Proiect inedit pregătit de doi învățători tineri din Augustin, județul Brașov: sunt pe cale să transforme un autobuz vechi într-un spațiu educațional. Dascălii au luat această decizie pentru că mulți dintre copiii din sat provin din familii defavorizate și nu merg la școală, relatează Sparknews.
Natalia Ginghină și Adrian Secal s-au gândit de ceva vreme să deschidă un centru educațional în Augustin, un sat din Brașov, destinat copiilor care merg la școală, dar și acelora care nu au călcat niciodată pragul școlii sau au abandonat. Au căutat un spațiu adecvat pentru ceea ce ei numesc un loc în care copiii să vină să învețe și să viseze, nu l-au găsit, până au văzut anunțul că în Brașov se scot la vânzare autobuze scoase din circulație. Au licitat, au plătit garanția și au zece zile la dispoziție în care să achite restul sumei. Cei doi au lansat un apel pe rețelele de socializare pentru a strânge banii necesari achiziționării a ceea ce va fi un EduBus. În plus, cine dorește să sprijine acest ”vis” poate da o mână de ajutor la lucrările de reparații și amenajare.
Un autobuz transformat într-un spațiu de învățare poate părea o idee neobișnuită, o soluție îndrăzneață, dar pentru Natalia Ginghină și Adrian Secal este o provocare frumoasă și vorbesc cu mare entuziasm despre proiectul lor.
Dorința de a deschide un centru educațional în Augustin a pornit de la faptul că în comunitate sunt mulți copii, proveniți din familii defavorizate, care nu merg la școală și trebuie ajutați să învețe să citească, să scrie și să socotească. Apoi, un astfel de loc ar fi util celor care merg la școală pentru o aprofundare a cunoștintelor și o înțelegere a ceea ce poate nu au reușit la ore.
Natalia Ginghină (foto) are 35 de ani și este învățătoare la școala din Augustin în al doilea an în cadrul programului Teach for Romania. Anul școlar trecut a predat la clasa a IV-a și suplimentar informatică la gimnaziu, acum așteaptă să preia o nouă clasă, care nu i-a fost încă repartizată. Adrian Secal, 38 de ani (foto), a fost până anul trecut învățător în cadrul aceluiași program, dar a ținut în școală și ore la gimnaziu, la matematică, informatică și chimie.
Cum a pornit ideea creării unui hub educațional
”Ne-am gândit că, pe lângă ceea ce se întâmplă la școală, ar fi ideal să avem activități cu copiii și în afara spațiului școlar. De aici a pornit ideea unui centru educațional, să creăm un spațiu în care să desfășurăm lecții în completarea a ceea ce ei învață la ore. Timpul trece foarte repede la școală și este nevoie de ceva suplimentar. În al doilea rând, vrem să lucrăm cu copiii neșcolarizați sau care au abandonat școala. Sunt mulți în sat, fiind o zonă defavorizată. Ne putem întâlni cu ei dimineața și cu ceilalți după-amiaza, seara, în weekend-uri”, povestesc Natalia și Adrian.
Inițial, cei doi au căutat o clădire pe care să o închirieze. Primăria le-a indicat câteva spații, însă nu se potriveau cu ceea ce ei aveau nevoie, iar prin sat nu au reușit încă să găsească o casă. S-au gândit la un container, dar ar fi fost prea scump, apoi la un microbuz care ar fi putut funcționa ca o caravană a educației.
Când au văzut anunțul că în Brașov se licitează autobuze scoase din uz, și-au revizuit planurile, ideea unui EduBus i-a încântat și au mers la licitație. Au depus garanția, iar în maximum zece zile trebuie să achite restul sumei.
Sprijin financiar pentru visul EduBus
Pentru a face rost de banii necesari, Natalia și Adrian au cerut ajutorul prietenilor pe Facebook, dar și al tuturor celor care vor să sprijine acest vis de a merge mai departe și de a crea un spațiu de învățare altfel pentru copiii din Augustin.
10.000 de lei costă autobuzul și transportarea acestuia până în sat și deja cunoscuții au început să sprijine demersul celor doi. ”Dacă nu reușim să strângem banii, plătim noi. Nu renunțăm”, spune Natalia, deși știe că oamenii sunt dispuși să ajute și o vor face. Mai ales că urmează și lucrări de reparații, apoi amenajarea și dotarea autobuzului, cheltuieli noi, iar cine dorește să ajute este așteptat să facă acest lucru.
Deja cei doi s-au gândit cum ar dori să arate autobuzul educațional, au căutat idei în afară și vor să creeze un loc al învățării, dar și unul în care să fie desfășurate activități recreative, cu un spațiu amenajat și în exterior.
”Trebuie gândit creativ, spațiul să fie flexibil, să permită și pufuri și măsuțe care se lipesc de perete și se ridică. De asemenea, vrem să amenajăm spațiul din jurul autobuzului, să fie un fel de terasă pentru dans, sport, vizionare de filme și webinarii, proiectate pe bus”, precizează Natalia.
Cei doi învățători s-au gândit și la soluții pe timp de iarnă pentru încălzirea autobuzului, să aducă utilitățile necesare – ideea ar fi o toaletă ecologică, în condițiile în care în sat nu există canalizare.
Până atunci, un pas important este identificarea terenului pentru amplasarea autobuzului și deja cei doi îl caută. Fiind un sat întins pe o lungime de aproape 4 km, fără transport școlar, ideal ar fi ca acesta să fie adus în zona în care locuiesc cei mai mulți copii, care este și zona cea mai defavorizată a localității. Dacă nu vor găsi de închiriat, soluția în ultimă instanță va fi cumpărarea.
”Pe termen mediu, ar fi varianta cea mai bună pentru că ar fi spațiul nostru, am putea să îl amenajăm cum vrem, să aducem utilitățile de care avem nevoie”, explică Adrian. Când vor fi gata toate acestea, iar copiii vor putea învăța la școala din autobuz, depinde de resursele financiare și umane. Dacă s-ar putea, Natalia și Adrian și-ar dori chiar ”de mâine”: ”Depinde de câtă lume ne ajută.”