Primii 30 de mari angajatori din industria auto din România, producţia de maşini şi de componente auto, şi-au redus efectivele cu 10.000 de angajaţi în 2019 comparativ cu anul precedent, fiind prima dată în ultimii cinci ani când industria auto începe restructurarea, în loc să creeze locuri de muncă.
Primii 30 de mari angajatori din industria auto din România, producţia de maşini şi de componente auto, şi-au redus efectivele cu 10.000 de angajaţi în 2019 comparativ cu anul precedent, fiind prima dată în ultimii cinci ani când industria auto începe restructurarea, în loc să creeze locuri de muncă, potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor publicate de companii pe platforma Confidas.
Yazaki, Leoni Piteşti şi Fujikura sunt trei dintre marii angajatori din auto care au raportat în bilanţul din 2019 cu cel puţin 1.000 de oameni mai puţin faţă de 2018. Mai mult, datele analizate de ZF arată că 20 dintre cei mai mari 30 de angajatori din auto şi-au redus numărul de oameni din fabrici în 2019 faţă de anul precedent.
„Digitalizarea proceselor şi faptul că volumul a scăzut cu circa 15% anul trecut la nivel mondial sunt doi dintre factorii care au adus această fluctuaţie negativă”, a spus Bogdan Gabor, country manager al companiei de recrutare şi consultanţă în resurse umane Lugera, The People Republic, şi preşedinte al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).
Automobile Dacia şi-a păstrat statutul de cel mai mare angajator din auto, pe o singură entitate fiscală, raportând un număr total de 14.761 de angajaţi la finalul anului trecut, dar Ford România a înregistrat cel mai mare număr de persoane nou angajate pe parcursul anului trecut, de circa 840 de oameni, ajungând astfel la un număr de total de peste 5.289 de angajaţi.
Salariul brut al unui angajat într-o companie din industria auto cu fabrică în Timişoara se încadrează între 2.600 şi 2.900 de lei, în timp ce o persoană care lucrează în Braşov poate câştiga un salariu brut între 2.200 – 2.500, iar un angajat în Ploieşti poate ajunge la un salariu brut lunar de peste 3.000 de lei, conform datelor transmise de Bogdan Gabor.
„Salariile nu cred că vor mai creşte, vor stagna o perioadă pe toate segmentele, pentru că forţa de muncă este mai disponibilă acum. Având forţă de muncă disponibilă, companiile nu mai sunt nevoite să crească salariile pentru a fi competitive.”
Primii 30 de angajatori din industria auto au avut în 2019 un număr total de aproape 128.000 de angajaţi.
2 comentarii
Wow, ce stire bomba. Logic ca se plateste mai putin in Brasov, in toate domeniile, nu doar in productie.
Despre motive, vad ca nu spuneti mare lucru. Vi le spun eu: invatamant care are lacune majore (si care scoate pe banda rulanta absolventi cu putine tangente vis a vis de nevoile din piata muncii) respectiv infrastructura invechita, fara autostrada/aeroport disponibile.
Elementele acestea, transpuse in mediul de business inseamna investitii mai putine comparativ cu zonele mai dezvoltate ale tarii, inseamna joburi mai putine decat oferta de posibili candidati de pe piata.
Unde este ofeta de angajati si nu este cerere de angajati, veniturile sunt mai mici. Vad ca va referiti la Timisoara in articol. Pai acolo, este exact invers! Mai multe joburi decat candidati.
Dar din pacate, oamenii nu inteleg un lucru: doar cu giratorii si panselute, doar cu vizite ale celor din Bucuresti si din zona Ilfov in weekend, cu evenimente grandioase fara rost care blocheaza Piata Sfatului, nu o sa dezvolti cu adevarat un oras precum Brasovul. Fara a corecta pe termen lung toate motivele mentionate anterior, acest oras o sa ramana mereu in urma, o sa aiba multi muncitori, multa productie, dar putina valoare adaugata si salarii sub media pietei altor orase.
Ei sunt luați fără nici o instruire. Fac ceea ce nu pot face roboții de la Kuka. Muncă de rutină. Muncă de salahor, salariu la fel. Din așa resurse ajunge prețul de fabricație la cateva mii de eur, materiale plus manoperă. De la 5000 eur la 50000 eur sunt profiturile greilor si taxe. Acesta este sistemul aici, doar că nimeni nu spune. Eeee, uite că m-am scăpat și am spus eu ?