Dedeman trebuie să achite daune către doi clienți care s-au accidentat în magazinele societății, una dintre sentințe fiind definitive. Cealaltă a fost atacată în apel.
Reclamatul Alexandru Cristian Viciu și Dedeman contestă decizia Tribunalului prin care cea mai mare companie cu capital românesc, având sediul în Bacău, trebuie să-i achite primului daune morale în valoare de 50.000 de lei. Reclamantul ceruse inițial un milion de lei, respectiv 600.000 de lei daune materiale și 400.000 de lei daune morale, conform g4media.ro.
Viciu a relatat în aciune că se afla în magazinul Dedeman Băneasa din București pe 29 septembrie 2018 pentru a cumpăra materiale de construcție, moment în care „la raionul cu țevi metalice, după ce a luat din raft ce avea nevoie, fără a acționa în vreun fel asupra celorlalte produse ramase la raft, i-au căzut în cap, în zona frontală și cea parietală, două țevi metalice cu dimensiune 60x40x2, lungi de 2 metri (rectangular), acestea fiind așezate la o înălțime considerabilă”.
Acesta a fost transportat la spital și a susținut că „”primele trei săptămâni de la producerea accidentului au fost dificile în sensul în care nici nu s-a putut deplasa singur, având fotofobie și dureri severe de cap, acesta fiind și motivul pentru care a revenit la Camera de Gardă a Spitalului Elias. În toată această perioadă a avut nevoie de însoțitor, neputând să conducă, îngreunându-i astfel și situația soției sale. Totodată, ca urmare a accidentului a rămas și cu cicatrici în locurile în care s-au produs loviturile, însă cea din zona frontală este cea vizibilă”.
Totodată, acesta a specificat că și-a pierdut locul de muncă de la o firmă de asigurări, trauma suferită obligându-l să meargă la psiholog pentru a se trata de sindrom de stres posttraumatic. Viciu a depus și plângere penală împotriva firmei.
Dedeman a cerut respingerea acțiunii, adăugând că dorește ca daunele materiale să fie diminuate doar la cheltuieli medicale pentru care poate fi stabilită legătura de cauzalitate cu evenimentul produs la magazin, iar cele morale să fie de maximum 1.000 – 1.500 de euro.
Tribunalul a stabilit că „Este incontestabil faptul că accidentul suferit de reclamant a influențat sănătatea și posibilitatea acestuia de a-și desfășura activitatea în domeniul avut anterior accidentului (cel al a asigurărilor) (…) Acest accident a influențat viața reclamantului, întrucât acesta a stat în concediu medical aproximativ 34 de zile (…) Teama reclamantului referitoare la urmările accidentului asupra stării de sănătate, asociate cu pierderea locului de muncă și imposibilitatea de a mai lucra în domeniul asigurărilor, i-au produs acestuia o suferință morală, suferință ce poate cuantificată în bani. Astfel, în considerarea unei reparații echitabile a traumei suferite de reclamant în urma accidentului și a consecințelor sale, tribunalul apreciază că suma de 50.000 lei corespunde unei juste și echitabile compensații morale”. Solicitatea de daune materiale a fost respinsă, ambele părți au depus apel, iar primul termen nu este încă stabilit.
Acesta este al doilea caz din ultimii ani în care firma a fost chemată la bară pentru o astfel de situație. În noiembrie, Dedeman a trebuit să achite 6.000 de euro daune morale către un bărbat din Iași.
Adrian Alexie a susținut că în timp ce se afla la casierie în magazinul acestei firme din Valea Lupului-Iași, în data de 16 iulie 2013, o coală de tablă aflată în căruciorul unui alt client a căzut și l-a tăiat la picior. Colile nu fuseseră așezate corect, însă un angajat Dedeman îl atenționase pe celălalt client, dar nu a făcut nimic pentru a-l opri sau a-i interzice să mai circule astfel prin magazin.
Dedeman s-a apărat afirmând că „dat fiind specificul produselor ce se vând în magazinele sale, nu poate asigura (şi nici nu are o asemenea obligaţie prin lege) paza fiecărui client şi instructajul fiecărui client cu privire la manevrarea produselor aflate pe suprafaţa de vânzare”, iar judecătorii au catalogat societatea drept parțial responsabilă de incident. În primă instanță, Alexie obținuse daune de 10.000 de euro.