
Reţeaua de magazine Sergiana, parte a grupului cu acelaşi nume, are astăzi 58 de unităţi sub trei formate – supermarketuri, proximitate şi magazine specializate în vânzarea de carne şi preparate din carne. Grupul Sergiana include pe lângă operaţiunile de retail şi producţie, agricultură, creşterea animalelor şi activităţi HoReCa
„Din punctul de vedere al formatului, reţeaua de retail Sergiana este eterogenă, iar asta nu este doar o consecinţă a dezvoltării pas cu pas, ci şi o măsură a interesului companiei de a-şi extinde zona de acţiune ori de câte ori a întrezărit o oportunitate în acest sens, iar pentru asta formatul magazinelor a fost adaptat spaţiilor comerciale considerate utile. Sergiana Prodimpex operează trei categorii de magazine“, spun oficialii companiei.
Două dintre acestea sunt modele tradiţionale, unul fiind magazinul specializat de carne şi preparate din carne, iar al doilea fiind magazinul de proximitate, un market cu predilecţie alimentar. „Referitor la magazinul specializat, este importantă menţiunea că o parte dintre acestea sunt puncte de comercializare Sergiana inserate în unităţile marilor reţele de super sau hipermarketuri. Vorbim de puncte unde de la layout la utilare şi personal totul este Sergiana, bineînţeles în condiţii agreate cu partenerii.“
Un exemplu în această direcţie este derularea unui proiect cu reţeaua Kaufland, adaugă oficialii de la Sergiana. Al treilea format de magazin prezent în reţeaua Sergiana este cel de supermarket. Din punct de vedere dimensional, cele trei formate au suprafeţe ce variază între 50 şi 500 mp.
„Cu toată conjunctura dificilă generată de implicaţiile crizei sanitare, Sergiana Prodimpex a continuat programul de extindere a reţelei de magazine în 2020. Astfel au fost inaugurate două puncte comerciale, unul fiind integrat în Kaufland Făgăraş, în timp ce al doilea este situat în Stupini, o localitate care a devenit de câţiva ani unul dintre cartierele Braşovului.“ În aceeaşi perioadă Sergiana a închis un magazin.
Spre comparaţie, anul trecut compania cu sediul în Braşov a inaugurat trei magazine noi, în timp ce relocările şi închiderile au urcat la cinci unităţi. „Dar aceşti indicatori nu acoperă 100% dinamica reţelei. Asta pentru că 2019 a fost anul în care compania a lansat programul de remodelare a standurilor din Kaufland, proces ce a presupus proiectarea unui layout nou, plus realizarea unui proiect pilot pentru formatul de stand care include şi un punct gastro.“
Tot în 2019 aceste proiecte au şi început să fie implementate. În acest moment reţeaua de retail Sergiana numără 58 de magazine, spun oficialii companiei.
„Sergiana vinde şi prin unii dintre marii retaileri, însă colaborarea cu aceştia a început mai târziu decât procesul de dezvoltare a reţelelor proprii de retail şi distribuţie. În consecinţă, cei doi vectori de comercializare a produselor – reţelele proprii şi marii retaileri – se află în stadii diferite de dezvoltare, cele două segmente fiind caracterizate de grade de dispersie şi volume diferite.“ Sergiana a optat în primul rând pentru posibilitatea de a controla întregul circuit pe care îl parcurge un produs. Unul dintre motivele care au stat în spatele acestei decizii este viteza cu care se închidea circuitul financiar, în anii în care presiunea investiţiilor era uriaşă.
Datele problemei sunt altele acum decât în urmă cu 20 sau chiar 15 ani, iar Sergiana îşi dirijează atenţia şi către marii retaileri, spun oficialii companiei. „În acest sens sunt elocvente colaborările cu Kaufland, Carrefour, Mega Image sau Cora. Totodată, reţeaua comercială proprie a Sergiana este în permanenţă subiectul unor proiecte de dezvoltare, iar dezvoltare se traduce în acest caz nu numai prin deschideri de magazine, ci şi prin remodelare de format, modernizări şi relocări.“
Sergiana a început ca o mică afacere de familie în 1992. Primul pas a fost o brutărie construită în satul Poiana Mărului, în Judeţul Braşov. Brutăria a avut rezultate, astfel că următorul pas a fost carmangeria realizată tot în aceeaşi localitate. Primele produse şi preparate din carne cu marca Sergiana Poiana Mărului au apărut în decembrie 1994.
„Au urmat ani cu un ritm de dezvoltare accelerat, cu investiţii masive şi realizări. Sergiana producea preparate din carne, propunându-şi să valorifice tradiţiile zonei în acest sens, iar asta însemna inclusiv asigurarea materiei prime prin resurse proprii. În acelaşi timp se alocau resurse şi pentru dezvoltarea reţelelor proprii de comercializare a acestor produse.“ Astăzi Sergiana Grup este un grup de firme cu circa 1.400 de angajaţi, iar companiile integrate în această structură de afaceri operează în diverse domenii, de la cultura plantelor cerealiere şi producerea de furaje, continuând cu creşterea animalelor, abatorizarea, procesarea cărnii, reţele de magazine şi distribuţie, restaurante şi organizarea de evenimente, spun oficialii companiei.
Cea mai mare firmă din grupul Sergiana, controlat de antreprenori locali, este potrivit datelor ZF Sergiana Prodimpex, cu afaceri de 187 mil. lei, plus 10% şi 728 de salariaţi anul trecut.
„Principala activitate este cea care a constituit nucleul de dezvoltare: producţia de carne şi preparate din carne. Sergiana a modernizat şi a reutilat, practic a reconstruit unitatatea de producţie din Poiana Mărului, iar programele de investiţii continuă.“
Ce impact a avut pandemia asupra businessului? Acest eveniment s-a resimţit diferit în ceea ce priveşte diferitele activităţi din grup.
„În mod cert, ca în toată lumea, pandemia a lovit industria ospitalităţii, deci şi restaurantele din Grup suportă reculul drastic înregistrat de acest domeniu.“ Ca o reacţie de limitare a efectelor crizei sanitare, activitatea acestora s-a orientat parţial către sectorul de livrări. În acest sens s-a organizat un serviciu propriu de livrări, însă activitatea se derulează şi prin colaborări cu operatori specializaţi. „Cu toate acestea, nu putem compara nivelul actual al activităţii cu media anilor trecuţi.“
Partea de comercializare a cărnii şi a produselor din carne, comerţul cu produse alimentare, a avut o evoluţie pozitivă. În termeni comparativi cu anul trecut, în primele 9 luni din 2020 businessul a înregistrat o creştere medie a vânzărilor de 9%.
„Referitor la investiţii, Sergiana a căutat să păstreze ritmul pe care şi l-a propus înainte de declanşarea pandemiei. Astfel, chiar şi în sectorul HoReCa, Sergiana a finalizat proiectul unui nou restaurant tradiţional, restaurant care a fost deschis în cel mai nou centru comercial din oraş, AFI Braşov, a cărui inaugurare a avut loc în octombrie.“ Tot în AFI, Sergiana este prezentă cu partea de produse din carne în standul dedicat producătorilor locali.
„În ceea ce priveşte programul de remodelare a punctelor noastre din reţeaua Kaufland – care este tot un proiect de investiţii – am reuşit să îl derulăm conform calendarului propus. Toate acestea au fost posibile prin redimensionarea resurselor şi reorganizarea întregii activităţi, cu respectarea reglementărilor care vizează sănătatea clienţilor şi a angajaţilor noştri.“
Totodată, Sergiana a organizat un serviciu de delivery şi pentru partea de retail alimentar, serviciu care operează în Braşov, şi a intensificat pregătirile pentru lansarea sectorului de comerţ online, sector care va completa în curând divizia comercială a grupului.
„Cea mai evidentă schimbare în ceea ce priveşte comportamentul de consum este utilizarea din ce în ce mai mult a serviciilor de tip delivery, în acest sens fiind certă creşterea comerţului online.“ În zona tradiţională, la raft, se observă o creştere a atenţiei pe care clienţii o acordă produselor ambalate şi selectării acestora pornind de la informaţiile de pe etichetă.
„În acelaşi timp, putem spune că atenţia clienţilor pare îndreptată spre produsele fără, sau cu conţinut scăzut de aditivi alimentari.“