Consilierii locali au dezbătut în ședința de astăzi modificarea Regulamentului de funcționare și utilizare a locurilor de parcare publice din municipiul Brașov. Principala modificare vizează schimbarea definiției de riveran, astfel încât arealul în care o persoană poate utiliza parcările publice și să plătească tarif de reședință să fie mărit. „Până acum riveranii erau persoanele fizice care aveau domiciliu în dreptul parcării, acum Abonamentul tip riveran se eliberează persoanelor fizice care au domiciliul sau reședința în zona parcării. Deținătorii abonamentului tip riveran vor putea parca în orice loc public disponibil, pe o rază de 200m, cu condiția ca locul de parcare să se afle în aceeași zonă de tarifare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
De altfel, o interdicție ce a fost abrogată este următoarea: ,,Nu se vor elibera abonamente de tip riveran persoanelor fizice şi juridice care sunt proprietare de apartamente în imobilele de locuinţe colective sau individuale în a căror autorizaţie de construire s-a prevăzut executarea de locuri de parcare în incinta parcelei sau a construcţiei ce a făcut obiectul autorizării.”
O altă modificare vizează ca taxarea să nu se mai facă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, ci doar de luni până sâmbătă doar între orele 8.00 și 20.00, iar duminica staționarea va fi gratuită.
Pe principiul: scădem tarfiul, crește poluarea
Consilierul local Lucian Pătrașcu a propus însă și o reducere a tarifelor pentru zona centrală, respectiv de la 3 lei, la 2 lei/oră, subliniind că este o perioadă destul de grea pentru toți creată de această pandemie și nu ar fi normal ca brașovenii să fie împovărați cu tarife mai mari.
„Este un contract în vigoare și având în vedere modificările pe care deja le-am făcut, am rugămintea să nu intrăm să modificăm partea de tarife, care este stabilită prin acest contract în baza deciziei luată de Consiliul Local în 2017. Din discuțiile pe care le-am avut cu operatorul, modificările din Regulamente sunt pe aspecte agreate și de dânșii. Nu vrem să afectăm redevența pe care firma trebuie să o dea municipalității”, a explicat viceprimarul Sebastian Rusu. De altfel, consilierul Ioan Corbu a subliniat faptul că o reducere a tarifelor încurajează utilizarea automobilelor personale, iar Brașovul are deja o mare problemă în ceea ce privește poluarea. „Am aproba niște lucruri care ar conduce la intensificarea tafciului”, a explicat Corbu.
De altfel, consilierul Werner Braun a considerat că s-ar putea face o nouă discuție cu operatorul pentru a se efectua o reducere a tarifelor strict pe perioada de pandemie.
Amendamentul de reducere a tarifelor a fost respins în urma votului, 22 din cei 27 de consilieri fiind împotrivă.
Mai puțină birocrația pentru obșinera abonamentului de riveran pe loc public
Totodata, a fost modificata si lista documentelor pe care solicitantul trebuie sa le prezinte pentru a beneficia de abonament de riveran.
Astfel, la cererea de eliberare a abonamentului tip riveran solicitantul va anexa următoarele:
- pentru identificarea domiciliului, unul dintre următoarele: copie simplă după actul de identitate, viză de reședință (flotant), contract de închiriere sau de comodat cu dată certă (în aceste ultime două cazuri, sunt exceptate de la data certă contractele de închiriere sau comodat încheiate cu rude de gradul I).
- pentru identificarea proprietarului sau utilizatorului, unul dintre următoarele: copie după certificatul de înmatriculare al autoturismului din care să rezulte că proprietar sau utilizator este solicitantul abonamentului tip riveran, sau documente privind dreptul de folosință (utilizare) a autovehiculului: contract de leasing, act de donație, act de moștenire, contract de închiriere sau de comodat cu dată certă (în aceste ultime două cazuri, sunt exceptate de la data certă contractele de închiriere sau comodat încheiate cu rude de gradul I), sau împuternicire din partea proprietarului pentru utilizarea autoturismului de serviciu.
- La primirea abonamentului, beneficiarului i se va comunica o hartă/ listă a străzilor aferente zonelor de tarifare.
3 comentarii
Doresc sa știu, firma asta P…. P, care nici nu curata/intretine parcările cel puțin, dar încasează bani, CE A FĂCUT, sau CE FACE IN ACESTE PARCĂRI? ACESTE PARCĂRI AU FOST FACUTE PE BANII SI DIN BANII NOSTRII. Deci de ce sunt atât de BĂTUȚI în cap cei ce votează asa ceva?
Ce a stat la baza schimbării vechilor parcomate ? Dumneavoastra (primar, consilier sau directori din cadrul acestor inatitutii) ati verificat personal cum functioneaza noile parcomate? Timpul de eliberare a unui tichet este dublu fata de vechile parcomate, atât la plata cu monede cat si la plata cu bancnote, aparatul primeste banii cat consideră el, degeaba afiseaza ca primeste între 0,3 si 43 lei , în realitate primeste aleatoriu, am verificat personal mai multe parcomate si nici unul dintre ele nu a acceptat mai mult de 3 bancnote de 1 lei sau mai mult de 15 monezi de 10 bani. Plata prin SMS functioneaza aleatoriu, însă „supraveghetori” sunt foarte vigilenți în a aplica amenzi omitand aspectul ca acele parcomate din parcări functioneaza defectuos.
Imortant se pare ca este sa luati banii de la cetățeni in schimbul unor servici de proasta calitate.
Azi 16.12.2020 am fost la p&p pentru abonament de riveran. Locuiesc pe str. V. Alecsandri nr.1. Au refuzat să imi elibereze acest tip de abonament. Au motivat că nu au primit nimic scris in acest sens. A trebuit să plătesc un abonament de 120 lei pt. zona 1. Nu mi se pare corect !