Britanicii de la GlaxoSmithKline(GSK) au decis să închidă operaţiunile diviziei Farma din România, unde activează prin intermediul unei reprezentanţe, fiind vorba de o decizie la nivel internaţional, care priveşte mai multe pieţe din Europa de Sud-Est şi Centrală şi Marea Baltică, după cum au precizat pentru ZF reprezentanţii GSK.
Decizia vine în urma unei schimbări de strategie a companiei, care vizează divizia farma, fără o legătură cu criza COVID-19 sau cu performanţa companiei în ţările vizate de modificări. La nivelul GSK Consumer, adică divizia de OTC-uri şi îngrijire orală, nu vor fi modificări.
„GSK intenţionează să aducă modificări modelului său operaţional pe unele pieţe din Europa de Sud-Est şi Centrală şi Marea Baltică, inclusiv în România. În România, aceste schimbări au în vedere modelul afacerii noastre Farma, care se va desfăşura prin parteneri atent selectaţi şi care împărtăşesc valorile GSK, cu scopul de a sprijini activităţile noastre promoţionale, medicale, de distribuţie, de cercetare clinică şi de reglementare“, potrivit răspunsului GSK.
În următoarele luni, activităţi promoţionale şi medicale ale GSK Farma vor fi trecute către echipa centrală a GSK şi parteneri ai companiei. „Suntem în stadiul incipient de implementare, iar tranziţia altor activităţi va avea loc în etape pe tot parcursul anului 2021 şi până în anul 2022“, au mai spus reprezentanţii britanicilor în România.
Aceştia au menţionat că nu va exista nicio întrerupere a tratamentului pacienţilor ca urmare a modificărilor din companie, iar medicii vor putea să prescrie în continuare medicamentele şi vaccinurile marca GSK.
„Modificările nu sunt legate de niciun factor extern sau de performanţa afacerii noastre în aceste ţări şi nici de situaţia actuală COVID-19. Activitatea GSK Consumer Healthcare din România nu este afectată de această decizie şi va continua să se concentreze asupra businessului din domeniile OTC şi sănătate orală, cu un portofoliu incluzând produse precum Voltaren, Theraflu, Parasinus, Centrum, Advil, Sensodyne şi Parodontax“, au mai spus reprezentanţii GSK.
De la prima multinaţională care a pariat pe România la retragerea reprezentanţei
GSK a fost prima multinaţională care a pariat pe producţia de medicamente din România şi a cumpărat în 1996 de la omul de afaceri Mihai Miron 65% din acţiuni, urmând ca în 2003 să cumpere şi restul acţiunilor.
În 2015 însă, britancii anunţau că opresc activitatea fabricii Europharm, deşi businessul era pe un trend ascendent, motivul fiind că nu există potenţial de creştere.
Motivul pentru care GSK a decis închiderea fabricii din Braşov a ţinut de strategia grupului de a se specializa în portofoliile de vaccinuri şi medicamente inovative. De altfel, la nivel global, GSK reprezintă unul dintre principalii jucători pe pşiaţa de medicamente inovative şi vaccinuri. Şi decizia de a retrage reprezentanţa de medicamente
În România, GSK ocupă locul al şaptelea în piaţa de medicamente după volume, cu 28,9 milioane de unităţi vândute în 2019, în creştere cu aproape 5% faţă de anul anterior, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim.
La nivel de valoare, GSK este pe locul al şaselea în piaţă, cu vânzări de 681 mil. lei în 2019, în creştere cu aproape 4% faţă de anul anterior, potrivit aceleiaşi surse.
Istoria GSK la nivel global se leagă de deschiderea unei farmacii în Londra, în urmă cu circa 300 de ani. Actualul brand GSK a apărut în 2000, după numeroase tranzacţii şi achiziţii. În ultimii 15 ani, GSK s-a concentrat pe dezvoltarea portofoliului de vaccinuri şi a achiziţionat inclusiv divizii ale competitorilor din piaţă, cum a fost cazul diviziei de vaccinuri a Novartis, achiziţionată în 2015.
Gigantul britanic a intrat şi pe piaţa locală în urmă cu 30 de ani, iar GSK România deţine un portofoliu complex de 11 vaccinuri, acoperind 16 patologii. În plus, divizia de Consumer Healthcare are în portofoliu medicamente eliberate fără reţetă, produse pentru răceală şi gripă(Parasinus, Theraflu), pentru sistemul imunitar (Cetebe), pentru durere (Voltaren, Panadol), dar şi pentru igiena orală, branduri precum Aquafresh, Sensodyne, Parodontax, Corega.
4 comentarii
GSK a cumparat Europharm pt ca ii facea concurenta… acum vinde fabrica pt ca stie ca a distrus concurenta in ramura respectiva. ” parteneri atenti selectati” e bullshit corporatist .
„Motivul pentru care GSK a decis închiderea fabricii din Braşov a ţinut de strategia grupului de a se specializa în portofoliile de vaccinuri şi medicamente inovative. ” = aiurea.
Motivul achizitiei si apoi vanzarii a fost unul mult mai simplu: eliminarea concurentei estice, dealtfel competitiva, asa cum s-a intamplat in multe domenii. Cum spuneau specialistii in anii trecuti, „canibalism economic”
Când „în 2015 britancii anunţau că opresc activitatea fabricii Europharm”, „businessul era pe un trend ascendent”.
Pai au plecat era normal , pretentiile salariale ale brasovenilor cresteau, si cresteau, si le depasea nivelul salariului zonei …
Este asa simplu . Mana de lucru ieftina doreau ,au avut -o o perioada , apoi ..
Ok, au plecat. Cui au vandut fabrica si ce se va produce in continuare? Oare statul roman nu se poate implica in achizitia acestei locații cu potențial? Cozi de mături sa producă, izmene pentru băieți, orice, numai să se creeze locuri noi de muncă… hai ca se poate!