După ce firma care a dezoltat complexul de locuințe Season Residence a intrat în faliment, israelienii din spatele afacerii au înființat o nouă firmă, cu sediul social în Capitală, iar recent și-au manifestat intenția de a derula un nou proiect imobiliar la poalele Tâmpei. Aceștia au demarat procedura de avizare din punct de vedere urbanistic, însă solicitarea le-a fost respinsă de către urbaniștii Primăriei Brașov ținând cont că investiția era propusă a fi amplasată pe strada După Iniște, respectiv în zona Coasta Vacii – Warthe II.
Potrivit motivației oferite de către Direcția Arhitect Șef din cadrul Primăriei, în zonă nu se pot realiza construcții, deoarece, conform actualizării studiului de trafic aferent municipiului Brașov, nu este asigurată o circulație continuă cu rețea stradală majoră, și dezvoltarea infrastructurii edilitare, care este subdimensionată. „Având în vedere că terenul pentru care aţi solicitat certificat de urbanism este situat într-o zona puţin dezvoltată a municipiului Braşov în ceea ce priveste evoluţia fondului construit, dar poziţionata într-un cadru natural cu totul deosebit: Coasta Vacilor şi Warthe II, aspectul arhitectural urbanistic nu este conturat în totalitate, existând zone neconstruite cu locuinţe răzleţe sau aflate în curs de execuţie şi zone cu un fond valoros de arhitectură, toate prezentând disfuncţionalităţi majore prin lipsa/insuficienţa reţelelor edilitare şi arterelor de circulaţie,prezentul certificat este de informare”, se precizează în certificatul de urbanism emis de către Primăria Brașov și solicitat de către Proiect Season Residence SRL.
Cum a ajuns în faliment Season Residence
Israelianul Yuval Rishpi, singurul acţionar al firmei Gespi Investments, a lansat în 2007 proiectul rezidenţial Seasons Residence cu 180 de apartamente pe drumul dintre Braşov şi Poiana Braşov. Investitorul stabilise preţuri de la 100.000 de euro plus TVA pentru un studio şi a atras o finanţare de aproape 10 milioane de euro de la Piraeus Bank pentru realizarea investiţiei.
La jumătatea anului 2008 dezvoltatorii proiectului anunţau că jumătate din cele 130 de apartamente ale primei faze au fost vândute, o parte dintre acestea către investitori speculativi, dar odată cu venirea crizei situaţia pieţei rezidenţiale s-a deteriorat, lucrările au fost oprite, iar în martie 2011 a fost pronunţată intrarea în insolvenţă.
Casa de Insolvenţă Transilvania şi RVA Insolvency au fost desemnate administratori judiciari, iar în februarie 2012 a fost luară decizia intrării în faliment, astfel că s-au căutat soluţii pentru valorificarea activelor.
În condiţiile în care pe piaţă nu erau investitori dispuşi de preluarea acestui proiect, Piraeus a preluat la finalul lui 2012, prin firma Proiect Season Residence SRL, activele firmei intrate în faliment (teren de 13.000 de metri pătraţi şi şase blocuri în diverse faze de construcţie) pentru un preţ de aproximativ 10 milioane de euro plus TVA.
Complexul Seasons Residence a fost construit pe un teren cu o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi, la marginea Drumului de Poiană.
Un comentariu
Nu se poate! Nu distrugeți orașul! Este prea mult! De 16 ani Brașovul a ajuns un câmp de bătălie al imobilarilor! Lăsați Scheiul și zona veche în pace! Ați făcut măcel în Tractorul Nici Ceaușescu nu și a permis asta! Blocuri peste blocuri înghesuite, spațiu locativ mic și scump, fără spatii între ele, ii vezi chilotii din balconul celalalt! Nu poți planta copacii, zone verzi tampon la poluare! Nu mai exista spațiu pentru grădinițe creșe scoli, zone de joaca decente pentru copii! Cutii de conserve ca și cele vechi da vopsite frumos ca permit materialele! Străzile orașului rămân tot cele care sunt nu le poți mării mai mult! Ce construim?? Unde ne incadrăm cu aceste construcții peste 10-20 de ani! Vedeți cum se gândește acum în lume în materie de locuințe! Trebuie sa existe un plan de dezvoltare urbanistică al orașului pe metru pătrat! Acum vin unii și alții pun ochii pe un teren dau mită și își fac de cap!
Vedeți cum a ajuns Poiana Brașov un amărat de cartier! S-a defrișat în neștire! Pentru plimbareți:ați văzut începând cu grecii cum protejează fiecare copac chiar dacă vine în colțul viitoarei case!?
Să nu distrugem viitorul acestui oraș pentru geamantanul de bani pe care ii iau unii care cică ne conduc pe culmii de glorie! Cine răspunde că de plătit plătim cu toții hoția!