Fondatorul Oat Box, primul restaurant din România care vinde preparate calde din ovăz bio, și-a deschis un delivery point după încetarea stării de urgență, de unde doritorii pot cumpăra cartofi proaspeți prăjiți, cu sosuri calde făcute în casă.
Brașoveanul Claudiu Tigaroi a fost pasionat dintotdeauna de calculatoare, de la 16 ani ocupându-se de crearea unor aplicații mobile și de design grafic pentru Apple. „Puteam să lucrez oricând voiam eu, dar făceam lucrul acesta mai mult noaptea. La un moment dat însă a ajuns să-mi displacă să setez alarma la 7 dimineața ca să știu când anume ar trebui să mă culc și am decis să fac altceva. Astfel, în 2016 am plecat în America cu Work and Travel. Până atunci nu mai lucrasem într-un restaurant și nimeni nu voia să mă angajeze pentru că nu aveam experiență”, povestește acesta.
„Credeau că știu să fac de toate, însă eu eram nou în HoReCa”
A ajuns să își facă un CV în care a scris că a lucrat la o grămadă de restaurante din Brașov, iar la numerele de telefon le-a trecut pe cele ale prietenilor săi. „În cazul în care cineva i-ar fi sunat, ei le-ar fi spus că sunt o persoană care se implică în proiectele pe care le are. Am reușit astfel să mă angajez la un restaurant japonez din Carolina de Sud care abia se dechisese. Am refăcut meniurile pentru că mă pricepeam la grafică și marketing și chiar am preluat liniile de distribuție. Cea care avea restaurantul credea că știu să fac de toate, dar eu habar nu aveam nimic. M-am descurcat, iar totul a venit natural”, spune Claudiu.
Acesta a intrat în industria HoReCa din România cu Oat Box, primul restaurant care servește preparate calde din ovăz bio. „Ideea mi-a venit când mergeam la antrenamente de tenis. Mereu îmi făceam acasă un bol cu ovăz peste care adăugam ce aveam prin frigider. Am văzut potențialul și am dezvoltat acest business. Dirty Fries a apărut cam în același mod. Cred că toți am crescut cu cartofi prăjiți peste care puneai un sos, o branzica sau un ou lângă. Cartofiserii există în toată lumea, însă nimeni nu prepară și sosurile pe care le pune peste cartofi”, susține Claudiu.
Afacerea s-a deschis în pandemie
Numele afacerii poate avea o conotație negativă, însă brașoveanul a dorit să transforme un lucru negativ într-unul pozitiv care să se viralizeze. „Practic, <dirty fries> este numele preparatului în barurile din America și în țările vorbitoare de engleză din Europa. Fiecare restaurant are propria lui rețetă. Noi avem cartofi proaspeți, nu congelați, prăjiți în ulei de floarea soarelui, iar sosurile le preparăm atunci când primim comanda, deoarece vrem ca oamenii să se bucure de un preparat proaspăt și de calitate”, spune Claudiu.
Chiar dacă business-ul s-a deschis când s-a terminat starea de urgență, Claudiu a privit acest lucru ca pe o oportunitate. „Virusul ne-a afectat destul de tare, având în vedere că mall-urile au fost închise în această perioadă, iar Oat Box a funcționat doar pe partea de livrari la domiciliu prin platformele Food Panda si Glovo. Totuși, acest lucru nu m-a descurajat și am decis să deschid Dirty Fries exact pe 15 mai, când am preluat spațiul. Am vrut ca omul să știe că suntem acolo la bine și la greu”, afirmă Claudiu.
Moțurile de papanași, desertul îndrăgit de clienți
Acesta a făcut meniul, mărturisind că în decursul a 2 luni a mâncat doar cartofi prăjiți cu diferite ingrediente. „La început am avut peste 30 de rețete ca să ajungem la meniul de acum. Inițial ca desert am vrut să facem niște papanași, dar știm că tuturor ne place să mâncăm moțul, nu papanașul întreg. Astfel, am ajuns să facem doar moțuri de papanași românești cu smântână și dulceață și belgieni cu ciocolată belgiană. Porțiile de mâncare nu sunt scumpe, iar lumea ne apreciază când află ce gust are mâncarea și cum a fost ea preparată”, susține Claudiu.
Cei care doresc să încerce rețetele Dirty Fries pot să îi viziteze pe Bulevardul Griviței sau pot comanda acasă prin platformele de livrare Food Panda și Glovo, bucurându-se de 20% reducere pentru un produs din fiecare categorie. „Clienții care comandă prin aplicații pot beneficia de reducere la o masă completă alcătuită din trei produse, respectiv Fajita Fries, supa de cartofi cu bacon și gogoșile românești. Oamenii care vin la geam ne întreabă de produse, noi le povestim, ei comandă și de multe ori revin. Persoanele din cartier știu deja că este o nouă mâncătorie în zonă. Tu când vii să ne cunoști?”, încheie Claudiu.