Familiile care au persoane bolnave ce locuiesc în aceeași casă cu copiii pe care ar trebui să-i trimită la școală pot opta pentru educația online de acasă, dar doar cu o adeverință medicală de la medicul curant al pacientului sau de la medicul de familie, a declarat pentru Edupedu.ro Oana Grigore, directorul de comunicare al Ministerului Sănătății.
Mai mulți părinți au semnalat Edupedu.ro că sunt plimbați între medicul curant și medicul de familie pentru obținerea acestei adeverințe, acuzând că Guvernul nu a detaliat printr-un act subsecvent prevederile din ordin care să operaționalizeze acest act medical. Potrivit oficialilor din sănătate, însă, prevederile nu au nevoie de norme de aplicare.
„Școlile stabilesc cine vine și cine nu vine fizic în incinta unității de învățământ. Dacă există o persoană care are comorbidități și locuiește în aceeași casă cu elevul, fie că vorbim de bunici sau de părinți, atunci familia poate opta pentru educația online, de la distanță. Ei trebuie să prezinte la școală o adeverință de la medicul curant al persoanei bolnave sau de la medicul de familie în care să fie precizată recomandarea ca elevul să învețe de acasă, având în vedere gradul de boală al persoanei respective și riscul de contaminare cu Sars-CoV-2 pe care copilul îl poate aduce acasă”, a explicat Oana Grigore.
De asemenea, în anexa cu normele privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ, aprobată prin ordin comun de ministru de către Nelu Tătaru și Monica Anisie, se precizează:
„Copiii care locuiesc la același domiciliu cu o persoană care face parte dintr-un grup cu risc se pot, în mod normal, reîntoarce la instituția de învățământ. Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu Sars-CoV-2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acceptul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală, pentru o perioadă determinată. Pentru cei care nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță.”
Însă, medicii de familie avertizează părinții să nu facă deplasări multe la spital sau la ușa medicului, fiindcă riscă tocmai contaminarea cu coronavirus. De asemenea, să ia în calcul și situația copilului, având în vedere că educația online nu are același impact cu mersul la școală și elevii pot să piardă un an sau și mai mult din pregătirea lor.
„Este suficient pentru ca elevii să se dezinfecteze pe mâini, să poarte mască și să nu ducă mâna la față pentru a nu lua sau răspândi mai departe virusul. Nu știu cât este în beneficiul copilului să-l privăm de viitorul lui, de educație, această situație va dura mult timp și ratăm șansa la evoluție a copilului. Trebuie respectate regulile sanitare”, a explicat Rodica Tănăsescu, medic de familie.
„Ordinul comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2” a fost aprobat în data de 1 septembrie. Ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional în parte.