
Iulia Blaj, manager al Grand Hotel Braşov, spune că lunile de bază din 2020 din punctul de vedere al încasărilor au fost ianuarie şi februarie, iar lucrurile sunt destul de incerte în ceea ce priveşte începutul anului viitor.
„Pentru perioada următoare nu există previziuni, ci doar incertitudine. Totul depinde de evoluţia pandemiei şi de autorităţi. Sigur, dacă în 2021 nu vedem o umbră de remediere a situaţiei, lucrurile nu vor sta bine, având în vedere că ianuarie şi februarie 2020 au reprezentat luni de bază pentru noi, iar acum nu ştim ce se va întâmpla pentru prima parte a anului 2021”, spune pentru ZF Iulia Blaj, manager al Grand Hotel Braşov.
Dacă pandemia nu ar fi existat, anul 2020 ar fi fost unul dintre cei mai buni ani pentru hotelul din Braşov, mult peste rezultatele financiare din 2019. Anul 2020 se arăta a fi unul bun din perspectiva faptului că la nivelul industriei primele două luni ale acestui an au fost mult peste perioadele similare din anii trecuţi, atât din punctul de vedere al numărului de turişti, cât şi din punctul de vedere al încasărilor.
Grand Hotel a înregistrat până acum o scădere de 35% a cifrei de afaceri faţă de perioada similară din 2019.
„Avantajul nostru este că am reuşit împreună cu o firmă de consultanţă cu care colaborăm şi găsim soluţii de optimizare atât pe vânzări, cât şi în zona operaţională, pentru a minimiza pe cât posibil pierderile”, explică Iulia Blaj.
Managerul hotelului speră să încheie anul acesta cu o scădere de doar 30%, astfel să mai recupereze până la finalul anului o mică parte din vânzări. Dar acest lucru va depinde foarte mult de evoluţia pandemiei şi dacă autorităţile vor decide să implementeze noi restricţii de circulaţie.
Totodată, dacă în luna decembrie nu vor exista restricţii de călătorie, hotelul va încheia anul cu un grad mediu de ocupare de aproape 50%.
„Acest lucru se datorează şi lunii august care a reprezentat pentru noi o lună cu record de turişti, având în vedere că am avut piscină exterioară, iar spa-urile au fost închise”, adaugă Iulia Blaj.
Ea spune că în această perioadă a observat două tipuri de turişti, cei care sunt precauţi şi foarte atenţi cu privire la măsurile de prevenţie şi cei care sunt relaxaţi, dar respectă regulile doar pentru că aşa li se impune.
Pandemia a afectat cu atât mai mult afacerile hotelului cu cât partea de evenimente, restricţionate de către autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului, avea o pondere destul de mare în totalul afacerilor.
„Având în vedere că avem şi un centru de evenimente, care poate să acomodeze aproape 800 de persoane în patru săli, iar în acest an restricţiile au fost totale pentru acest gen de evenimente. Am fost nevoiţi să apelăm la granturile oferite de către Guvern pentru a putea avea capital de lucru, în special a susţine salariile din cadrul hotelului”, spune Iulia Blaj.