O problemă de mare interes pentru proprietarii şi chiriaşii apartamentelor din imobilele de tip condominiu (blocuri) este legată de repartiţia consumului de apă înregistrat de contoarele de branşament.
În urma unor studii efectuate de operatori de apă din România şi străinătate, în condominii contorizate integral, diferenţa dintre cantităţile înregistrate de contorul de branşament şi suma cantităţilor înregistrate de repartitoarele de costuri (contoarele de apartamente) este cuprinsă între 30 – 50%, în majoritatea cazurilor.
Astfel, Compania Apa Brașov a identificat 5 cauze importante care pot determina diferenţa între consumul înregistrat de contorul de branşament şi suma consumurilor înregistrate de repartitoarele de costuri din apartamente. Principala cauză o reprezintă diferenţele de clasă de precizie ale apometrelor, ținând cont că cele instalate în apartamente sunt de o clasă mai slabă, iar cele de la intrarea în bloc au o precizie mult mai mare.
„În funcţie de acurateţea cu care este măsurat volumul de apă, există patru clase de precizie, numite A, B, C sau D. Cea mai bună clasă este D, iar cea mai slabă este A. Cele mai multe contoare de branşament sunt de clasă superioară C sau D, cu un debit de pornire mai mic decât al repartitoarelor din apartamente. În consecinţă, pierderile de apă din reţeaua interioară a imobilelor cauzate de defecţiuni ale robinetelor, vaselor de toaletă, armăturilor, coloanelor interioare, conductelor, nu sunt înregistrate de repartitoare, dar apar pe contorul de branşament. O picătură de apă are un volum de 0,25 ml. Astfel, se poate calcula volumul de apă neînregistrat care tranzitează repartitorul, pentru un robinet / vas de toaletă care nu este etanş: 1 picătură / secundă produce o pierdere de 650 litri / lună, iar un fir de apă cu grosimea de 1mm produce o pierdere de 6.500 litri / lună”, au explicat reprezentanții Companiei Apa Brașov.
Un comentariu
Nu are lacul de la Tarlung atata apa, cata factureaza Compania Apa intr-o luna.