Statisticile oficiale scot la iveală faptul că drumul de la sat la universitate este unul anevoios în România, întrucât doar 7,8% din populația cu vârsta cuprinsă între 30-34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare.
În acest context programul „Vream în clasa a 9-a” susținut de World Vision România vine în ajutorul tinerilor. Se pare că 70% dintre liceenii din mediul rural care au făcut parte din acest program au fost admiși la facultate în acest an. Chiar dacă numărul absolvenților din învățământul universitar a crescut semnificativ în ultimele două decenii, țara noastră încă se placeasă sub media europeană în ceea ce privește numărul persoanelor cu studii superioare din total populației, acesta ajungând la 26% în 2017 față de media UE de 40%.
Totodată, angajatorii spun că absolvenții care intră pe piața forței de muncă au competenâe prea teoretice, acestora lipsindu-se de foarte multe ori competențele non-tehnice eșențiale, precum soluționarea problemelor, munca în echipă și comunicare, potrivit Raportului de țară din 2019, realizat de Comisia Europeană.
Cei mai afectați rămân în continuare elevii din mediul rural, părăsirea timpurie a școlii fiind un fenomen cu precădere întâlnit în mediul rural din România. În unitățile de învățământ secundar din meciul rural rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare față de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior, conform Strategiei Naționale pentru învățământul terțiar 2015 – 2020.
În ceea ce privește nivelul mediu de educație al părinților, se observă o diferență mare în privința proporției părinților cu studii superioare în mediul rural, 0,7% față de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România „Cursa celor 30 de ani de educație în România rurală”.
Programul World Vision România susține de 12 ani liceenii din mediul rural
În cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a” au fost înscriși peste 700 de elevi de liceu în acest an, dintre aceștia 147 fiind înscriși la examenul de Bacalaureat. Promovabilitatea liceenilor din program a crescut la 94.91% după sesiunea din august, iar aproape două treimi dintre aceștia au obținut note peste 8.00, cea mai mare notă fiind de 10 pe linie.
„În 5 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Educației. Întreaga lună octombrie vom pune pe agenda tuturor și mai mult subiecte privind educația de calitate pentru toți copiii prin evenimente, campanii și propuneri reale pentru probleme vechi. Noi, la World Vision, sărbătorim și acționăm în fiecare zi pentru acces la educație de calitate. Însă nu putem vorbi cu adevărat despre egalitate de șanse, despre acces echitabil la educație, până când nu vom implementa soluții concrete pentru toți copiii de la sat. Programul nostru arată clar că o investiție de substanță în acești copii le schimbă în mod real viitorul. Mulți dintre absolvenții Vreau în clasa a 9-a au terminat facultatea, iar unii ne sunt voluntari sau colegi în organizație astăzi. Nu am fi reușit să-i susținem, însă, fără donatorii noștri – pentru acești copii, ei sunt niște eroi” a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Peste 70% dintre liceenii care au luat examenul de Bacalureat au fost admiși la o formă de învățământ superior acoperind o paletă foarte largă de domenii precum Medicină, Chimie, Psihologie, Politehnică, Informatică, Geografie, Finanțe, Inginerie și Management în Agricultură, Litere și Sociologie.