În Biserica Neagră slujbele sunt oficiate şi de o femeie. Adriana Florea a învins toate prejudecăţile şi obstacolele – inclusiv faptul că în limba română nu există un cuvânt pentru femeile-preot. A fost hirotonisită acum şase
ani, o raritate pentru lumea religioasă din România.
Adriana Florea a crescut într-o familie ortodoxă. A mers la şcoala germană din Mediaş, iar la 18 ani, a intrat în Biserica Evanghelică. A făcut Teologia la Sibiu, iar doi ani a studiat la Roma şi Munchen. „Uneori, oamenii sunt puţin uimiţi să vadă, mai ales când nu cunosc, că există această posibilitate. Mai ales la căsătoriile mixte, partea neevanghelică din familie nu cunoaşte existenţa femeilor preot şi atunci sunt surpinşi la început”, a spus Adriana pentru Aleph News.
Poate la fel de surprinzător e că în limba română nu există echivalentul feminin al cuvântului preot: „Fiind femeie, doresc să mi se adreseze cu preoteasă, adică doamna preoteasă, doar că eu la început încercam să îi corectez pe oameni că nu vreau să existe confuzia că aş fi soţia preotului şi nu preot eu însămi şi prefer să mi se spună preot”.
Discriminarea, nelipsită din păcate
Întrebată dacă s-a simţit vreodată discriminată, Adriana Florea răspunde: „Uneori da. În anumite cercuri ecumenice, deşi poate acolo ne aşteptam să existe toleranţă, am regăsit reticienţa de a fi tratată de anumiţi preoţi la acelaşi nivel ca şi ei”. De înţeles, deci, şi reticenţa unora dintre credincioşi.
2 comentarii
În limba română nu există nici un cuvânt pentru femei in pivinta meseriilor !
Nu este singura femeie preot, avem la Brasov la biserica evanghelica de langa Posta sot si sotie preoti in functie, in foarte multe sate si orase din tara preotii sunt femei, am cunostiinte femei preoti care au iesit la pensie, la noi evanghelici sau reformati nu este nicio noutate..