Astăzi, primarul George Scripcaru a deschis simbolic noul an școlar la Școala Gimnazială nr. 19 din Braşov. Cu această ocazie, a prezentat copiilor din clasa pregătitoare și clasa I ,,primul ghiozdan” oferit de municipalitate și în acest an. Anul acesta, având în vedere restricțiile impuse de pandemie, nu au mai existat festivitățile de deschidere în școli, fiecare unitate de învățământ alegând modalitatea de începere a noului an școlar fie prin intrarea direct în clase a elevilor, în multe situații, împărțiți în două grupe, la ore separate, fie la o scurtă întâlnire în curtea școlii doar a elevilor din clasele mici, cu păstrarea distanței minime.
,,Am pregătit școlile din Brașov cu tot ceea ce trebuie pentru începerea anului școlar, plecând de la reparațiile și igienizările făcute în vacanța de vară și continuând cu tot ceea ce este necesar pentru această perioadă de pandemie, de la marcarea și semnalizarea circuitelor separate de acces în afara și în interiorul școlii, la materiale de dezinfecție și echipamente de protecție. De asemenea, pentru a crea o bucurie copiilor care vin în clasa pregătitoare și în clasa întâi, așa cum am făcut în fiecare an, am asigurat ghiozdanele cu rechizite pentru toți copiii, indiferent de categoria socială din care fac parte. Dorim să le creăm un sentiment plăcut, că vin într-un loc deosebit și, pentru asta, primesc un cadou din partea primăriei și a Consiliului Local, în așa fel încât să depășim această perioadă dificilă pe care o parcurgem astăzi. Sper ca, împreună, să reușim să depășim această perioadă și, împreună cu cadrele didactice, cu părinții, să facem o echipă și să gestionăm această perioadă importantă pentru copiii noștri care sunt la școlile din municipiul Brașov. Cu ocazia deschiderii anului școlar, le urez copiilor, elevilor, cadrelor didactice, părinților să aibă un an bun și să aibă încredere că, împreună, vom depăși această situație”, a declarat primarul George Scripcaru.
„Este un moment magic, așteptat cu multă nerăbdare de mulți părinți, copii și cadre didactice, dar și un moment controversat. Nu există o formulă magică, dar toată lumea a depus tot efortul – și școala, și părinții, și cadrele didactice, și administrația locală, și societatea civilă – ca lucrurile să decurgă bine. Putem să asigurăm pe toată lumea că din punct de vedere medical și epidemiologic va exista o monitorizare continuă și în momentul în care vor exista riscuri, se vor lua imediat măsuri corespunzătoare“ – Cristina Vecerdi, șef UPU-SMURD Brașov.
„Cred că, înainte de toate, trebuie să ne bucurăm că începe școala, că ne revedem copiii după șase luni, că suntem aici cu toții, și sunt emoționată până la lacrimi văzând cât sunt copiii de ascultători. Cred că acesta este mesajul nostru și aceasta este cheia succesului: să fim împreună, să respectăm regulile, pentru că sigur ne pasă unora de ceilalți. Așa am reușit să facem o școală frumoasă, și așa, cu siguranță, vom reuși să ne menținem sănătatea în ea. De învățătură nu-mi fac griji, pentru că suntem profesioniști. Doamne ajută tuturor, sănătate, și succes în noul an școlar!“ – Claudia Savu, directorul Școlii Gimnaziale nr 19, Brașov.
Potrivit directorului școlii, astăzi a existat un scenariu propus pentru intrarea în clase, care a fost adus din timp la cunoștința părinților. „S-a intrat etapizat, a existat o planificare pe care toată lumea a cunoscut-o și a respectat-o. Clasa pregătitoare intră întâi în «Clasa din grădină», un spațiu generos (amenajat ca un foișor deschis, de către părinți în colaborare cu școala, n.n.), apoi câte o jumătate de clasă intră în sala de clasă. Urmează celelalte clase ale școlii, a cincea și ceilalți copii, fără părinți. Copiii mai mari au și întâlniri on-line, dar majoritatea vin la școală, pentru că asta înseamnă școală: laolaltă, copii, părinți, profesori“, a adăugat Claudia Savu.
Printre clasele vizitate de primar au fost și cele amenajate în etajul finalizat în acest an, unde a stat de vorbă și cu ,,profesorul de nota 10” Dorina Nicoleta Ciocea, profesor învățământ primar, cea care a absolvit facultatea cu nota 10 și tot cu aceeași notă a obținut și titularizarea. Referitor la începutul de an școlar, aceasta ne-a declarat: „Anul acesta este un an atipic, un an în care cuvintele cheie care ar trebui sa-l definească ar fi «răbdare», «calm», «înțelegere» și «respect». Este un an în care ar trebui să avem încredere unii în ceilalți și împreună sunt sigură că vom trece cu bine peste tot. Școala 19 și echipa acestei școli s-au pregătit cu tot ce au putut mai bine ca să-și aștepte copiii și părinții și cadrele didactice în siguranță. Mult succes în noul an școlar!“
Toate unitățile de învățământ au fost pregătite pentru respectarea distanțării, circuitele separate de intrare/ieșire au fost marcate, iar materialele de dezinfecție și echipamentele de protecție au fost livrate de săptămâna trecută.
Pentru începutul anului școlar Primăria Brașov a asigurat 80.000 de măști pentru copii (clasele pregătitoare-VI); 120.000 de măști pentru elevii mai mari (clasele VII – XII) și cadrele didactice; 5.000 de viziere și măști de bumbac reutilizabile pentru elevii din clasele pregătitoare și clasele întâi; 10.300 de litri de dezinfectant pentru mâini; concentrat pentru pregătirea a 900.000 de litri de dezinfectant pentru pardoseli; 8.000 de recipiente cu dezinfectant pentru suprafețe; 8.000 de litri de săpun lichid; 20.000 de pachete cu prosoape de hârtie, la care se adaugă dispenserele pentru săpun, dezinfectant de mâini și prosoape. Totodată, în toate unitățile de învățământ au fost amplasate, la intrare, afișe cu regulile pentru reducerea riscului de transmitere a coronavirusului, pe holuri sfaturi privind purtarea măștii, iar la toalete sfaturi privind spălarea corectă a mâinilor.
,Primul Ghiozdan” este un program derulat de către Municipalitate începând din anul 2010 şi, la fiecare început de an, cei din clasa întâi au primit câte un ghiozdan cu rechizite. Începând cu anul 2015, acest program a fost extins şi la elevii din clasa pregătitoare.
Pentru acest an s-au achiziționat 2.193 de pachete (ghiozdan și rechizite) pentru elevii din clasa pregătitoare și 2.194 de pachete pentru elevii din clasa I, valoarea acestora fiind de 253.878,17 lei, fonduri alocate din bugetul local al Municipiului Brașov.
Pachetul cu rechizite școlare „Primul ghiozdan” pentru elevii înscrişi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2020-2021 conține: două caiete dictando 24 file, 4 caiete matematică 24 file, un caiet cu foaie velină A5 24 file, un caiet biologie 24 file, două blocuri de desen A4 20 file, 10 creioane negre, un set de creioane colorate (1 set având 12 bucăți), gumă, ascuțitoare, penar, acuarele, pensule (diferite mărimi), ghiozdan, planşetă, plastilină, coperți caiet A5 (5 bucăţi), copertă caiet biologie, hârtie glasată (1 set 10 file – 6 culori), carton colorat (1 set 10 file –6 culori), două tuburi de lipici, o mapă de plastic A4 cu șină, 50 de folii de plastic transparente pentru protecție documente A4 , pungă cadou de hârtie.
Pachetul cu rechizite școlare „Primul ghiozdan” pentru elevii înscrişi în clasa I în anul şcolar 2020-2021 conține: 4 caiete tip I 24 file, două caiete tip II 24 file , 6 caiete matematică 24 file, două blocuri de desen A4 20 file, un caiet foaie velină A5 24 file, un caiet biologie 24 file, 10 creioane negre, un stilou cu 24 de rezerve, un pix cu cerneală specială – termosensibilă 0,7 mm, un set de creioane colorate (1 set având 12 bucăți), gumă (2 bucăți), riglă, penar, acuarele, pensule (diferite mărimi), ghiozdan, ascuţitoare, coperte caiet A5 (7 bucăți), copertă caiet biologie, hârtie glasată (1 set, 10 file –6 culori), carton colorat (1 set 10 file – 6 culori), mapă plastic A4 cu șină, lipici tub (2 buc), folie plastic transparentă protecție pentru documente A4 (10 bucăți), pungă cadou de hârtie.