
Retailul va trece printr-o perioadă de transformări în următorii ani, pe măsură ce mallurile dominante îşi vor consolida în continuare poziţia pe piaţă, însă cele mici vor avea probleme tot mai mari.
„Pe termen lung estimăm să vedem şi închideri de malluri, dar în următorii 2-3 ani vor exista. Tendinţa este ca cele dominante să devină şi mai mari, să se transforme în centre regionale, iar acestea să fie completate în piaţă de parcurile de retail sau de magazinele de proximitate“, a spus Carmen Ravon, Head of Retail and Land, Omnichannel Real Estate Solutions în cadrul CBRE România.
De partea cealaltă, malluri noi nu vor exista pe piaţa locală anul viitor, în condiţiile în care mulţi dezvoltatori amână lansarea unor noi construcţii.
„Nu vom vedea malluri noi în 2021. Pe de altă parte, sunt oraşe care cu siguranţă mai au nevoie de cel puţin un mall, precum Iaşi şi Craiova, iar dezvoltatorii care sunt acum pe piaţă vor continua să se dezvolte. Pe de altă parte, nu ştim dacă vor mai construi suprafeţe la fel de mari, iar securizarea ancorelor va fi tot mai mare. Astfel, cele mari vor deveni tot mai puternice, iar cele mici nu vor mai exista“ a explicat consultantul.
Stocul de spaţii de retail modern din România, format din centre comerciale, parcuri de retail şi galerii comerciale, a depăşit nivelul de 4 milioane de metri pătraţi.
În ultimele trei luni au fost finalizate lucrările la Dâmboviţa Mall, primul centru comercial modern din Târgovişte dezvoltat de Prime Kapital şi MAS Real Estate, precum şi AFI Palace Braşov, parte a unui proiect mixt care cuprinde şi spaţii de birouri. Pe componente, centrul comercial are o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp, în timp ce prima etapă a proiectului de birouri dispune de 15.000 mp.