Un autobuz vechi, ruginit şi fără roţi a devenit cel mai atipic, colorat şi plin de tehnologie spaţiu de afterschool într-un sat. Se întâmplă în Augustin, unde doi profesori, Natalia Ginghină şi Adrian Secal, au avut un vis pentru copii. Este Edubuzz-ul, autobuzul şcolar, care a prins contur cu sprijinul multor oameni şi al celor de la Asociaţia Zi de Bine.
„Noi, la Asociaţia Zi de Bine căutăm proiecte pe care, parcă, nu se pune lumina suficient şi care să fie şi inedite şi un astfel de proiect, sigur se califică la categoria inedit. Iar educaţia are întotdeauna nevoie de ajutor, nu cred că poate cineva să spună că e prea mult. Aşa că atunci când am descoperit pe facebook anunţul că strângem bani să cumpărăm un autobuz şi i-am sunat imediat pe Adrian şi pe Natalia şi când mi-am dat seama că, nu aveam încă banii să cumpere autobuzul, dar toate cheltuielile de după erau suficient de mari încât să dureze destul de mult până să se strângă banii, ne-am gândit că da, este o cauză potrivită pentru Asociaţia Zi de Bine şi ne-am bucurat foarte tare că în mai puţin de o lună s-au strâns toţi banii necesari pentru a fi transformată această maşinărie din „răpciugă”, cum i-am spus la început, într-un Făt-Frumos care s-a dat peste cap vreo 30 de zile” a spus, ieri, Melania Medeleanu, fondatoare a Asociaţiei.
Autobuzul cu bucătărie
Edubuzz a fost cauza lunii octombrie a Asociaţiei Zi de Bine şi oricine a putut dona pentru ea. Inclusiv Simona Halep şi-a donat ziua de naştere. La fel şi un copil, ba chiar şi o companie s-a implicat. Uşor-uşor s-au strâns banii necesari, autobuzul a fost şi recondiţionat 100% şi acum arată total diferit. Scaunul şoferului a rămas la locul lui, străluncind de frumuseţe, şi toate butoanele din faţă. Apoi este amenajată o mică bucătărie, separată de zona de activităţi cu o draperie. În zona de activităţi sunt mesele rabatabile, cu scaune şi cu tablete. Zona de burduf face legătura între zona de activităţi şi zona de relaxare. Aici, copiii au şi un televizor, iar în spate a fost amenajată zona de citit, cu câteva cărţi. „Acest proiect a început ca o nevoie aici, în sat, pentru copii, pentru a avea, pe de-o parte, acces la educaţie şi după şcoală şi pentru petrecerea timpului liber. Foarte mulţi copii nu au ce să facă după şcoală şi ce să facă în altă parte decât să se plimbe pe aici, prin sat şi practic am vrut să dezvoltăm un hub educaţional, care a luat forma unui autobuz. Ne-am gândit şi la alte spaţii, dar ideea autobuzului ni s-a gândit provocatoare şi mai ales inedită, în sensul în care cu greu te poţi gândi la un autobuz ca un spaţiu educational. Autobuzul l-am găsit pe internet, preţul a fost undeva la 6000 de lei, apoi a fost o muncă de Sisif. Noi am crezut că în 2 săptămâni îl facem frumos pe interior, dar când am început să scoatem, am ajuns la concluzia că trebuie să-l defrişăm de tot, am lăsat doar structura metalică şi câteva elemente. Asta a însemnat două treimi din munca efectivă. Recondiţionarea a fost la un atelier care transformă microbuze, remorci, în campere şi food-trackuri”, a explicat profesorul Adrian Secal, citat de bzb.ro.
Ce vor face aici
Doar câţiva copii au apucat să vadă autobuzul finalizat, ieri. „Sunt impresionaţi, sunt culori frumoase, este curat, aranjat, toate sunt la locurile lor, cred că deja îşi proiectează ce se poate întâmpla aici. Dar, altfel, reacţia a variat pe parcurs. La început era linişte şi ne puneam şi noi întrebări, poate nu e chiar atât de spectaculos cum ne imaginam, noi eram foarte entuziasmaţi. Dar se pare că a fost o confuzie, poate este un autobuz de transport, ce-o să fie. În momentul în care au început să vadă poze, atunci a fost o reacţie de oau şi unii dintre ei au şi lucrat la construcţia autobuzului”, a spus Natalia Ginghină.
În Augustin, de la grădiniţă până la clasa a VIII-a sunt 400 de copii. Edubuzz-ul va oferi program de afterschool. Câte 8 copii într-o serie, pentru a respecta măsurile de siguranţă sanitară. Aici vor consolida învăţăturile de la şcoală, dar vor intra în lumea cunoaşterii şi altfel, aşa cum îi vor ajuta profesorii lor. „Eu lucrez şi la şcoală şi simt că nu este suficient, este prea puţin timp, elevii nu primesc suficientă atenţie şi sprijin personalizat şi aici poate fi o completare pentru cine are nevoie şi vrea să facă şi performanţă. Este şi un spaţiu destinat copiilor care nu merg la şcoală, din diferite motive, şi părinţilor, activităţi cu părinţii, pentru ce le este necesar: cursuri de parenting, educaţie financiară, educaţie pentru antreprenoriat, inclusiv design interior – cum să amenajezi o căsuţă de 2 camere pentru 10 persoane, de exemplu. Vor fi şi lecţii de nutriţie”, a explicat Natalia Ginghină.
În următoarea perioadă, iniţiatorii Edubuzzului vor să recruteze şi voluntari şi alţi profesori dispuşi să intre în proiect. Autobuzul este amplasat pe un teren dat în folosinţă gratuită de un fiu al satului, care acum locuieşte în Braşov. Pe acelaşi teren este şi o şură, ce va fi transformat în spaţiu de activităţi. Întregul proiect a însemnat o investiţie de 25.000 de euro.