După ce anul trecut, Serviciul Public Local de Termoficare a derulat o investiție de anvergură în cartierul Tractorul pentru reabilitarea rețelelor de apă caldă și căldură, finanțată printr-un program de cooperare Elvețiano-Român, acum, este proiectat un program de reabilitare și pentru rețelele din cartierul Florilor. Potrivit datelor existente la nivelul SPLT, în acest cartier sunt peste 1.000 de consumatori casnici, însă conductele vechi și faptul că sunt supradimensionate, duc la pierderi importante și la numeroase avarii.
Astfel, în ședința de Consiliu Local de vineri ar urma să fie aprobați indicatorii tehnico-economici pentru această investiție inclusă în Programul de modernizare a infrastructurii de termoficare a Municipiului Brașov. „În prezent, cei 1.019 consumatori, beneficiază de căldură și apă caldă prin intermediul unei rețele de transport și distribuție aflată într-o stare de uzură avansată și supradimensionată în raport cu numărul actual de abonati. Deficientele prezentei rețele au fost identificate ca fiind: costuri mari de operare provenind din pierderi de agent termic și necesar de apă de adaos, pierderi de căldurp datorate izolatiei termice deficitare a conductelor, mentenață cu costuri ridicate din cauza uzurii avansate, întreruperi ale furnizării cauzate de avarii, dificultatea remedierii avariilor din cauza traversării de proprietăți private și subsoluri de blocuri, care în mare parte nu mai au abonați”, se precizează în raportul de specialitate întocmit de SPLT în vederea aprobării indicatorilor tehnico-economici pentru lucrare.
În conformitate cu proiectul de hotărâre de CL, există două scenarii pentru reabilitarea rețelelor din Florilor. Primul vizează eficientizarea lungimilor de traseu de rețea de transport și distribuție și asigurarea necesarului de căldură și apă caldă cu ajutorul a 6 puncte termice, o centrală termică de rezerva, 2 module termice existente și 4 module termice nou – propuse și care are un cost total de 35,60 milioane de lei cu tot cu TVA.
A doua variantă proiectată propune păstrarea traseului actual al rețelelor de transport și distribuție în proporție cât mai mare și asigurarea necesarului de căldura și apă caldă cu ajutorul a 6 puncte termice, o centrala termică de rezervă, 2 module termice existente și 4 module termice nou – propuse, iar investiția totală este estimată la 36,68 milioane de lei cu tot cu TVA. Durata estimată pentru finalizarea acestor lucrări este de 15 luni.