
Circulaţia pe şoseaua ce face legătura între Buzău şi Braşov va deveni mai sigură, după cum au anunţat oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere care au inspectat câteva șantiere de pe această șosea, care se numără printre cele mai spectaculoase și pitorești șosele din România .
De şapte luni muncitorii lucrează aproape fără oprire la refacerea Viaductului Giurca, unde de peste jumătate de an se circulă doar pe un sens de mers. Acum, jumătate din lucrare este gata. În prima parte a lunii decembrie sensul de drum la care s-a lucrat până acum va fi redat circulaţiei, iar echipa de muncitori va începe lucrările pe celălalt sens de mers.
Unul dintre cele mai importante drumuri de legătură dintre Buzău şi Covasna-Braşov a devenit inaccesibil pentru transportul de mare tonaj încă din 2018, când nivelul de degradare a viaductului a devenit evident. În ciuda expertizei care a demonstrat că viaductul are nevoie urgentă de reabilitare, abia anul trecut au fost alocate fondurile pentru consolidarea construcţiei de peste Siriu. 5 milioane de lei vor fi investite pentru ca viaductul să fie redat traficului greu (de peste 7,5 tone), până în primăvara anului viitor. Proiectul de reabilitare a Viaductului de pe DN 10 peste Valea Giurca la Lunca Jariştei urmăreşte consolidarea suprafeţei carosabile de 7,80 m, prevăzute cu 2 trotuare pietonale de 1,00 m lăţime utilă, realizate la nivel, hidroizolaţie continuă pe toată lăţimea secţiunii transversale.
Odată rezolvate problemele de la Viaductul Giurca şi podul de la Cislău rămân alte zeci de zone la fel de riscante. Reprezentanţii CNAIR au anunţat că pentru anul viitor bugetul procnozat pentru judeţul Buzău este de trei ori mai mare decât cel de anul acesta. Concret, este vorba despre 80 de milioane de lei, faţă de 25 de milioane de lei alocaţi în 2020.
,,În momentul de faţă, Direcţia Regională de drumuri şi poduri Buzău are în execuţie două poduri: podul la care ne aflăm acum şi viaductul peste Giurca şi mai are în gestiuni 6 proiecte de poduri la faza de proiectare. Pentru cele 6 proiecte de poduri la faza de proiectare, anul viitor vom începe execuţia lucrărilor pentru trei din poduri care vor ajunge până la zona Siriu, astfel încât podurile să fie puse în siguranţă şi să existe condiţii optime pentru circulaţie”, a precizat Cătălin Şomode, directorul general DRDP Bucureşti.
În prezent, unul dintre podurile de pe acest traseu este vechi din… 1931
Primul pe lista investiţiilor de anul viitor este podul de la Nehoiu, obiectiv construit în 1931 de Germania ca despăgubire de război pentru statul român. Expertizele au arătat că podul a devenit nesigur pentru circulaţie şi trebuie demolat.
Potrivit măsurătorilor, podul de la Nehoiu este străbătut de circa 10.000 de autovehicule în fiecare zi, iar odată ce obiectivul va fi modernizat, traficul în zonă se va desfăşura fără restricţii fapt are ar duce chiar şi la descongestionarea circulaţiei pe Valea Prahovei.
Un comentariu
Ciudat, nu i-am vazut pe muncitorii care lucreaza incontinuu, in niciuna din ultimele 10 ori cand am trecut. Probabil lucrau pe partea cealalta a viaductului…
Comunicatele de presa ale drdp seamana cu editorialele din ziarul scanteia.