Un mediu curat este esențial pentru menținerea unei stări de sănătate bună, de aceea este important ca atât acasă, cât și la locul de muncă să avem parte de curățenie și un ambient plăcut. Este recomandat să faceți câteva activități din această sferă zilnic, cum ar fi să ștergeți praful, să spălați vasele, să dezinfectați baia, bucătăria și clanțele. O dată pe săptămână este indicat să faceți curățenie generală, adică, pe lângă activitățile zilnice dedicate dereticării, să curățați și frigiderul, aragazul, să schimbați așternuturile, să spălați podelele etc. Pentru a vă face treaba mai ușor trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte: achiziționați dispozitive puternice de curățare, nu folosiți aceleași ștergătoare pentru întreaga locuință, folosiți produse de curățenie de calitate pe categorii (de exemplu: nu amestecați produsele pentru baie cu cele pentru vase).
Praful, o mare bătaie de cap
Există numeroase tipuri de praf cu grad diferit de nocivitate sau toxicitate (care afectează sănătatea, astmul fiind cea mai des întâlnită afecțiune. Praful din case/apartamente este alcătuit în proporţii variabile din fragmente din fibre textile şi naturale, resturi descuamate de piele umană şi animală, fragmente / semințe de la diverse specii de plante, resturi descompuse de insecte, păr uman şi animal, fulgi din perne sau de la păsările de companie, polen, diverse bacterii, spori de ciuperci, nisip, var etc. Pentru persoanele care au alergie la praf este o adevărată bătaie de cap, căci orice firicel rămas neșters poate cauza strănut, ochi înlăcrimați și tuse. Dacă sunteți decis să eliminați praful din casă, pentru rezultate optime, trebuie să respectați câteva reguli simple: curățați praful de sus în jos și apoi aspirați, ștergeți obiectele electronice și electrocasnice cu un produs de calitate, curățați perdelele, draperiile și covoarele des.
Mucegaiul și bolile asociate
Un mediu cald și umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Printre bolile care pot fi provocate sau agravate de mucegai se numără și următoarele: astmul, sinuzită fungică, boli pulmonare, afecțiuni renale și gastrointestinale, probleme la nivelul articulațiilor și al mușchilor. Este important să aerisești de două ori pe zi fiecare cameră, nu uscați rufele în casă, nu folosiți covoare din materiale textile în baie și folosiți un dezumidificator.
Microbii din baie
Foarte periculoși pentru sănătate sunt microbii din baie. Dacă nu este curățată zilnic, această cameră poate deveni rapid cea mai murdară și periculoasă cameră din locuință. Și mai grav este că bacteriile pot ajunge cu ușurință și în celelalte zone din casă. Dezinfectați cât mai des cada și capul de duș, chiuveta și toaleta, schimbați o dată la 3 zile prosoapele de mâini, dezinfectați mânerul ușii, spălați-vă bine pe mâini.
Bureții de bucătărie, raiul E-coli
Pe bureții de bucătărie există miliarde de bacterii, riscul infecțiile cu E-coli și salmonella fiind crescut în cazul bureților folosiți o perioadă prea lungă. Umiditatea și contactul cu resturile de mâncare sunt motivele pentru care aceștia sunt un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. În funcție de cât de des sunt folosiți, este recomandat să fie schimbați la o săptămână, maxim 3. (P)