Stiri Brasov, Timp liber

„Autostrăzile” de biciclete ale Brașovului, la faza studiului de oportunitate. O soluție propusă este aceea a amenajării unor piste în paralel cu rețeaua de căi ferate

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, susţine necesitatea realizării unui Plan Judeţean de Mobilitate, care să integreze toate modalităţile de deplasare la nivelul judeţului. Un prim pas în această direcţie este realizarea unui studiu de oportunitate. Este vorba despre un plan strategic pe termen lung, care abordează sistemul de transport ca pe tot unitar şi îşi propune să evidenţieze deplasarea pe pistele de biciclete ca o variantă eficientă şi durabilă de transport atât în Zona Metropolitană – cu asigurarea legăturilor cu pistele de ciclism existente sau în curs de realizare în municipiul Braşov, cât şi în întreg judeţul.

Studiul de oportunitate va fi întocmit în acest an şi va include o analiză aprofundată a mediului operaţional al sistemului de transport rutier din judeţul Brașov, a stării acestuia, a comportamentului de deplasare al oamenilor, precum şi a impactului pe care traficul îl are asupra mediului. Toate acestea, în scopul construirii unei „autostrăzi” de piste de biciclete cu ajutorul căreia mobilitatea să fie îmbunătăţită printr-un sistem de transport mai puțin poluant. Studiul de oportunitate va fi urmat de un studiu de fezabilitate care va determina în mod concret ce investiţii urmează să fie realizate şi care este ordinea de priorităţi.

Strategia conducerii administraţiei judeţene de a dezvolta alternative de deplasare rutieră este convergentă cu iniţiativele Primăriei Braşov de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și de îmbunătățire a mobilității, prin dezvoltarea unui sistem de transport mai puțin poluant.

Parteneriat CJ – Primăria Brașov

În cadrul unei şedinţe organizate ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Todorică Şerban, desemnat să se ocupe de problematica transportului judeţean, şi primarul Braşovului Allen Coliban au discutat la sediul CJ Braşov pe tema oportunităţilor de transport create prin intermediul pistelor de biciclete. La întâlnire au fost prezenţi consilierii judeţeni Marius Stoianovici şi Silviu Ivan-Nunvailer, Cătălin Frangulea, director în cadrul Agenţiei Metropolitane de Dezvoltare Durabilă Braşov, alături de membrii grupului de lucru pentru realizarea Planului de Mobilitate la nivelul judeţului.

„Parteneriatul cu Primăria Braşovului este esenţial pentru Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte amenajarea pistelor de biciclete, deoarece traseele din judeţ trebuie conectate cu infrastructura de mobilitate din municipiu”, a afirmat Todorică Şerban. Oficialul judeţean a spus că de acum înainte, proiectele de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene vor cuprinde o componentă privitoare la transportul pe bicicletă.

Primarul Allen Coliban a adus în discuţie valorificarea oportunităţii de creare a unor piste de biciclete paralel cu reţeaua de căi ferate din judeţ, în acest sens propunând iniţierea unor discuţii aplicate cu conducerea Companiei Naţionale CFR SA şi cu Regionala de Căi Ferate Braşov. Edilul municipiului a spus că doreşte dezvoltarea transportului alternativ, prin crearea unor parcări de biciclete la intrările în oraş, în punctele de conectivitate cu transportul public local şi metropolitan, precum şi dezvoltarea unor soluţii de bike-sharing.  

Vicepreşedintele CJ şi primarul Braşovului au exprimat ideea susţinerii unanime de care acest proiect se bucură la nivel politic local şi judeţean.

Cu acest prilej, s-a stabilit crearea unui grup de lucru format din reprezentanţi de la Consiliul Judeţean, Primăria Braşov, Asociația de Transport Metropolitan Brașov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, alături de reprezentanţii asociaţiilor de biciclişti şi alţi specialişti în domeniu, următoarea şedinţă pe tema pistelor de biciclete urmând să aibă loc săptămâna viitoare, la sediul Primăriei.

Un prim traseu de biciclete, în jurul Braşovului

În aceeaşi idee a asigurării unei alternative de transport nepoluant, primarii comunelor Sânpetru, Bod, Hărman şi Prejmer au propus recent realizarea unui „inel” de piste de biciclete în jurul Braşovului. Vineri, 8 ianuarie, în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele CJ Todorică Şerban, primarii au prezentat un traseu în circuit, care porneşte din zona Rulmentul spre comuna Sânpetru, o alegere deloc întâmplătoare, având în vedere că traficul rutier între Braşov şi Sânpetru se desfăşoară de multe ori cu dificultate. Traseul continuă spre Hărman, Bod şi Prejmer, cu întoarcere spre Braşov de-a lungul drumurilor naţionale 10 şi 11, până în Triaj.

Este vorba despre un traseu menit să atingă atât punctele de atracţie cultural-istorică şi turistică din aceste localităţi, cât şi obiectivele de interes economico-social spre care oamenii vor fi încurajaţi să se deplaseze pe bicicletă.

Acest proiect investiţional este realizabil prin colaborarea celor patru UAT-uri, cu sprijinul Primăriei Braşov, precum şi al Consiliului Judeţean – ca autoritate cu rol integrator în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor de interes public. Circuitul ce va fi amenajat trebuie conectat cu pistele de biciclete deja funcţionale în Braşov sau aflate în diverse stadii de realizare în cadrul unor proiecte cu fonduri europene accesate de municipalitate, precum şi cu transportul public local.

Traseul de biciclete conturat în jurul Braşovului este doar primul din numeroasele rute de ciclism care pot fi dezvoltate în toate zonele judeţului, iar studiul de oportunitate pe care îl are în plan Consiliul Judeţean va evidenţia posibilităţile în acest sens.

Vicepreşedintele CJ Todorică Şerban a menţionat că studiul de oportunitate va fi elaborat fie în cadrul proiectului HINGE, pe care administraţia judeţeană, în parteneriat cu instituţii din Italia şi Ungaria, îl va depune pe 19 ianuarie spre a fi finanţat în cadrul European Climate Initiative (EUKI), fie cu finanţare asigurată în bugetul judeţean, în situaţia în care finanţarea externă nu va fi obţinută. CJ Braşov l-a inclus, de altfel, în lista de investiţii pentru anul 2021.

„Proiectul «HINGE – Higher bike-transit Intermodality from Good Experiences» (Intermodalitate Crescută datorită Ciclismului inspirat din Bune Practici) este o altă încercare a noastră, sperăm că şi de această dată încununată de succes, de atragere a fondurilor nerambursabile din toate sursele de finanţare, fie ele interne sau externe, care ne stau la dispoziţie. Proiectul propune măsuri pentru descongestionarea traficului, coroborate cu creşterea beneficiilor pentru sănătate şi îmbunătățirea eficienței transportului local şi judeţean, prin folosirea beneficiilor aduse de tranzitul pe bicicletă. Proiectul promovează ciclismul ca mod de transport spre şi dinspre locul de muncă, precum şi ca activitate de agrement, generatoare de beneficii economico-sociale şi turistice pentru comunităţile locale din judeţul Braşov”, a conchis preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Incidența COVID-19, în creștere pentru a treia zi consecutiv: 2,71 la mia de locuitori în județ și 3,65/1000 în municipiul
Incidența cazurilor de COVID-19 este în creștere pentru a treia zi consecutiv și a ajuns astăzi la 2,71 la mia
„Frumoasa din Pădurea Adormită” și „Un cântec istoric… bătrân ca Unirea”, în acest weekend, la Opera Brașov
Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, de la ora 11.00, cei mici sunt invitați în fața ecranelor pentru a urmări un spectacol
Ce au mâncat românii în pandemie? Alimentele ambalate și mâncarea deja preparată, printre preferințele acestora
În contextul pandemiei de COVID-19, dar și ca urmare a bugetelor limitate, românii au ales să își pună în coșuri
STUDIU 54% dintre angajații români se gândesc să își schimbe locul de muncă, iar 28% chiar au făcut pași concreți
Mai bine de jumătate dintre angajații români, respectiv 54%, spun că se gândesc să își schimbe locul de muncă în
Cum poți trece peste cea mai deprimantă zi din an? Un club din Brașov vine cu o ofertă de nerefuzat,
Astăzi este cea mai deprimantă zi a anului, iar un club vrea să-i scoată pe brașoveni din drepresie oferindu-le o
COVID: Pe fondul testării reduse din weekend, Brașovul a descoperit doar 35 de infectări/ În țară au fost raportate 1.509
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.509 cazuri noi de persoane infectate
Ce furnizori au în prezent cele mai bune oferte la gaz. Economia lunară poate fi substanțială dacă schimbi furnizorul „clasic”
În momentul de față există câteva oferte de gaze naturale pentu consumatorii casnici care sunt mult mai atractive pentru cei
Edilii săceleni au finalizat amenajarea a două centre de vaccinare anti-COVID. Deocamdată, acestea rămân de „decor”, în condițiile în care
Săptămâna trecută, a fost finalizată dotarea celor două centre de vaccinare împotriva COVID-19 de la Policlinica Municipiului Săcele și de
Clienții Electrica Furnizare pot încheia noile contracte în piața concurențială doar cu buletinul
Clienţii persoane fizice ai Electrica Furnizare pot încheia contracte în piaţa concurenţială doar cu buletinul. Modalitatea simplificată este valabilă atât
VIDEO O ursoaică dă „proba la garduri” pentru a ajunge la tomberonul din curtea unei case
O ursoaică a fost filmată în Bușteni când sare un gard ca să ajungă la tomberon, în căutare de hrană.
Minus 21,5 grade Celsius la Bâlea Lac. Stratul de zăpadă a sărit de doi metri
Minus 21,5 grade este minima istorica inregistrata in cursul noptii de duminica spre luni, 18 ianuarie, la peste 2.000 de
STS anunță că platforma pentru programare la vaccinarea anti-COVID a picat din nou
Platforma informatică pentru programare la vaccinare anti-COVID nu este disponibilă în urma unor probleme tehnice apărute luni dimineaţă, informează Serviciul
O pensionară, prima persoană care s-a vaccinat la Brașov în etapa a doua a campaniei de imunizare
Primul pacient vaccinat în municipiul Brașov în cadrul etapei a II-a de vaccinare împotriva COVID-19 a fost o doamnă (foto
STUDIU Unul din trei pacienți cu COVID-19 se întoarce în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de
Aproape o treime dintre pacienții care s-au vindecat de Covid-19 ajung înapoi în spital în următoarele 5 luni, iar unul
Compania brașoveană Apemin Zizin a investit anul trecut 2,9 milioane de euro în retehnologizare și extinderea capacității de producție
Apemin Zizin, producător de apă minerală naturală din judeţul Braşov, deţinut majoritar de familia Lazăr, care realizează anual venituri de
După o carieră în HR, o brașoveancă a lansat brandul „Flori la Castel”, prin care vrea să readucă la viață
Cristina Moldovan, designer florist la bază, a împletit două pasiuni într-un singur nume – Flori la Castel. Adică un semnal
Au apărut racheții pe piața energiei: În plină pandemie, umblă din casă în casă pentru a-i convinge pe bătrâni să
Liberalizarea pieței energiei a dat naștere unor noi situații ilegale. Companiile au început să trimită pe teren oameni care să
O fostă actriță a Teatrului Sică Alexandrescu a devenit învățătoare. „Trăiam de pe o zi pe alta. După spectacole, simţeam
Codruţa Jipa a renunţat la cariera de actriţă pentru a le preda copiilor dintr-un sat sărac. Orele ei sunt o
Extinderea domeniului schiabil din Poiană spre Râșnov și „derdelușul” pe șine rămân „în cărți” și pentru primarul Allen Coliban
Primarul Allen Coliban  a prezentat o parte din planurile pentru dezvoltarea și creșterea atractivității stațiunii Poiana Brașov. Acesta a precizat că proiectul
CJ Brașov pune la bătaie aproape 950.000 de lei pentru a putea asigura deszăpezire în luna martie, în zonele Făgăraș
Consiliul Județean a lansat o licitație publică pentru a contracta serviciile de deszăpezire a drumurilor județene din zonele Făgăraș și