Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a clasat dosarul de spălare de bani în care erau vizați compania Rail Force a omului de afaceri Costel Comana, dar și actualul ministru al Justiției, avocatul Cătălin Predoiu, potrivit unui răspuns oficial al PG la o solicitare a G4media.ro.
Clasarea a fost dispusă la data de 4 august 2020 de către procurorul Rodica Hondor, potrivit unor documente consultate de G4media.ro.
Potrivit riseproject.ro, Costel Comana a fost unul dintre prietenii buni ai lui Liviu Dragnea, cu care fostul lider PSD își petrecea vacanțele în Casa Grande din Fortalezza, Brazilia.
Pe 25 februarie 2015, Costel Comana s-a sinucis în toaleta unui avion pe ruta Brazilia-Costa Rica, după ce DNA începuse urmărirea penală împotriva lui.
Povestea dosarului în care a fost vizat și ministrul Predoiu. Pe 29 iunie 2020, omul de afaceri Costel Comana – la data respectivă, unul dintre acționarii companiei Rail Force – a angajat cabinetul de avocatură al lui Cătălin Predoiu pentru asistență juridică în vederea vânzării operațiunilor sale către Deutsche Bahn (Căile Ferate Germane), potrivit documentelor consultate de G4media.ro.
Onorariul avocatului a fost de 50.000 de euro. Predoiu nu mai era ministru, cu o lună în urmă, Guvernul MRU căzuse la moțiunea de cenzură.
La data de 11.07.2012, avocatul a încasat de la compania Rail Force suma de 111.103,71 de lei, iar la data de 3.08.2012, suma de 116.043,69 de lei.
În urma unui control din 2015, ANAF-Brașov a sesizat parchetul cu privire la infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani în cazul companiei Rail Force.
Un prim dosar penal a fost soluționat de DNA la data de 23 martie 2018. Companiile feroviare ale oamenilor de afaceri, Costel Comana și Iorgu Ganea – Regiotrans, Rail Force și RC CF Trans – au fost trimise în judecată pentru că ar fi primit subvenții ilegale de la stat în valoare de 54 de milioane de euro. Și patronul Iorgu Ganea a fost deferit justiției, mai puțin Costel Comana, care s-a sinucis în 2015.
În cadrul rechizitoriului din martie 2018, procurorii DNA au dispus însă clasarea acuzației de evaziune fiscală adusă companiei Rail Force în legătură cu mai multe facturi emise de companii ale grupului controlat de Iorgu Ganea și Costel Comana, dar și de către cabinetul de avocatură al lui Cătălin Predoiu. Motivul: fapta nu ar fi prevăzută de legea penală.
Acuzația clasată se referea la faptul că, între 2009-2015, Rail Force ar fi înregistrat în contabilitate ”cheltuieli fictive în baza unor operațiuni fictive facturate de (…) și de Cabinetul de avocatură Predoiu Cătălin”. Prejudiciul reclamat de ANAF ar fi fost de peste 7,3 milioane de lei, din care aproape 900 de mii de lei ar fi reprezentat TVA și peste 6,4 milioane de lei – impozit pe profit.
În cazul celor 2 facturi emise de cabinetul lui Predoiu, prejudiciul ar fi fost de 36.027 de lei, reprezentând impozit pe profit diminuat și neachitat de către compania Rail Force.
DNA nu a găsit însă aici nicio problemă penală, ci doar una fiscală, în ce privește compania Rail Force.
”Analizând în schimb din punct de vedere penal, nu fiscal, relațiile comerciale dintre SC Rail Force SRL cu acele societăți, constatăm că există fapta în sens material, cu implicații sub aspectul răspunderii fiscale, însă nu există probe certe care să permită a se contura dincolo de orice dubiu rezonabil că operațiunile descrise în facturile emise de (…), de Cabinetul de avocatură Predoiu Cătălin, au caracter de operațiuni fictive (…)
Deductibilitatea sau nedeductibilitatea unor operațiuni nu are caracter infracțional. Simpla atribuire eronată a caracterului deductibil fiscal unor operațiuni reale nedeductibile nu poate atrage răspunderea penală pentru săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, ci atrage consecințe de ordin fiscal, prin recalcularea impozitelor datorate de contribuabil”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriul din martie 2018 în care au dispus clasarea acuzației de evaziune fiscală care făcea referire la facturile emise de cabinetul de avocatură lui Cătălin Predoiu.
Potrivit documentelor consultate de G4media.ro, ANAF-Brașov nu a fost mulțumit de decizia de clasare și a atacat-o în justiție, însă contestația i-a fost respinsă.
În acest context, pe 19 ianuarie 2017, ANAF-Brașov a formulat o nouă plângere penală împotriva companiei Rail Force privind infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani la Parchetul Tribunalului Brașov. Dosarul a fost preluat apoi de Parchetul general.
Pe 14 martie 2019, Cătălin Predoiu a fost audiat la poliție în acest caz.
”Astăzi am fost audiat, în calitate de martor, la Inspectoratul General al Poliției. Am fost întrebat și am dat lămuriri despre prezența mea ca avocat într-un proiect de achiziție a unui grup de companii românești de către o societate străină. Negocierile celor două părți au fost purtate în perioada 2012 (vara) – 2013 (primăvara), în prezența a două societăți de avocatură și consultanță internaționale și s-au soldat cu un eșec, cele două părți neajungând la un acord de realizare a proiectului.
În calitate de avocat, am consiliat partea română în materie de drept societar în privința documentelor contractuale de achiziție. Contractul de asistență juridică a fost legal încheiat, onorariul facturat legal, încasat prin virament și fiscalizat”, a scris atunci Predoiu pe Facebook.
Surse judiciare au explicat pentru G4media.ro că Predoiu ar fi prezentat la poliție documente care atestă caracterul real al serviciilor sale prestate către compania Rail Force: 20 de volume de acte, peste 200 de mailuri.
Un an și jumătate mai târziu, pe 4 august 2020, după ce Cătălin Predoiu a devenit ministrul Justiției, Parchetul Înaltei Curți a clasat și acuzația de spălare de bani pe motiv că fapta nu există.
Din moment ce infracțiunea predicat pentru presupusa spălare de bani, adică infracțiunea de evaziune fiscală a fost clasată pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, este limpede că în cazul infracțiunii de spălare de bani, fapta nu există – a conluzionat procurorul Rodica Hondor în ordonanța de clasare.