În contextul actual al pandemiei de COVID-19, foarte multe persoane au fost nevoite să își schimbe locul de muncă sau chiar să vină cu idei de proiecte noi. Dintre acești oameni face parte și Radu, tânărul care oferă servicii de curățare a laptopurilor și calculatoarelor brașovenilor de praf.
Originar din Câmpina, Radu Gabriel Florea s-a stablit în orașul de la poalele Tâmpei în urmă cu patru ani, când a decis să urmeze studiile universitare la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Transilvania” Brașov. „De mic am avut calculator și am știut cum să am grijă de el, fiind întotdeauna în trend cu timpul. În facultate am studiat Automatică și Informatică Aplicată, iar atunci nu atunci aveam un laptop așa bun. I-am comandat niște piese și m-am apucat să îl desfac, fiindcă era plin de praf după 5-6 ani. Am învățat cum se desface laptopul meu, iar mai apoi cele ale prietenilor mei”, povestește acesta.
Servicii complete de curățare a PC-ului de praf
Ideea CleanUp PC i-a venit lui Radu în al treilea an de facultate, când a postat un anunt pe olx, însă fără a avea succes. „Am postat anunțul, dar nimeni nu m-a contactat în afară de câțiva prieteni care știau că poată avea încredere în mine. Mai apoi, am avut de susținut licența, a venit toată situația provocată de pandemia de COVID-19, iar eu am fost disponibilizat de la muncă. Mi-am zis că acum este momentul să mă dedic acestui proiect, astfel încât mi-am deschis o pagină de Facebook unde doritorii pot vedea exact cu ce anume mă ocup”, spune Radu.
Acesta oferă servicii complete de curățare a laptopurilor și calculatoarelor de praf, dar și instalare de windows, office sau orice alt program la cerere. „Curățarea unui laptop durează în jur de 4 ore și ajunge la 100 de lei. Îl desfac, curăt tot praful, mai ales ventilatorul, cu aer comprimat și pensule fine. Mai apoi, curăț procesorul și placa video de pasta îmbătrânită și o schimb cu una de calitate. Asamblez laptopul și curăț tastatura cu aer comprimat, iar dacă este necesar șterg fiecare tastă în parte. La sfârșit aplic o curățare finală cu produse speciale pentru întreținerea plasticului”, afirmă Radu.
„Un laptop nou poate fi desfăcut imediat”
Cu cât laptopul este mai vechi, cu atât desfacerea acestuia este mai dificilă. „Am curățat un laptop Acer care avea în jur de cinci ani, însă la momentul achiziției era printre cele mai bune modele. Cred că am scos din el în jur de 40 de șuruburi, ba chiar am dat jos și ecranul ca să ajung la ventilator. Companiile însă și-au dat seamă că se face această procedură de curățare, astfel încât ne-au ușurat munca. Dacă un laptop este mai nou de 2 ani, acesta poate fi desfăcut imediat, întrucât poți da jos capacul, fără să fie nevoie să mai pierzi atâta timp cu deșurubatul”, susține Radu.
Curățarea laptopului este importantă, întrucât lipsa mentenanței acestuia poate provoca deteriorarea sistemului de răcire, a chipurilor, a procesorului și, în situații extreme, chiar a plăcii de bază. „Orice dispozitiv emite o cantitate de căldură care trebuie să se disipeze. Procesul de răcire se face prin fantele de aerisire, acestea ajungând să fie acoperite de praf și scame. De asemenea, pasta termoconductoare ajută la transferul termic, dar se usucă din cauza temperaturilor ridicate și este nevoie să fie înlocuită. Ar trebui ca fiecare persoană să-și curețe laptopul cel puțin o dată pe an ca să prevină apariția defecțiunilor”, spune Radu.
„Vreau ca oamenii să fie mulțumiți de serviciile oferite”
Chiar dacă pagina se numește CleanUP PC, sunt persoane care îi scriu acestuia pentru a le repara calculatorul. „Eu ofer servicii de curățare, nu repar nimic. Este un risc foarte mare ca laptopul să nu meargă optim în cazul în care umblu la piese dacă acesta este vechi. Prefer să nu repar și nici să fac update-uri, excepție făcând cazurile în care laptopul e foarte nou și știu sigur că atunci totul va funcționa. Am avut clienți care mi-au spus că nu vor să-mi lase laptopul fiindcă costă 5.000 de lei și se temeau că voi schimba piesele din el, însă e o bătate prea mare de cap pentru așa ceva. Eu vreau ca oamenii să fie mulțumiți de ceea ce fac și să revină cu fiecare ocazie”, încheie Radu.