 km, până la confluența celor două ape curgătoare, în zona de intrare în orașul Zărnești dinspre Râșnov. Cei de la Ape așteaptă ofertele de la constructori până în data de 2 noiembrie. Lucrările ar urma să se deruleze pe o perioadă de 18 luni.