
Toți parlamentarii USR își vor prezenta azi demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale, conform unei știri Hotnews confirmată de către conducerea USR și de deputatul brașovean Tudor Benga.
”Mâine dimineață (azi – n.r.) întreg grupul parlamentar USR ne vom depune demisiile anticipate din Parlament pentru a nu beneficia de pensiile speciale. E o promisiune pe care am făcut-o cetățenilor și care vine la pachet cu angajamentul că vom duce până la capăt eliminarea acestor beneficii necuvenite. Personal, nu voi putea fi mâine fizic la București, sunt în izolare la Brașov, suspect simptomatic de infecție cu COVID-19, aștept rezultatele testului și de îndată ce voi putea ieși din izolare, voi merge la București pentru a depune fizic demisia.” – a scris pe pagina personală deputatul USR de Brașov, Tudor Benga.
USR a arătat în permanență inechitățile produse în societatea românească prin pensiile speciale, pensii care ocolesc principiul contributivității. USR a inițiat primul proiect de lege din România de desființare a pensiilor speciale. La scurt timp, au apărut și proiecte ale altor partide. După o luptă legislativă grea împotriva acestora, Parlamentul a decis contopirea proiectului USR de desființare a pensiilor speciale cu proiectul altui partid (scris în mod neconstituțional). Ulterior, USR a inițiat un proiect de impozitare cu 90% a pensiilor speciale, acesta fiind momentan blocat în Parlament.
În acest an, România va fi cheltuit peste zece miliarde de lei doar cu pensiile speciale. Deși vechea clasă politică afirmă că își dorește desființarea acestor pensii, ele au tot crescut și s-au adăugat noi categorii de pensionari speciali. Între 2016 și 2019, suma totală cheltuită de statul român pe pensii speciale a crescut cu 57%! Din 1 ianuarie 2021, vor primi indemnizații speciale și aleșii locali.
Sistemul de pensii speciale este injust, inechitabil și nejustificat de scump. Cea mai mare pensie specială este în jur de 15.000 de euro, adică de 100 de ori mai mare decât cea mai mică pensie. 185.000 de români iau indemnizații speciale pentru care nu au contribuit niciodată.
Pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului; următoarea cheltuială mare este cea cu sistemul de sănătate, dar ajunge abia la aproximativ 12%. Mai mult, fondul de pensii înregistrează un deficit structural enorm, de ordinul miliardelor de lei, și va crește în anii viitori, în special, din rațiuni demografice, dacă lucrurile nu se vor schimba.
Programul de guvernare prezentat de USR PLUS prevede eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem.
”Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală. Eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuții, pe baza unei contribuții implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate.
Cel mai bun lucru de făcut ar fi desființarea definitivă a tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari speciali. Aceștia ar pierde numai pensia specială, nu și pe cea contributivă. Toți românii ar fi egali în fața Statului și ar primi pensia după aceleași reguli. Pentru militari, pentru care nu s-au calculat și perceput contribuții, pensia ar fi calculată exact la fel precum o pensie contributivă, pe baza soldelor și sporurilor pe care le-au primit de la Statul român”, se arată în programul de guvernare propus de USR PLUS. (P)