
Dante International, administratorul retailerului eMAG, brașovenii de la 2NET Computer, Intech Solutions, Pragma Computers, ETA2U, Sysdom Proiecte, Producton, Chrome Computers, Office Max, Quartz Matrix și asocierea formată din Maguay Computers (lider), Eurodidactica, Eutron Invest Romania au depus oferte pentru dotarea unui număr de 60 de laboratoare informatice „la un nivel corespunzător tehnicii moderne” din mai multe colegii naționale.
Cu o durată de 3 luni, proiectul este finanțat de Japonia și a fost estimat la 8,38 milioane de lei, fără TVA. Printre colegiile care vor beneficia de această finanțare se numără și Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov și Colegiul Național Radu Negru din Făgăraș.
Proiectul Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației, finanțat din fondul de contrapartidă prin grant nerambursabil subvenționat de Guvernul Japoniei, și în care Ministerul Educației Naționale este beneficiar, urmărește asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX – XIII, cu profil matematică-informatică, capabili de performanțe înalte, prin înființarea și operaționalizarea a 60 de centre de pregătire în informatică. Elevii capabili de performanțe înalte în informatică nu au posibilitatea de a se pregăti în centre dotate corespunzător, în toate județele țării, motiv pentru care este necesar să existe minim un astfel de laborator în fiecare reședință de județ și în fiecare din cele 6 sectoare ale municipului București”, se arată într-un document al Ministerului Educației. Proiectul are trei componente, și anume dotarea celor 60 de licee cu profil matematică – informatică cu cîte un laborator performant de pregătire (26 calculatoare și o tablă smart), extinderea platformei de pregătire a elevilor, pentru concursurile de informatică, la toate cele 60 de licee care vor fi dotate în cadrul proiectului, precum și formarea a 148 de cadre didactice (2/liceu și inspectorii de informatică din ISJ-uri) pentru utilizarea dotărilor în scopul pregătirii elevilor capabili de performanțe inalte în informatică sau a elevilor care doresc să performeze în domeniu. „Activitățile de formare vor fi susținute de 3 specialiști japonezi, pe parcursul a 40 de ore, timp în care se va realiza transferul de know-how”, se mai spune în document.