
Ursus Breweries, lider pe piaţa berii din România, cu afaceri de aproape 2 mld. lei (circa 420 mil. euro) în 2019 şi trei fabrici pe plan local, a investit peste 30 de milioane de euro în acest an în creşterea capacităţii de producţie şi într-un depozit, în pofida contextului actual. Planurile companiei vizează în continuare investiţii în dezvoltarea businessului.
„An de an creştem capacitatea de producţie şi ne dorim ca angajaţii noştri să aibă condiţii de muncă ca în Vestul Europei. Anul acesta am terminat o investiţie într-o linie nouă ce a prevăzut creşterea capacităţii fabricii din Braşov şi am făcut un depozit modern, investiţiile din 2020 fiind de peste 30 de milioane de euro în condiţiile actuale. Investiţiile noastre anuale sunt majore şi continuăm să investim în România“, a spus într-un interviu acordat ZF Dragoş Constantinescu, preşedintele Ursus Breweries. Investiția de la Brașov se cifrează la circa 10 milioane de euro.
Prin creşterea capacităţii de producţie, compania vrea să crească şi exporturile directe. Timişoreana, cel mai vândut brand de bere, ajunge în principal în Republica Moldova, unde se şi produce local, dar şi celelalte sortimente ajung în magazine mici deţinute de români în străinătate, însă indirect. „Ne dorim să creştem exportul, dar nu prevedem un moment în care exportul să însemne foarte mult din vânzări.“
Dragoş Constantinescu face parte din echipa Ursus din 2019, când s-a întors din străinătate, unde a locuit mai bine de 20 de ani, din care 17 a lucrat în industria tutunului pentru British American Tobacco. De asemenea, el este responsabil şi de businessul Asahi, proprietarul japonez al Ursus Breweries, în Ungaria. Acesta spune că „2020 a fost un an dificil, dar nu aşa de rău cum credeam“, pentru că restricţiile impuse sectorului HoReCa au avut impact major asupra businessului, deoarece un sfert din producţia de bere a companiei era comercializată în acest sector. „N-am reuşit să recuperăm complet pierderile din HoReCa, dar am avut o creştere în comertul modern şi tradiţional, care a compensat în mare parte.“
„Putem rămâne pozitivi, pentru că 2020 ne-a provocat să ne îmbunătăţim. 2020 a fost un an cu suişuri şi coborâşuri, iar din punct de vedere al cifrei de afaceri vom fi sub nivelul anului trecut, dar nu cu mult, însă profitabilitatea va fi mult mai mică. Avem aşteptări mari de la 2021. Anul acesta, pandemia ne-a prins nepregătiţi, dar acum nu mai este o surpriză“, a afirmat Dragoş Constantinescu.
În prima parte a anului 2020, compania a produs mai puţin decât anul trecut, iar în a doua jumătate a anului volumele produse s-au apropiat de cel din 2019, dar reprezentanţii Ursus cred că lunile noiembrie şi decembrie s-ar putea să fie afectate de noile măsuri luate de autorităţi. „Piaţa berii a avut o scădere de 7% în primele şase luni, iar acum observăm o încetinire.“
Cu toate acestea, Timisoreana, Ciucaş şi Ursus sunt unele dintre cele mai vândute branduri de bere din România şi reprezentanţii Ursus Breweries estimează că au o cotă de piaţă care se apropie de 40%.
„Din 13 martie, de şapte luni, toţi angajaţii de la birou lucrează de acasă. Ne-am adaptat mult mai bine decât credeam că este posibil. Totul a fost organizat într-o singură zi. Ne-au ajutat focusul şi priorităţile clare, printre care siguranţa angajaţilor şi a partenerilor, pentru continuitatea în business. (…) La fabrici şi depozite am schimbat complet modul de lucru, am restricţionat vizitele din exterior şi i-am rugat pe angajaţi să stea acasă, dacă nu se simt bine“, menţionează Dragoş Constantinescu, care conduce o companie cu peste 1.500 de angajaţi.
Totuşi, el susţine că au privit 2020 ca o continuare a activităţii de anul trecut şi în acest an compania a pus pe piaţă produse noi, precum Ursus Cooler cu gust de cireşe şi de grepfruit, Ursus Specialităţi – Retro Carpatin, Pale Ale Panda, Black Grizzly, iar Timişoreana a primit alte haine.
De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, compania a deschis o microberărie de bere craft la Cluj-Napoca,– Bârlog, iar acolo există şi un pub şi un magazin de suveniruri. Este o fabrică construită de la zero, în care Ursus a investit 10 milioane de euro. „Momentan, avem doar trei variante de bere, dar vom mai scoate sortimente noi.“
„Consumatorii cereau o astfel de fabrică, pe de o parte, dar a fost şi o iniţiativă internă, pe de altă parte, pentru că voiam să facem ceva diferit. Acum se ocupă 17 persoane de acest start-up, iar feedbackul clienţilor a fost pozitiv. Suntem deschişi şi la colaborări cu mici producători de bere, pentru că vrem să vindem în magazinul nostru şi produse de la competitori“, a adăugat Dragoş Constantinescu.