Parcările publice din România dispun de aproximativ 1,2 milioane locuri, la un total de 7 milioane autovehicule înmatriculate, iar veniturile obţinute de primării din administrarea lor se ridică la 139 milioane lei pe an, arată o analiză realizată de integratorul de soluţii inteligente la cheie Vegacomp Consulting.
„Primele trei zone şi oraşe, ca număr al locurilor publice de parcare, sunt Sectorul 2, Sectorul 3 şi Iasi, în timp ce primele oraşe, ca venituri obţinute din parcări sunt, după liderul Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Sibiu. Mai mult, clasamentul oraşelor cele mai eficiente în monetizarea parcărilor este condus, suprinzător, de Odoreheiu Secuiesc, cu 1.591 lei/ loc de parcare/ an, urmat de Timişoara, cu 689 lei şi Cluj, cu 613 lei. Ca mod de încasare a veniturilor, putem spune că domină plăţile cash, dar este vizibilă tendinţa de creştere în direcţia plăţilor electronice, cu 49 de oraşe în care parcarea se poate plăti printr-o aplicaţie mobilă, în comparaţie cu cele 19 oraşe din ţară cu parcometre instalate”, declară Cornel Bărbuţ, CEO al Vegacomp Consulting.
Potrivit raportului, tariful anual pentru parcările de reşedinţă variază între 30 şi 100 lei în localităţile mici, respectiv între 70 şi 150 lei în oraşele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună şi 1.000 lei/lună. Din numărul total de locuri de parcare, 595.882 sunt rezidenţiale.Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 şi 5 lei, cu excepţia Bucureştiului şi Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei.
Numărul total al locurilor de parcare de pe stradă (on-street) este de 403.148, dintre care care 128.735 sunt cu plată, 252.742 sunt fără plată, 13.728 sunt pentru persoane cu dizabilităţi, 124 sunt pentru maşini electrice. Numărul total al locurilor de parcare inteligente este de 9.742.
În Bucureşti există în total 349.600 de locuri, din care 110.000 locuri în Sectorul 2, 80.000 locuri în Sectorul 3 şi 51.166 în Sectorul 4. În clasamentul realizat de Vegacomp, pe locul secund la oraşe se află Iaşi, cu 69.837 locuri, iar pe trei Braşov cu 57.625.
În sectorul 1 din Capitală există doar 9850 de locuri de parcare.
„Pe categoria locurilor de parcare dedicate automobilelor electrice, lucrurile sunt surprinzătoare, atât prin prisma numerelor foarte mici, cât şi a prezenţei unor oraşe mici şi medii în top, semn al unei mai mari deschideri către tendinţele de eficienţă ecologică decît în multe oraşe mari ale ţării”, se menţionează în raport.
Astfel, pe primul loc este Iaşi (25 locuri), urmat de Sectorul 4 din Bucureşti (24 locuri), Braşov (14), Galaţi (12) şi Târgu Jiu (12). În ceea ce priveşte numărul de locuri publice de parcare dedicate persoanelor cu dizabilităţi, clasamentul este condus de Braşov şi Oradea, cu 1571, respectiv 1500 locuri, urmate îndeaproape de Capitală. Aria parcărilor rezidenţiale este dominată autoritar de Bucureşti, fiecare sector, cu excepţia Sectorului 1, fiind prezent în top 10. Doar Braşovul şi Piteştiul reuşesc să pătrundă în primele cinci locuri, pe poziţia 3, respectiv 5. În ceea ce priveşte eficienţa acestor locuri publice, cele mai mari venituri sunt obţinute de primăriile din Bucureşti, cu un total de 25,5 milioane lei în 2019.
„Bucureştiul conduce – firesc, ţinând cont de dimensiuni, populaţie şi numpr de automobile înmatriculate, însă Cluj-Napoca este un model ce se apropie la un nivel de 10 ori mai eficient de colectare a veniturilor. Oradea, Sibiu şi Braşov completează top 5, toate, oraşe aflate pe o bună traiectorie urbanistă, cu deschidere inclusiv la segmentul Smart City. Pe de altă parte, la un nivel similar de venituri, Timişoara obţine aproape aceeaşi sumă ca Braşovul, din de peste 5 ori mai puţine locuri de parcare”.
De asemenea, doar 16 oraşe au hărţi publice ale parcărilor, în timp ce în 49 de oraşe se poate plăti parcarea prin aplicaţie, în 47 de oraşe se poate plăti parcarea prin SMS, în 53 de oraşe se poate plăti parcarea la DGITL, în 11 oraşe se poate plăti taxa de parcare prin ghiseul.ro, în 9 oraşe se poate plăti taxa de parcare doar numerar, la persoana angajată să gestioneze parcarea, iar în 19 oraşe din ţară există parcometre la care se poate plăti utilizarea parcării.
Metodologia acestui raport constat în colectarea datelor de la primării, dar şi verificarea acestor informaţii cu alte surse terţe: media si furnizori. Reprezentanţii Vegacomp Consulting au trimis adrese la 324 de primării din România, dintre care au raspuns solicitării doar 248 de oraşe. Pentru Bucureşti, au fost incluse şapte primării în raport.
Documentul prezent include informaţiile prelevate de la primării şi din celelalte surse relevante, în perioada 9 aprilie – 15 septembrie 2020.
3 comentarii
La Odorheiu Secuiesc, 1500 lei/an este enorm.
Parcarea este un serviciu necesar oferit cetatenilor, nu o vaca de muls bani.
Dacă în Brasov salariile ar fi măcar la 50 % ca cele din Cluj atunci ai putea avea pretenții din acestea.