
După ce în luna septembrie a anului trecut, proiectul de regenerare urbană a fostei platforme Rulmentul prin transformarea în parc fost selectat ca eligibil la finanțare prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, reprezentanții Primăriei au demarat procedurile pentru avizarea documentațiilor necesare implementării acestuia. Astfel, Serviciul Investiții a solicitat și obținut un certificat de urbanism pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal ce va viza reconversia acestei zone abandonate într-o zonă verde.
Parcul Rulmentul ar urma să fie cel mai mare parc din Brașov, pe o suprafață de 31 de hectare. La baza acestui proiect stă un studiu realizat de Banca Mondială, care a propus 3 scenarii de reconversie a zonei, scenariul ales fiind cel care prevede cea mai mare dezvoltare de zone verzi pe acest areal.
Astfel, potrivit proiectului preliminar, ar urma să fie menținute 8% dintre clădirile existente și pe 17,5 ha să se amenajeze parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu propus de Banca Mondială, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi consolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. Se are însă în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp. Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.
Condiția impusă Primăriei a fost de a nu exploata terenul din punct de vedere imobiliar
Terenul vizat este un teren de tip brown field rezultat din închiderea fabricii Rulmentul, finalizată în anul 2011 prin darea în plată a jumătate din activele companiei către creditorii bugetari, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a Municipiului Braşov. Municipalitatea a primit aceste terenuri cu condiția să nu le exploateze din punct de vedere imobiliar.
Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936). Vecinătăţile zonei au în prezent destinaţie industrială, comercială și rezidenţială.
Valoarea „redesenării” acestei zone din noi perspective urbanistice ar urma să se ridice la 43 de milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de edili anul trecut.