Arhitectul Johannes Bertleff este consilierul primarului Brașovului Allen Coliban în ceea ce privește deciziile și problemele ce ar urma să fie luate în acest mandat în dezvoltarea urbanistică a Brașovului. Acesta a avut o colaborare cu Primăria Brașov pentru elaboararea proiectului tehnic ce vizează transformarea zonei dintre Star și Modarom (precum și a unor porțiuni din strada Postăvarului și Politehnicii) în pietonal, iar în anul 2011 a condus echipa de arhitecți care a elaborat proiectul de reamenajare a curții Bisericii Negre. „Avem nevoie de date, avem nevoie de experți care să ne ajute în acest domeniu. Brașovul trebuie să se dezvolte sustenabil și armonios, iar în acest sens avem în curs de elaborare noul Plan Urbanistic General, însă avem nevoie de dezbateri. Dată fiind această încărcătură pe umerii noștri, ai decidenților politic, mi s-a părut normal să am un consilier specialist în acest domeniu”, a precizat primarul Allen Coliban.
Johannes Bertleff are o experiență de 19 ani în arhitectură și urbanism, în perioada 2010 – 2014 fiind președinte al Ordinului Arhitecților la nivel național, iar apoi al filialei Brașov – Covasna. „Avem foarte multe proiecte, care pleacă de undeva, din inițiative private, ale administrației sau ale unor entități private, dar un simptom este că nu sunt suficient testate în perioada incipientă și apoi se contată că se consumă niște resurse și de fapt s-au închis alte oportunități și drumuri. Dezbaterea publică nu este niciodată prea multă. Trebuie dezbătut pe larg un aspect, înainte de a lansa ceva. Suntem la început de drum și în ceea ce privește PUG-ul municipiului Brașov și al actualizării unor PUZ-uri importante, cum ar fi cel al zonei centrale. Este un moment de stabilire de strategii. Este necesară o conlucrare între administrație și domeniul privat. Suntem întotdeauna într-o competiție cu alte orașe, evident avem carențele noastre, trebuie să identificăm oportunitățile și să întoarcem totul în favoarea noastră. În ultima vreme,prin diverse proiecte, cred că nu s-au repsectat spațiile verzi și peisajul din Brașov. Cred că PUG-ul a reluat niște prevederi care nu au prevăzut acest boom de dezvolatare. Zona centrală, care o portecție prin PUZ și PUG, dar s-a scăpat din vedere acest impact vizual pe care îl au și construcțiile din jur asupra zonei centrale”, a explicat arhitectul.
Un comentariu
STRADA NIMANUI,
In plin centru civic, str. D.Gherea este complect ignorata in tot acest demers de imbunatatire a circulatiei. Este evident faptul ca pentru locuitorii acestei strazi nu conteaza protezarea lor ci protejarea proprietarilor de autovehicule. Numai cateva din neregulile evidente ale acestei strazi, care repet de foarte multi ani este acaparata de o serie de indivizi care nu doresc o modificarea ei, modificare care sa fie in interesul cetateanului.
Iata cateva incalcari ale legilor existente:
1. Latimea trotuarului trebuie sa fie de de 1,5 m, iar pe D.Gherea sunt multe portiuni cu trotuare cat latimea unei pietre de pavaj sau chiar inexistente,
2. Sa scoti copilul cu un carucior este imposibil,
3.Trecerile pentru pietoni sunt doar doua, una in josul strazii spre magazinul Star si una dupa ce treci dealul inspre Racadau.
4.Linia continua pe intraga strada obliga locuitorii sa sa incalce legea privind linia continua atat la iesirea din curte cat si la revenira acasa din oras,
5. Interesant ar fi ca primaria in frunte cu noul primar sa consulte o statistica privind accidentele de pe aceasta strada. In afara de masini distruse, stalpi distrusi, porti si garduri distruse, exista si victimeumane, oameni ramasi pe viata handicapati.
Ma oopresc cu insiruirea problemelor existente pentru locuitorii acestei strazi, repet sunt ocrotite masinile si nnu cetatenii.
Ce ar fi de facut, foarte simplu:
a. Sens unic
b. Largirea trotuarelor
De prea multi ani speram, locuitorii acestei strazi sa seeeeeeeee faca o imbunatatire a circulatie pe aceasta strada, ppoateeeeeee cu noul PUZ sa fie bagata in seama si aceasta straada cu locuitooorii ei.
PS Strazii i se mai suuuune si : STRADA DE MARE VITEZA.