Pe rafturile magazinelor de discount Lidl de pe plan local există aproape 3.500 de articole româneşti, dintre care aproape jumătate (1.500) îşi fac loc în sortimentul permanent, spun oficialii retailerului.
Cifrele indică o creştere puternică – de circa 50% – în 2019 faţă de anul anterior (raportarea se face pornind de la perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020), însă tot oficialii germani explică faptul că s-a schimbat metodologia de calcul. Mai exact, acum se iau în calcul toate sortimentele diferite ale aceluiaşi produs.
„De exemplu, dacă produsul sirop de fructe are trei variante, cu arome diferite (zmeură, afine şi căpşune) el este numărat de trei ori, începând cu acest an (2019 – n.red.).“
Astfel, ritmul de creştere este diferit (mai mic) dacă se ia în calcul aceeaşi bază. Ce s-a întâmplat însă este că a crescut varietatea de bunuri sub acelaşi brand sau acelaşi SKU chiar.
Pentru o imagine de ansamblu a sortimentului Lidl însă, ar trebui comparat numărul de produse româneşti şi cu numărul total de produse de pe raft, care era anterior de circa 1.800 conform celor mai recente date ale ZF. Conform noului standard de numărare, cifrele pot fi diferite însă.
„Există un focus peste tot în lume pe ceea ce înseamnă bunuri locale. Oamenii cumpără mai mult local şi este un trend care se va păstra pe termen mediu şi lung“, spunea recent într-un interviu ZF Frank Wagner, executivul care conduce operaţiunile locale ale Lidl.
Acest trend a debutat acum câţiva ani, însă a fost accelerat de pandemie. În acest context, nemţii au lansat acum câţiva ani marca proprie Cămara Noastră, care are în portofoliu doar produse româneşti, în total 211 articole în anul financiar 2019.
„Ne gândim chiar la o regionalizare a acestui concept. Am lansat săptămâna sibiană şi ne gândim la o expansiune în acest sens. Va fi un trend în viitor“, mai spunea Wagner în urmă cu câteva luni.
Grupul Lidl, al treilea cel mai mare jucător din comerţul local după cifra de afaceri din 2019 de aproape 10 mld. lei, are 380 de furnizori de produse din România în tot sortimentul companiei. Dintre aceştia 290 livrează bunuri în sortimentul permanent.
Aceste cifre iau în calcul doar companiile care livrează bunuri pe care clienţii le pot cumpăra din magazine, însă lor li se adaugă şi transportatorii, firmele de construcţii sau cele care oferă alte tipuri de servicii gigantului german. În total sunt 9.223 de furnizori ai Lidl România dintre care peste 80% sunt locali, arată raportul de Sustenabilitate al companiei care ia în calcul perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020.
„Focusul pe produse româneşti are şi o componentă de sustenabilitate (transport mai scurt – n.red.). Noi ne adaptăm la cerinţele clientului, iar un exemplu în acest sens este creşterea cantităţilor de legume şi fructe locale în magazine, cantitatea fiind cu peste 20% mai mare ca în 2018 (anul financiar – n.red.)“, afirma Wagner.
Peste 80% din cantitatea de fructe şi legume din Piaţa Lidl, în vârful de sezon din perioada de raportare (1 martie 2019 – 29 februarie 2020), a provenit de la producători români, spun oficialii companiei. Este vorba de 92.000 de tone în total în anul financiar 2019, mai mult decât a fost achiziţionat din afara României.
Modelul de business al Lidl este diferit de al altor retaileri prezenţi în România în contextul în care mărcile private au o contribuţie de până în 30% în cifra de afaceri şi în portofoliul de produse al altor reţele. În cadrul discounterului german ponderea urcă la 80%. Astfel, pe rafturile magazinelor Lidl se regăsesc în principal produse Pilos, Cien sau Combino, toate mărci proprii ale grupului german. Acesta a fost modelul de business al nemţilor de la început. Oficialii germani anunţă numărul de furnizori locali şi numărul de produse româneşti la raft, dar nu spun cât reprezintă ele din total sau din vânzări.
Ei anunţă însă că Lidl a facilitat exportul de produse româneşti în valoare de 59 milioane de euro în 2019, de două ori mai mult faţă de anul anterior. Este vorba pe de-o parte de produsele livrate pentru săptămânile tematice – nemţii au periodic săptămână tematică, italiană, iberică, americană, balcanică -, dar şi în afara acestui eveniment. Ei nu oferă detalii însăm dat fiind că Wagner spune că există o tendinţă în rândul consumatorilor de a se orienta către produse locale, e posibil să fie targetate comunităţile de români de afară. În raportul de Sustenabilitate al Lidl sunt menţionate trei companii – Reinert (mezeluri), Fabrica de Lapte (lactate) şi Goodies (mezeluri). Prima este firma românească a grupului german cu acelaşi nume, iar a doua este fabrica de la Braşov a grupului Olympus din Grecia.
„Am colaborat intens cu furnizorii Goodies, Fabrica de Lapte şi Reinert, pe care i-am susţinut să se dezvolte. Ne propunem ca, în ceea ce îi priveşte, să avem o creştere anuală a produselor lor pe rafturile noastre de 30% şi să susţinem exportul de marfă în afara graniţelor României (pentru Goodies şi Reinert). De asemenea, în cazul în care au nevoie, ei pot accesa credite girând cu buna reputaţie a colaborării noastre“, potrivit raportului.
Nemţii de la Lidl au local aproape 280 de magazine de discount cu afaceri de circa 10 mld. lei anul trecut.