Unul dintre proiectele care au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară a plenului Consiliului Local Brașov de astăzi a fost cel de renegociere a contractului de finanțare încheiat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)- România și Municipiul Brașov, în sensul eliminării din proiect a construirii unui drum forestier nou de 11,003 km, respectiv Drumul Gorița.
Acest proiect a stârnit anul trecut numeroase controverse și chiar proteste, iar oportunitatea investiției a fost atacată în instanță de către reprezentanții USR, prima instanță din cadrul Tribunalului Brașov considerând că „edificarea drumului forestier Gorița pare a fi de natură a afecta interesul general al comunității, prin suprafața mare de pădure alocată în acest sens, prin defrișarea iremediabilă a unor arbori seculari”. De altfel, Curtea de Apel a constatat că „în mod corect, prima instanță a reținut că, condiția pagubei iminente este îndeplinită în raport de faptul că realizarea drumului forestier Gorița, aprobată prin actele administrative în discutie, presupune defrișarea iremediabilă a unor arbori seculari, respectiv defrișarea unei suprafețe considerabile”, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel.
Ținând cont de acest proces pe rol, potrivit raportului de specialitate care stătea la baza proiectului de azi, Primăria Brașov a cerut în luna august suspendarea contractului de finanțare până la soluționarea cauzei în intanță, însă solicitarea a fost respinsă de către AFIR- CRFIR Alba Iulia pentru că motivul invocat contravine Contractului de Finanțare și Manualului de procedură pentru implementare.
Astfel, potrivit primarului Allen Coliban prin proiectul supus aprobării astăzi ar fi urmat să i se acorde mandatul de a renegocia acest contract și să se ia o decizie clară cu privire la oportunitatea investiției. „Este un vot de oportunitate, dacă vrem sau nu vrem acest drum. Există un demers privind legalitate hotărârii prin care a fost stabilită oportunitatea investiției, și care a fost declarată nelegală de către Tribunalul Brașov. Avem însă și un contract de finanțare cu AFIR, asta însemană că trebuie să luăm o decizie până pe 15 decembrie cu privire la această finanțare, deoarece expiră contractul. De un an nu s-a mai întâmplat nimic. Precedenta conducere amdinistrativă a Primăriei s-a pronunțat că sunt necesare studii suplimentare cu privire la acest proiect și se suspendă, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Este absolut normal să cerem Consiliului Local să decidă asupra oprtunității, dacă mai vrem sau nu drumul. Eu va trebui să primesc un mandat pentru a negocia cu AFIR, fie pentru extinderea contracutlui de finanțare și să continuăm cu acest drum, fie dacă instanța menține hotărârea inițială, și banii să meargă spre reabilitarea altor drumuri forestiere”, a explicat Allen Coliban, înainte de votul pe proiect.
Consilierii liberali au precizat că se vor abține de la vot, deoarece documentația aferentă nu a fost trnamisă în timp util. Și cei patru consilieri social-democrați au decis să se abțină, astfel, proiectul nu a avut sufiecente voturi pentur a trece, cele 15 voturi de abținere fiind contabilizate ca voturi „împotrivă”, potrivit Codului Administrativ.
Pe 22 decembrie, când va avea loc o nouă ședință de Consiliu Local, primarul Allen Coliban a precizat că va veni cu o nouă propunere cu privire la acest drum, ținând cont că un verdict final al instanței s-ar putea da abia în februarie anul viitor.