Carrefour, al doilea cel mai puternic retailer local după cifra de afaceri din 2019, de peste 11,5 mld. lei cumulat, acoperă principalele oraşe ale ţării cu 40 de hipermarketuri dintre care trei deschise în 2020.
De la începutul anului grupul a deschis circa 15 magazine – trei hipermarketuri, circa cinci magazine de discount Supeco, tot la fel de multe unităţi de proximitate şi câteva supermarketuri. Au fost şi închise unele magazine pe format mic, dar e un ciclu normal, după cum spune CEO-ul Carrefour în România.
„Cele mai bune hipermarketuri Carrefour ca vânzări sunt Orhideea, Băneasa şi Braşov“, adaugă Jean Richard de Latour, executivul francez ce conduce operaţiunile locale ale grupului.
Este prima dată când această informaţie este făcută publică, deşi s-a discutat de multe ori despre magazinele din Orhideea şi Băneasa ca fiind nu doar cele mai puternice ca vânzări din cadrul Carrefour, ci şi unele dintre cele mai bune din România. Pe listă se mai găseau hipermarketurile Auchan Titan şi Cora Lujerului. În urmă cu câţiva ani, vânzările fiecăruia dintre aceste magazine erau estimate la peste 100 mil. euro. Acum, odată cu dezvoltarea accelerată a comerţului alimentar şi cu orientarea consumatorilor tot mai mult către magazine mici, nu mai există niciun magazin în România cu vânzări ce depăşeşc acest prag de 100 milioane de euro.
Jean Richard de Latour nu oferă detalii despre vânzările fiecăruia dintre hipermarketurile reţelei. Singurul lucru public este cifra de afaceri a Carrefour România, compania care operează atât hipermarketurile, cât şi francizele reţelei şi operaţiunile online. Această companie a avut în 2019, ultimul an pentru care există date publice, afaceri de 8,2 mld. lei (1,7 mld. euro), plus 11,6%. Nu există informaţii despre cât contribuie hipermarketurile la total. Carrefour are alte firme prin care operează supermarketurile şi magazinele de tip discount.
În cazul Carrefour, dezvoltarea viitoare se va face pe toate formatele dat fiind că încă nu e acoperită toată piaţa. Spre exemplu, hipermarketurile – despre care se spune că îşi pierd constant din popularitate şi cotă de piaţă – au în România un mare avantaj. Sunt amplasate în interiorul oraşelor şi sunt compacte, astfel că au componentă de proximitate, explică şeful Carrefour România care are 40 de magazine pe format. Cifra de afaceri a acestui business e pe plus în cazul francezilor şi pentru că vânzările Bringo sunt de fapt contorizate în cifra de afaceri a hipermarketurilor, produsele fiind cumpărate de aici şi având şi aceleaşi preţuri, fiind apoi livrate acasă.
De regulă, în fiecare dintre ultimii ani, compania a deschis între două şi trei hipermarketuri în România, încurajată de creşterea consumului şi a economiei. De altfel, Carrefour a deschis această piaţă în România în 2001. Apoi, în anii ce au urmat au venit şi alte reţele, respectiv Cora, Auchan sau Kaufland, care au atacat aceeaşi piaţă a magazinelor mari.
Magazinele pe format mare au devenit tot mai puţin populare în rândul investitorilor în contextul în care comportamentul de consum s-a schimbat şi românii caută magazine cât mai apropiate de casă unde să-şi facă shoppingul de zi cu zi.
Astfel, ei merg mai rar la hipermarket după ce anterior alegeau aceste magazine la final de săptămână pentru a-şi umple coşurile. Produsele le ajungeau apoi o săptămână sau mai bine.
Un comentariu
O porcarie de magazin. E cel mai scump super market.