
Lucrările de extindere și reabilitare a Grădiniței nr. 11 „Căsuța Bucuriei” de pe strada Tudor Vladimirescu au fost finalizate. Prin mansardarea clădirii s-au creat 4 săli de clasă noi, o sală multifuncțională, toalete pentru fete și băieți, toalete pentru personal, spațiu pentru spălătorie. La aceasta se adaugă două scări exterioare, pentru ieșire în caz de incendiu. Astfel, din toamnă, 300 de copii vor putea frecventa cursurile unității, educatoarele începând deja amenajarea sălilor de clasă, astfel încât să poată fi respectate normele de distanțare socială și protecție sanitară.
După cum a precizat directorul unității, Daniela Florescu, prin această extindere nu vor mai fi ocupate spațiile creșei din vecinătate, care de altfel va putea primi la rândul ei mai mulți copii prin eliberarea spațiilor de la parter. „Am realizat suplimentarea cu 100 a numărului de locuri din această grădiniță, o mare realizare pentru cartier, în primul rând, dar și pentru municipiu. Noi până acum am ocupat și parterul creșei, iar în urma realizării acestei mansardări am redat și creșei din imediata vecinătate locurile, pentru că și la ei sunt solicitări foarte mari, iar în grădinița noastră vin copii mai mulți și ne putem atinge sloganul și crezul, «copii fericiți, părinți mulțumiți». Grădinița a fost mansardată, a fost suplimentată cu patru clase, două grupuri sanitare aferente celor patru clase, un cabinet didactic, un cabinet psiho-pedagogic, o cancelarie pentru personal, săli de depozitare materiale și oficiu pentru spălat vase și a fost reabilitată întreaga grădiniță, pe lângă această mansardare”, a declarat Daniela Florescu
Lucrările au avut o valoare de 2,19 milioane de lei cu tot cu TVA, și au fost executate de de firma Deanda Prim Invest SRL-D, care s-a ocupat și de reabilitarea fostului Cinema Modern.
Pregătiri pentru orice scenariu în vederea redeschiderii școlilor și grădinițelor
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu de extindere a unităților de învățământ, pentru crearea de noi spații pentru clase, astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime. Finanțarea acestei investiții s-a realizat prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.4 – Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă.
,,Această grădiniță a fost extinsă și reabilitată, transformată așa cum o vedeți astăzi. Ea face parte dintre proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional, adică am luat bani de la Uniunea Europeană să reabilităm și să extindem ceea ce vedeți astăzi aici. La această grădiniță sunt 300 de copii, este o grădiniță foarte bună, foarte căutată și cred că odată cu revenirea activităților, atunci când va fi acel moment, această grădiniță este pregătită, și în condițiile actuale, să asigure copiilor tot ceea ce este necesar pentru funcționarea în condiții de siguranță. Dacă observați, s-au pregătit măsuțele, iar așezarea lor ține cont de distanțarea socială, așa cum este reglementată astăzi, și de care trebuie să ținem cont noi toți. Să sperăm că și copii vor reuși să înțeleagă acest lucru, noi facem tot ceea ce trebuie a să fim pregătiți pentru orice eventualitate, în orice condiții am fi, odată cu deschiderea anului școlar. Mai avem și alte lucrări de investiții și reparații în unitățile de învățământ de pe raza municipiului Brașov, care astăzi sunt în derulare, unele sunt de anvergură, cum este Colegiul Unirea, Creșa de pe Apollo sau Școala 2, altele înseamnă doar lucrări de reparații, și indiferent de situația dată noi trebuie să facem în așa fel încât să fim pregătiți pentru deschiderea anului școlar ca și într-o situație normală. Mă bucur foarte mult că am reușit să venim astăzi aici, pentru câteva clipe am devenit și noi copii de grădiniță. Le mulțumesc cadrelor didactice și personalului administrativ de la această grădiniță, pentru că fac o treabă extraordinară, pentru că se ocupă de 300 de copii, asta înseamnă că 300 de familii au o problemă în minus pentru că au copilul la o grădiniță care le asigură tot ce trebuie. Acești copii lipsesc astăzi de la această grădiniță, chiar dacă ea arată foarte bine, fără copii este o doar o clădire care arată foarte frumos, bine mobilată, dar nu o grădiniță. Să sperăm că acești copii vor veni cât de curând aici și forfota grădiniței dintr-o perioadă normală va reveni aici cât de curând”, a declarat primarul George Scripcaru.
În cadrul Grădinița nr.11 s-au realizat următoarele lucrări:
La nivelul subsolului, parterului și etajului s-au realizat măsurile de conformare la prevederile normativelor privind securitatea la incendiu prin schimbarea ușilor de la subsol, de la sălile de clasă, bucătării, oficii.
S-au realizat scări de evacuare la incendiu pe structură metalică, care au impus zidirea de șase ferestre ce sunt în planul scărilor.
În urma modernizărilor și adaptărilor la noile capacități și cerințe ISU, parterul a suferit modificări, suprafața spălătoriei micșorându-se de la 245,41 mp la 15,80 mp, prin realizarea unui perete de compartimentare pentru ca centrala termică să aibă acces separat cu intrare din exterior, cu ușă metalică și s-a executat o scară cu 5 trepte și o platformă de beton. Pentru siguranța circulației pe această zonă s-a realizat balustradă din protecție de metal.
La etaj s-au zidit ferestrele aferente scărilor metalice și s-au realizat uși de acces la scările de incendiu, s-a realizat un perete despărțitor din gips carton la nivelul casei scării.
S-au executat tencuieli interioare-ferestre zidite parter și etaj.
- a executat mansardarea construcției existente prin ridicarea pe contur cu pereți de zidărie.
Scările nou realizate ce fac legătura între ultimul etaj și mansardă sunt de beton armat și placate Pardoseli din covor PVC, plinte PVC pe treptele nou create, colțare de protecție muchii trepte.
Pentru a se obține o mai bună rezistență în timp și un aspect superior, balustrada din casa scării s-a executat din inox.
La acoperișs-au executat lucrări de desfacere hidro-izolații, demolare elemente beton la coșurile de fum și șapă de protecție, s-a realizat învelitoare țigla ceramică și s-au montat ferestre la mansarda.
În sălile de clasă și birou s-a montat parchet laminat, pe holuri, anexe, grupuri sanitare spații de depozitares-a montat gresie.
S-au realizat tencuieli decorative de fațadă.
S-au montat instalații hidranți interiori.
S-au montat instalații sanitare interioare și obiecte sanitare corpuri de încălzire
S-a montat tablou electric, aparataje și corpuri de iluminat, sistem detecție incendiu, sistem de desfumare, priză de pământ.
S-au montat motoare electrice și cabluri electrice pentru legarea ferestrelor de mansardă la centralele de desfumare.
Pentru prevenirea căderilor accidentale de zăpadă de pe acoperișul nou executat peste mansardă, s-a montat sistem de parazăpezi, dispuse intercalat.
În cadrul proiectului de finanțare este cuprinsă dotarea mansardei cu mobilier nou, echiparea cu echipamente IT și ustensile bucătărie, procedură aflată în derulare.