Stiri Brasov

Strategia stațiune de iarnă, stațiune all season pentru Poiana Brașov: drumeții pe rachete de zăpadă, zip line, dar și un loc de joacă acvatic sau un cart montan

Primul document oficial care va transforma Poiana Brașov dintr-o stațiune dedicată sporturilor de iarnă într-o locație care să ofere pe tot parcursul anului activități de agrement a fost aprobată în ședința de vineri a Consiliului Local Brașov. 

Planul Integrat de Dezvoltare a Activităților Turistice și de Agrement din Poiana Brașov, propus de primarul Brașovului, George Scripcaru, conține toate obiectivele de investiții ale Municipalității în următorii trei ani, cu scopul de a crește numărul turiștilor care aleg Poiana Brașov pentru un sejur mai lung, nu doar pentru weekend, și pentru toate anotimpurile, nu doar iarna.

,,Mă bucur că această strategie de dezvoltare a turismului din Poiana Brașov a fost adoptată de către domnii consilieri, pentru că ea conține liniile directoare pe baza cărora se va dezvolta această stațiune în următorii ani. Înainte de a veni cu ea în fața Consiliului Local am prezentat-o și domnului ministru al fondurilor europene, Ioan Boloș, pentru a vedea care dintre proiectele noastre de investiții din Poiana Brașov sunt eligibile pentru a fi finanțate cu fonduri europene. Abia după ce am primit susținerea domnului ministru, am propus Consiliului Local   acest plan, pentru că această transformare a Poienii are nevoie de fonduri consistente și este foarte important să accesăm cât mai multe finanțări nerambursabile, așa cum am făcut încă de la aderarea României la Uniunea Europeană. Prin această strategie ne propunem să asigurăm facilități cât mai variate de petrecere a timpului liber pentru turiști, indiferent de sezon. Pentru sezonul de iarnă, pe lângă extinderea domeniului schiabil, dorim să dezvoltăm schiul de tură, să amenajăm trasee de schi fond de agrement și trasee pentru drumeții pe rachete de zăpadă. În celelalte trei anotimpuri, vom dezvolta cel mai mare domeniu de ciclism pentru mountain bike din România, cu 100 de km de piste, vom amenaja o pistă de sanie de vară, vom lega vârful Postăvarul cu Poiana Brașov printr-o tiroliană diferită de cele cu care ne-am obișnuit în alte locații, vom construi un loc de joacă acvatic, un  parc aventura, trasee de cart montan și o zonă pentru a exersa săriturile cu bicicleta. Realizarea investițiilor din strategia aprobată de consiliul local va transforma Poiana Brașov în principala stațiune  montană a României, indiferent de anotimp”, a declarat primarul George Scripcaru.  

Detalii din Planul Integrat de Dezvoltare a Activităților Turistice și de Agrement din Poiana Brașov:

Sezonul de iarnă

  1. Extindere domeniul schiabil cu 30 de hectare:

– Amenajarea a încă 10 km de pârtie

– Construirea a două noi sisteme de transport pe cablu: o telegondolă și un telescaun

– Amenajarea unui nou lac de acumulare

Valoarea investiției: aprox. 32 milioane de euro.

  • Schi fond, sporturi nordice, schi de tură

– Spațiul mare din zona Poienii de jos este recomandat pentru infrastructura sporturilor nordice, în special pentru schi fond.

– Se recomandă poziționarea accesului la traseele de schi fond direct de la zonele de parcare. Atractivitate: nivel ridicat (pentru toate categoriile de vârstă și clasele sociale)

– Se recomandă planificarea traseelor de schi fond în afara domeniului schiabil (evitarea intersectării cu pârtiile) cu o lungime a traseului între 3.000-8.000 m.

Schiul de tură este, de asemenea, un sport foarte popular.

– Se recomandă crearea infrastructurii necesare și asigurarea accesului sportivilor pe tot domeniul schiabil din Poiana Brașov.

3. Drumeții pe rachete de zăpadă, plimbări  în natură cu ghid

În afară de domeniul schiabil, natura frumoasă din jurul stațiunii Poiana Brașov oferă o gamă variată de opțiuni pentru drumeții pe rachete de zăpadă. Nu sunt necesare infrastructuri speciale, ci doar echipamente închiriate și organizarea de drumeții cu ghizi specializați.

 Sezoanele primăvară-toamnă

  1. Amenajarea unui domeniu de ciclism, pentru mountain-bike

Prin proiectul de față propunem o soluție pentru relansarea economică a turismului de vară din zona Poienii Brașov și a împrejurimilor sale, prin construcția și operarea a 100 km de rute de mountain biking (ciclism montan), care vor fi folosite în principal de sportivi din întreaga țară dar și din străinătate și care se adresează deopotrivă amatorilor, dar și sportivilor profesioniști. Prin câțiva pași simpli Brașovul poate deveni destinația numărul unu pentru mountain biking în România și una dintre cele mai importante din Europa de Sud Est.

Domeniul dedicat mountain biking-ului:

Va cuprinde trasee care sunt foarte similare potecilor turistice deja existente în Masivul Postăvarul, deci se vor integra în peisajul natural al zonei în cel mai armonios mod cu putință. Brașovul este deja o atracție pentru mountain bikeri, dar astfel poate deveni cea mai importantă rețea de trasee de profil din această parte a Europei.

  • Zip Line

Zip Line este un cablu de oțel suspendat, montant pe o pantă înclinată. Este conceput pentru a permite transportul uneia sau mai multor persoane folosind forța gravitațională. În general este cunoscut ca o tiroliană.

Un tur de agrement la nivelul coronamentului pădurii este o formă cunoscută de agrement și este în general folosită în stațiunile montane din întreaga lume.

Turiștii sunt prinși de un ham cu câteva elemente de siguranță de pe o platformă (START) și apoi sunt lansați cu diferite viteze, în funcție de designul sistemului, către vale unde ajung, printr-un sistem de frânare, la sosire.

Zip Line-urile sunt destinații populare atât în stațiunile montane, cât și în parcuri de aventură dedicate.

În Poiana Brașov se propune elaborarea unui Zip Line care să lege Vârful Postăvaru de Poiana Brașov.

Acest cablu va oferi o coborâre spectaculoasă și în deplină siguranță pentru turiștii de primăvară, vară și toamnă.

  • Sanie de vară

Se propune construirea unei piste de sanie de vară, potrivită pentru operare de-a lungul întregului an (funcționare inclusiv iarna și indiferent de condițiile meteo), cu un sistem propriu de urcare de genul “Alpine Coaster”. Acest sistem ar permite o operare confortabilă și sigură în condiții de umiditate /ploaie sau ninsoare.

Se recomandă amplasarea punctului de acces la pista de sanie de vară în apropierea stației inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement al stațiunii, limitrof pârtiei Bradul.

În această versiune de proiectare, lungimea pistei de coborâre ar fi de aproximativ 1.500 metri cu o diferență de nivel de 155 metri, iar lungimea traseului de urcare ar fi de aproximativ 680 m.

  • Loc de joacă acvatic

Se propune construirea unui mic loc de joacă acvatic în zona stațiunii Poiana Braşov. Instalarea mai multor zone mici de joacă, prevăzute cu apă curgătoare și un design atractiv integrat mediului natural.

Rețeaua de apă a sistemului de producere a zăpezii ar putea fi folosit pentru alimentarea bazinelor mici/ iazurilor de joacă. Iazurile de joacă trebuie etanșate cu un strat de folie și un strat de pietriș.

Echipamentele de joacă și traseele de curgere a apei trebuiesc realizate din materiale naturale (lemn, piatră). Instalarea de mobilier de gradină/bănci/mese este indicată în apropierea zonelor de joacă.

  • Traseu de aventură la înălțime

Amenajarea unui traseu de aventură pe frânghii la mare înălțime și a unuia la mică înălțime, având în vedere că zona împădurită de la marginea stațiunii Poiana Braşov este potrivită pentru construirea unui astfel de traseu pe frânghii ancorate de copacii din pădure.

Avantajele constau în ușurința de acces, infrastructura existentă (unități de gastronomie, facilități sanitare) din zonă și spațiul aproape nefolosit (aproape nici un conflict în utilizare, cu excepția activității silvice).

  • Cart montan

Infrastructura de transport pe cablu existentă (telecabinele, telegondola), pot asigura transportul carturilor montane.

Punctul de start și de sosire pentru traseul de cart montan ar fi determinate în funcție de amplasamentul stațiilor inferioare și superioare ale instalației.

Traseul de cart montan ar trebui poziționat separat față de rutele de drumeții și de drumuri de acces, pentru evitarea conflictelor de utilizare. De asemenea, înclinarea pistei de cart trebuie să fie cuprinsă între 5% și maxim 18%. Lățimea necesară a pistei este cuprinsă între aprox. 2.5 și 3 m.

  • Pump track

Traseele de pump track presupun formarea unor sărituri din pământ pe care copii și tinerii pot exersa mersul pe bicicletă și săriturile.

Astfel de dezvoltări pot fi utile și pentru organizarea de concursuri pe viitor.

8. Spațiu de joacă în pădure

Suprafața mare de teren împădurit de la marginea stațiunii Poiana Brașov este potrivită și pentru construirea unui spațiu de joacă în pădure și a unui traseu de aventură foarte atractive pentru familiile cu copii.

Avantajele constai în ușurința accesului, sustenabilitate (dacă sunt folosite materiale naturale cum ar fi piatra și lemnul), costurile relativ mici de construcție și întreținere (fără conflicte de utilizare, cu excepția activităților de silvicultură).

Instalarea unui spațiu de joacă/traseu de aventură prin pădure cu stații de joacă realizate din materiale naturale (lemn, piatră, sfoară etc.). Instalarea de mobilier de gradină /bănci/mese în apropierea echipamentului de joacă.

3 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Restricțiile „COVID de noapte”, la stadiul de analiză. „Să vedem efectele acestora din alte țări”
Premierul Ludovic Orban a declarat că, înainte de a se lua o decizie în România privind restricționarea circulației pe timpul
COVID-19: 54 de noi infecții depistate la Brașov. La nivel național au fost raportate 2.844 de cazuri noi
Până astăzi, 26 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 212.492 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Direcția Socială continuă distribuția măștilor de protecție gratuite pentru brașovenii defavorizați. Ce categorii beneficiază de pachetele cu 50 de măști
Cu precădere, în această perioadă în care purtarea măștii de protecție este obligatorie atât în spațiile înschise cât și în
Comunicare deficientă a autorităților: Restaurantele din AFI se redeschid, iar cele din Coresi așteaptă o comunicare oficială din partea Comitetelor
Proprietarii restaurantelor din centrul comercial AFI Brașov au luat decizia, astăzi, de a nu mai servi mâncare la mese, ci
VIDEO Polițiștii și jandarmii au continuat raziile în județ și au amendat 335 de persoane, fiindcă nu au respectat măsurile
Polițiștii și jandarmii brașoveni au continuat pe parcursul zilei de ieri acțiunile de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul
Deși „poporul” l-a votat, un primar din județul Brașov își pierde funcția, după un verdict final al Înaltei Curți cu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv pe 21 octombrie recursul intentat de primarul comunei Buneşti, Mircea Pălăşan,
Nici restaurantele nu se închid. Cel puțin până miercuri/ Și cei din HoReCa așteaptă o decizie a Comitetului Județean pentru
Deși Direcția de Sănătate Publică Brașov a anunțat că municipiul Brașov a trecut de o rată de transmisie a SARS-CoV-2,
În ce condiții poate fi dată jos masca în spațiile deschise: dacă fumezi, mănânci pe stradă sau faci jogging
Persoanele din localitățile unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise, precum Brașovul, vor putea să înlăture
Senatul Universității Transilvania decide mâine dacă va suspenda cursurile fizice, în contextul creșterii incidenței COVID-19
Senatul Universității Transilvania se va întruni mâine în ședință pentru a lua o decizie în ceea ce privește desfășurarea cursurilor,
Școlile și grădinițele din municipiu s-ar putea închide abia de miercuri. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se întrunește abia
Școlile și grădinițele din municipiul Brașov vor funcționa în continuare în scenariul galben, cel puțin până miercuri. Potrivit Inspectoratului Școilar
7 localități din județul Brașov au depășit incidența de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori
Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, în această dimineață, 7 localități din județul Brașov au o incidență de
RO-ALERT Municipiul Brașov a trecut de o rată de transmitere COVID-19 de 3 cazuri la mia de locuitori. Se închid
Locuitorii municipiului Brașov au primit în urmă cu câteva minute un mesaj RO-ALERT prin care erau avertizați că în oraș
Luado Chocolate deschide, săptămâna viitoare, un magazin în Coresi Shopping Resort în urma unei investiții de 30.000 de euro
Luado Chocolate va deschide săptămâna viitoare cel de-al treilea magazin propriu. După locațiile din Poarta Schei nr.2 și cea din
Prioritățile CJ Covasna: Legarea județului de Aeroportul de la Ghimbav și Autostrada Brașov – Bacău
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, are planuri mari după ce a câștigat al patrulea mandat. Acesta a anunțat
Pasajul Fartec este, deocamdată, tot la stadiul de „ridicare” a primului tronson din cele patru. Lucrare era programată, inițial, acum
Primul tronson din cele patru ale Pasajului Fartec ar fi trebuit predat „la cheie” acum mai bine de-o lună. Cum
Proiectarea parcării subterane din Centrul Civic, scoasă la licitație. Costul documentațiilor și al studiilor, estimat la 1,36 milioane de lei
Primăria Brașov face demersuri tehnice în vederea amenajării unei parcări subterane sub o parte a parcului din Centrul Civic. Proiectul
Aproape 100.000 de lei pentru asigurarea bunurilor de pe domeniul schiabil din Poiana Brașov
Primăria Brașov vrea să încheie o nouă poliță de asigurare pentru toate bunurile de pe domeniul schibail din Poiana Brașov,
Spațiu de co-working de 1.300 mp în Cartier Coresi
Ceetrus, dezvoltatorul Cartier Coresi – cel mai amplu proiect de regenerare urbană a României, a inaugurat un spațiu de co-working,
29 de brașoveni, internați la Terapie Intensivă. Alți 6.769 de pacienți au fost declarați vindecați
Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se
COVID-19: 97 de cazuri noi depistate la Brașov/ 3.855 de cazuri noi raportate la nivel național
Alte 3.855 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul COVID-19 în