
După aproape un an de şcoală online, foarte mulţi copii sunt chiar în aceste zile la munte. Din păcate, însă, lipsa zăpezii îi pune în dificulate pe organizatorii de tabere destinate lor, care sunt nevoiţi să migreze dintr-o staţiune în alta. În plus, trebuie să se asigure că spaţiile de cazare şi masa respectă normele de prevenire a răspândirii coronavirusului.
După o săptămână cu temperaturi ridicate, luni noapte a nins în sfârşit în Poiana Braşov, iar mai mulți copii veniţi în vacanţă au ieşit dimineaţa chiuind pe pârtie.
Singurele staţiuni în care se poate schia acum sunt Poiana Braşov, Păltiniș, Rânca, Straja, Mădăras Harghita și Sinaia. Aşa se face că în Masivul Postavaru erau marți aproape 30 de grupuri venite şi de la 250 de kilometri distanţă. Instructorii au avut grijă şi la alegerea locului de cazare, astfel încât să fie respectate regulile sanitare. Preţul unei tabere de schi de șase nopţi este cuprins între 1.300 şi 1.800 de lei pentru fiecare copil. Cazarea, mesele şi echipamentul intră în preţ.
De regulă, taberele durează o săptămână, timp în care copiii învaţă să coboare singuri pe pârtia pentru începători. Dar, pentru asta, e nevoie ca părinţii să aleagă cu grijă instructorul.
Regulamentul pârtiilor din Poiana Braşov impune cel mult șase cursanţi pentru copiii sub șase ani şi maximum opt persoane pentru cei care depăşesc această vârstă.
Astfel, ținând cont de fluxul mare de schiori de pe pârtiile din Masivul Postavaru, salvamontiștii brașoveni fac câteva recomandări din punct de vedere al conduitei pe pârtie, atât organizatorilor de tabere, cât și celorlalți turiști, pentru evitarea unor evenimente nedorite.
Organizatorii de tabere trebuie sa stie si sa ia in considerare urmatoarele: Numarul maxim de copii admis intr-un grup este de 6, pentru copiii sub 6 ani si de 8 pentru copiii cu varsta de peste 6 ani.
Portul castii pentru copii este obligatoriu pe toata durata cat acestia se afla pe partie.
Sa nu stationeze cu grupurile de copii decat pe marginea partiei, niciodata in zonele inguste ale acesteia si doar in zonele cu vizibilitate, unde puteti fi usor reperati (nu sub ruperile de panta, dupa curbe, etc.)
Sa nu foloseasca niciodata intreaga latime a partiei. Sa lase de fiecare data culoare de trecere, pentru ca ceilalti schiori sa va poata depasi. In zonele inguste ale partiei, sa foloseasca doar o singura trasa si sa tina copiii in sir indian.
Sa se asigure la traficul din amonte de fiecare data cand grupul se pune in miscare si sa plece doar cand este cale libera.
In momentul in care traficul in zona respectiva se aglomereaza, sa se opreasca pe margine pana se mai elibereaza. Sa nu schieze mai multe grupuri in paralel, sau sa se intercaleze grupurile intre ele. Sa nu iasa cu grupul de copiii din partia amenajata. Stratul subtire de zapada poate ascunde multe pericole (pietre, cioate, rigole, etc.)
Turiștii sunt sfătuiți ca in momentul in care intalnesc aceste grupuri de copii, sa schieze cu prudenta si sa reduca considerabil viteza, astfel incat sa poata evita orice manevra a membrilor grupului si sa nu se interpuna intre acestia.