Brașovenii refuză să meargă la spital de teamă că se îmbolnăvesc de COVID-19, spune managerul Serviciului de Ambulanță Brașov, David Levente.
„Din 7.000 de pacienți, 3.000 rămân acasă pentru că nu vor să meargă la spital. Cheamă ambulanța în speranța că ambulanța rezolvă cazul, cazul depășind nivelul de competență al ambulanței. (…) Peste două zile iarăși sună, iar trebuie să te duci. Avem cazuri din acestea foarte multe”, a declarat Levente pentru Europa FM.
În noiembrie, de exemplu, timpul de intervenție la o urgență a ajuns în Brașov la 24 de minute:
„În mod normal, o ambulanță are ținta să ajungă la o urgență de cod roșu în mediul urban, în 15 minute maximum. În noiembrie, în mediul urban, o ambulanță, la un cod roșu, a ajuns în 24 de minute. De ce s-a ajuns aici? Pentru că sunt mulți bolnavi, bolnavii sunt duși la spital, spitalele sunt arhipline, am avut ambulanțe, au așteptat o oră la spital să li se preia pacientul. Acești timp, crescând, un infarct nu așteaptă, omul ăla poate să moară”.
În județul Brașov, au fost confirmate până acum aproape 23.000 de cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, iar rata de incidență în ultimele 14 zile a depășit 5 cazuri la o mie de locuitori.