Operatorul de salubrizare Comprest a găsit o soluție pentru a face față crizei de personal. Astfel, cum șoferii deveniseră o „raritate” pe piața muncii din România, ținând cont de că mulți au preferat un job mai bine plătit peste hotare, compania și-a trimis o parte dintre măturători și gunoieri lacursuri de formare profesională. Astfel, de „la mătură” salariații de la salubrizare sunt acu, pe posturi de șoferi sau mecanici auto, unde sunt și mai bine remunerați.
Măturătorii de stradă sau gunoierii, transformați în șoferi de autoutilitare, mecanici auto, mecanici utilaje. Așa a reușit să țină sub control criza de personal o firmă de salubritate din Brașov. „I-am înscris la cursuri, am suportat costurile acestor cursuri și apoi i-am promovat în posturile respective, bineînțeles cu acel spor salarial care se impune pentru o funcție calificată, peste dublu față de salariul pe care îl avea ca muncitor necalificat, gunoieri, măturător”, a explicat Mihai Ion, director producție în cadrul companiei brașovene.
Firma de salubritate își recalifică astfel oamenii de aproximativ 3 ani și, până acum, sunt câteva zeci de astfel de cazuri. Director producție firmă de salubritate, Mihai Ion.
Practic întregul proces de recalificare a fost plătit de către companie, de la școala de șofer și atestatele necesare la analize medicale. „Principalul beneficiu este fidelizarea angajatului. Atâta timp cât el a lucrat la noi câțiva ani, am văzut ce fel de om este, am considerat că este bine să îl promovăm, să îi asigurăm o calificare, o școală. Bineînțeles că omul a fost fidelizat, inclusiv material. Au mai existat și cazuri în care au plecat. De exemplu, noi am calificat peste 20 de muncitori necalificați (gunoieri, maturători) și în momentul de față avem undeva la 12 șoferi, 2 mecanici și 2 mecanici de utilaje. Asta înseamnă că minim 4 persoane au plecat”, a precizat reprezentantul Comprest SA.
De altfel, firma mai oferă și alte bonusuri speciale angajaților pentru a-i fideliza la locul de muncă. De exemplu, le decontează serviciile de frizerie măturătorilor, le-a amenajat cabine de duș și le oferă și o cotă de detergent. În plus, anual primesc salopete speciale de vară și vară, plus încălțăminte, pe lângă salariu sau bonuri de masă.
Un comentariu
Noi primim salarii de mizerie cele mai mici. Nu le dau spor de toxici nimic. Toata ziua in gunoaie in ploaie.Bataie de joc la noi. Derectoru asta era treaz cand a spus ce a spus? un mincinos mare.De ce nu vine in control nimeni de la comisariatul de munca sa controleze firma? Seful mare domnu Barbat nu are timp de noi. Tot sofer a fost trebuia sa fie mai atent cu noi. Nici prime nu primim nimic. suntem maturatori tigani dar daca nu lucram noi ce se face. rusine.