Compania Fin-Eco a lansat în dezbatere publică raportul privind impactul asupra mediului a construcției celei de-a patra celule de depozitare a deșeurilor la rampa ecologică de la ieșirea din Brașov spre Tărlungeni. Ședința de dezbatere ar urma să aibă loc în data de 5 ianuarie 2021, fie în format fizic, într-o sală de conferințe din Centrul Civic, dacă măsurile de protecție împotriva noului coronavirus se vor relaxa, fie doar electronic, în cazul în care se vor menține restricțiile.
Până atunci, brașovenii pot consulta acest raport atât pe site-ul Primăriei Brașov, cât și pe cele ale Agenției pentru Protecția Mediului Brașov și ale primăriilor din Sânpetru, Hărman, Tărlungeni și Săcele. Opiniile și observațiile pot fi transmise în scris la sediul APM Brașov sau în format electronic pe adresa office@apmbv.anpm.ro.
Celula 3, plină deja pe jumătate
Potrivit acestui raport, proiectul „Execuţie Celula 4 Depozit Ecologic Zonal Brașov prin excavare agregate minerale (perimetru temporar DURBAV – FIN ECO 4)” prevede construirea unei noi celule de depozitare în depozitul ecologic existent, datorită faptului ca în prezent capacitatea de depozitare în celula 3 a ajuns la cca. 50 %, respectiv a fost depozitată o cantitate de cca. 450.000 mc de deșeuri menajere provenite atat din localitățile arondate, cât si din celulule 1 și 2, ca urmare a sistematizarii acestora în scopul închiderii.
„Primăria municipiului Săcele a emis Certificatul de urbanism nr. 51/11.02.2019 pentru acest proiect. Agenţia pentru Protecţia Mediului Brașov a emis Decizia etapei de încadrare 182/16.10.2020, conform căreia proiectul se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate si nu se supune evaluarii impactului asupra corpurilor de apa. Depozitul Ecologic Zonal Brașov de deșeuri nepericuloase a fost realizat în baza Acordului de mediu nr. 390/11.07.2002, emis de APM Brașov, respectiv a Acordului integrat de mediu nr. 80/19.12.2003 emis de MAPAM pentru toate 6 celule de depozitare”, se mai explică în acest raport.
Groapa de gunoi Fin-Eco, durată de funcționare prevăzută de 25 de ani
Potrivit proiectului, capacitatea maximă de depozitare în cele 6 celule este de 11.230.000 m3 , respectiv 8.984.000 tone (la o densitate medie a deşeurilor compactate de 0,8 t/mc). Durata minimă de funcționare prevăzută a întregului depozit este de 25 ani. Capacitate proiectată de depozitare în celula 4 (debleu+rambleu) este de cca. 950.000 mc, respectiv cca. 760.000 t (la o densitate medie a deşeurilor compactate de 0,8 t/mc).
Raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul Execuţie Celula 4 Depozit Ecologic Zonal Brașov, prin excavare agregate minerale (perimetru temporar Durbav – FINECO 4) poate fi consultat și aici: