Compania Atelierele Pegas plănuieşte o investiţie de peste 3 mil. euro prin care va construi o fabrică de biciclete Pegas. O posibilă locatie ar putea sa fie localitatea Zărneşti, unde a fost înainte fabrica Pegas, a explicat Andrei Botescu, fondator Atelierele Pegas, pentru Ziarul Financiar. Ideea nu este nouă, fiind lansată acum zece ani, dar pentru PR-ul firmei dă bine să anunți din când în cțnd că vrei să construiești o fabrică în țară, în locul în care chiar a fost lansat brandul.
”Anul acesta ne-am gândit dacă nu ar fi bine să ne punem în aplicare visul şi să facem aici facilităţui de producţie, în România. Discuţiile cu investitorii sunt încă deschise şi există un interes foarte mare. (…) Am estimat investiţia la 3 mil. euro, dar vorbim doar de o parte din producţie pentru că nu poţi produce toate piesele aici, doar în epoca comunistă se spera acest lucru. Sunt circa 47 de repere la o bicicletă şi poţi alege să faci cadrul, roţile, vopsirea şi pas cu pas să mai adaugi câte o componentă, dar să zicem că o bază de cadre, roţi şi linia de vopsit ajung la circa 3 mil. euro”, a declarat Andrei Botescu, antreprenorul care a reînviat brandul Pegas.
Construcţia unei fabrici Pegas este una dintre ambiţiile cu care a pornit la drum Andrei Botescu atunci când a reînviat brandul, dar anul 2020 aduce un prilej născut pe fondul pandemiei, întrucât oamenii au început să meargă mai mult cu bicicleta în toată lumea, inclusiv în România. Cu toate acestea, cererea în creştere pune presiune pe producătorii de subansamble la nivel global, ceea ce a împins Pegas spre această decizie de business.
În contextul în care străzile oraşelor au fost mai puţin aglomerate, cererea pentru biciclete a crescut, iar Andrei Botescu este de părere că o mai mare parte din cele aproape 100.000 de biciclete vândute de ei în România până acum au fost scose pe străzi în ultimele luni.
”Noi comercializăm în jur de 15.000-20.000 de biciclete anual, cumva s-a stabilizat piaţa la acest număr, dar acum aşteptăm o creştere deja de 20-30% pentru 2020, să vedem cum închidem anului. Deşi în primele luni nu am avut vânzări foarte mari, imediat după starea de urgenţă a explodat cererea”, a spus Andrei Botescu.
Compania cu vânzări de peste 10,6 mil. lei în 2019 face 70% din vânzări pe canalele online, iar restul se împarte între trei magazine proprii şi o serie de magazine partenere din segmentul articolelor sportive, cât şi prin intermediul unor platforme precum eMAG. În ceea ce priveşte exportul, compania nu are încă o strategie pentru pieţele externe şi a vândut doar în comunităţi de români. Atelierele Pegas lucrează în prezent cu 40 de angajaţi, dar după ce va fi demarată producţia va mai fi nevoie de încă 70-100 de oameni, a spus Botescu.